7 Οκτωβρίου 1942 – Πρώτη παράσταση του Θεάτρου Τέχνης (video)
Το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν γιορτάζει τα 82 χρόνια του καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το 1942 ο μεγάλος θεατράνθρωπος Κάρολος Κουν ίδρυσε μέσα στη γερμανική κατοχή το «Θέατρο Τέχνης». Στο δωμάτιο μιας αυλής της οδού Ζωοδόχου Πηγής 9 ξεκίνησε τις πρόβες στην «Αγριόπαπια» του Ίψεν, με μαθητές της Σχολής το Β. Διαμαντόπουλο, το Δ. Καλλέργη, τον Π. Ζερβό, τη Β. Μεταξά, την Κ. Λαμπροπούλου και με τον ίδιο σκηνοθέτη και ηθοποιό. Τότε ήταν που ιδρύθηκε η Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης από τον Κάρολο Κουν, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα φυτώριο ηθοποιών, για τη στελέχωση του «Θεάτρου Τέχνης». Η «Αγριόπαπια» στο Θέατρο “Αλίκης” (Μουσούρη) ήταν η παράσταση που εγκαινίασε τη δράση του Θεάτρου Τέχνης στις 7 Οκτωβρίου 1942. Τις παραστάσεις του τις έδινε σε διάφορα θέατρα, κυρίως στο θέατρο Κώστα Μουσούρη και το καλοκαίρι σε διάφορα θερινά που του παραχωρούσαν. Το «Θέατρο Τέχνης» έφερε αυτό το κοινό σε επαφή με νέους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς αλλά και με τα διεθνή θεατρικά ρεύματα και τους εκπροσώπους τους.
Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή-αφιέρωμα του 1984:
ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ- ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Σειρά έξι εκπομπών του 1984, αφιερωμένη στον δάσκαλο Κάρολο Κουν και στη σαραντάχρονη προσφορά του «Θεάτρου Τέχνης». Το συγκεκριμένο αφιέρωμα προβλήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1984, με τίτλο «Μεταπολεμική περίοδος».
Παρακολουθεί την πορεία του «Θεάτρου Τέχνης» από την συγκρότησή του το 1942, με πρώτη παράσταση την «Αγριόπαπια» του Ίψεν στις 7 Οκτωβρίου του 1942, μέχρι το 1953. Γίνεται αναφορά στις παραστάσεις που έδινε σε διάφορα θέατρα της Αθήνας στα χρόνια της Κατοχής, την περίοδο μετά την Κατοχή στο Θέατρο Μουσούρη οπότε παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό έργα από το ρεπερτόριο του αμερικανικού θεάτρου, την περίοδο στο Θέατρο Ρεξ-Κοτοπούλη και των πρώτων χρόνων στη σκηνή του Υπογείου.
Η εκπομπή ξεκινάει με πλάνα αρχείου από την εκδήλωση των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, προς τιμήν του Κάρολου Κουν. Περιλαμβάνονται αποσπάσματα από την ομιλία της υπουργού Πολιτισμού τότε Μελίνας Μερκούρη και του δασκάλου του θεάτρου Κάρολου Κουν στην εκδήλωση. Παράλληλα, στο αφιέρωμα γίνεται αναφορά στις συνεργασίες του Κάρολου Κουν πριν και μετά τον πόλεμο. Ο ίδιος σε συνέντευξή του αφηγείται σταθμούς της πορείας του. Το πρώτο του θεατρικό σχήμα δημιουργήθηκε γύρω στο 1934 και ήταν η Λαϊκή Σκηνή η οποία λειτούργησε ως το 1936 οπότε διαλύθηκε για οικονομικούς λόγους. Από το 1936 ως το 1942 ο Κουν σκηνοθετεί στο επαγγελματικό θέατρο στους θιάσους της Μαρίκας Κοτοπούλη και της Κυρίας Κατερίνας (Ανδρεάδη). Μέσα στην Κατοχή ο Κουν αποφασίζει να δημιουργήσει το «Κωνσταντίνα Τασιοπού», με κοντινούς συνεργάτες του τον Μάριο Πλωρίτη, τον Ανδρέα Νομικό, τον Γιώργο Σεβαστίκογλου, τον Κώστα Χατζηαργύρη και τον Γιάννη Στεφανέλη.
Προσωπικότητες που δούλεψαν μαζί του μιλούν γι αυτή τη συνεργασία και θυμούνται εκείνη την εποχή. Ο Μάνος Χατζιδάκις μιλάει στον Μίμη Κουγιουμτζή, για τη γνωριμία του με τον Κουν, για το ξεκίνημα του «Θεάτρου Τέχνης» και για τα μουσικά έργα που έγραψε για παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης. Θυμάται το πρώτο μουσικό έργο που έγραψε για την παράσταση “Ο τελευταίος ασπροκόρακας” του Αλέξη Σολομού που ανέβηκε από το «Θέατρο Τέχνης» σε σκηνοθεσία του Κουν το 1943. Ήταν η πρώτη εμφάνιση του Μ. Χατζιδάκι ως συνθέτη. Περιλαμβάνονται επίσης συνεντεύξεις του Μάριου Πλωρίτη, της Ελένης Χατζηαργύρη, η οποία συμμετείχε στις πρώτες παραστάσεις του «Θεάτρου Τέχνης», και του Γιάννη Τσαρούχη, ο οποίος επιμελείτο σκηνικά και κοστούμια στις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης.
Ο Κάρολος Κουν μιλάει, ακόμη, για την Έλλη Λαμπέτη και τις παραστάσεις «Γυάλινος Κόσμος», «Ματωμένος Γάμος» και «Αντιγόνη του Ανούιγ» στις οποίες παίζανε μαζί την περίοδο 1946-1948. Από τις παραστάσεις της περιόδου του αμερικανικού θεάτρου του Θεάτρου Τέχνης, ήταν και το «Λεωφορείο ο Πόθος» του Τενεσί Ουίλιαμς με τη Μελίνα Μερκούρη. Ακούγεται απόσπασμα από ηχογράφηση του 1954. (Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος, Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις).
Για την προσφορά του «Θεάτρου Τέχνης» ο ιδρυτής του, Κάρολος Κουν, αναφέρει στην εκπομπή: «Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί, κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπος μας. Το Θέατρο Τέχνης είμαστε εσείς κι εμείς μαζί».
Σκηνοθεσία: Μίμης Κουγιουμτζής
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Διάρκεια: 29′
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More