39η PHILOXENIA – Τιμώμενος ο δήμος Διδυμοτείχου
Όσοι βλέπουν με ενδιαφέρον στον χάρτη την πόλη του Διδυμοτείχου και διερωτώνται για τις ιδιαιτερότητες του τόπου, μπορούν να ενημερωθούν άμεσα.
Τις λεπτομέρειες δίνει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελένη Καμπάκη από το περίοπτο περίπτερο που έχει στηθεί στον χώρο της ΔΕΘ, όπου φιλοξενείται η 39η PHILOXENIA, με την συμμετοχή 24 χωρών από όλο τον κόσμο.
Για ένα τριήμερο η Έκθεση τιμά την ακριτική πόλη που πραγματοποιεί ένα άνοιγμα προς τον κόσμο, αναφέρει ο δήμαρχος Ρωμήλιος Χατζηγιάννογλου. Ένα βήμα εξωστρέφειας, αφού είναι τεράστιος ο ιστορικός, πολιτιστικός και φυσικός πλούτος, με μια ιδιαίτερη επισήμανση στην γαστρονομία.
Ο κ. Χατζηγιάννογλου εξηγεί πως η απόφαση να συμμετέχουν οφείλεται στην προσπάθεια που γίνεται για να αλλάξει η εικόνα που επικρατούσε στο παρελθόν για το Διδυμότειχο ως πόλη στρατευμένων και δυσμενών μεταθέσεων. Βεβαίως η εμπειρία πολλών από εκείνους που υπηρέτησαν την θητεία τους εκεί, μόνο καλές αναμνήσεις έχουν από την περιοχή και τους κατοίκους.
Η φιλοξενία των ακριτών της Θράκης είναι παροιμιώδης, που δεν ξεχνούν ότι η πόλη τους κατά τον 14ο αιώνα απετέλεσε τρείς φορές πρωτεύουσα του βυζαντίου, όταν δεχόταν επιθέσεις από τα στίφη των τούρκων. Μόλις λίγα λεπτά μακριά από την πόλη στέκεται το κάστρο του Πυθίου, απομεινάρι εκείνης εποχής, όταν οι εσωτερικές διαμάχες ανοήτων και ανικάνων σφετεριστών του θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως, οι εμφύλιοι και οι συνομωσίες έφεραν το τέλος της αυτοκρατορίας και μια περίοδο βαρβαρότητας και σφαγών για τον πληθυσμό της κωμοπόλεως.
Σκάβοντας πιο βαθιά στην ιστορία οι επισκέπτες ανακαλύπτουν την Πλωτινόπολη και τα ψηφιδωτά του Απόλλωνα και της Μούσης, που κατάφεραν να διασωθούν παρά το ότι μια εκκλησία κατασκευάστηκε δυο αιώνες αργότερα επάνω στο αρχαίο κτήριο.
Μια πόλη χωρίς τέλος στις περιηγήσεις, που προσφέρει ως αποζημίωση τα πλούσια παραδοσιακά τοπικά εδέσματα και ποτά. Μια πρόσκληση στην πρόκληση των γευστικών πειρασμών. Τα σιροπιαστά γλυκά αποτελούν χαρακτηριστικό για την πόλη και το σαραγλί είναι μοναδικό, παρασκευασμένο με την παλιά αυθεντική συνταγή.
Όποιος δεν ταξιδέψει στα άκρα της Ελλάδος, μένει στα επιφαινόμενα, αγνοεί τους πυλώνες που την στηρίζουν.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More