2024: Μια χρονιά-ορόσημο για την ιατρική επιστήμη
Αυτή η χρονιά σηματοδότησε πρωτοποριακές εξελίξεις στην υγεία και την ιατρική– από νοσοκομεία τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις έως επαναστατικές θεραπείες για τον καρκίνο και τα εμβόλια κατά του HIV.
Οι πρωτοποριακές μελέτες στη νευρολογία, τη θεραπεία του καρκίνου και τη ρομποτική άνοιξαν τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για θανατηφόρες ασθένειες και βελτίωσαν την ιατρική ακρίβεια. Ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο έκαναν σημαντικά βήματα στην κατανόηση σύνθετων διαταραχών και στην ανάπτυξη στοχευμένων φαρμάκων.
1 – Τα παράσιτα στα κόπρανα της γάτας θα μπορούσαν να θεραπεύσουν παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον
Μια πρωτοποριακή μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ διαπίστωσε πως ένα εργαστηριακά τροποποιημένο στέλεχος του παρασίτου Toxoplasma gondii, που βρίσκεται συνήθως στα κόπρανα της γάτας, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία νευρολογικών διαταραχών όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Η μοναδική ικανότητα του παρασίτου να διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να παρέχει θεραπευτικές πρωτεΐνες απευθείας στους νευρώνες έχει αξιοποιηθεί για να στοχεύει εγκεφαλικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Rett.
Αν και είναι ακόμη στα αρχικά της στάδια, η έρευνα δείχνει πολλά υποσχόμενη, με το εργαστηριακά τροποποιημένο παράσιτο να παρέχει επιτυχώς πρωτεΐνες σε οργανοειδή του εγκεφάλου και σε μοντέλα ποντικών. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω πειράματα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα αυτής της καινοτόμου προσέγγισης.
2 – Επιστήμονες ανακάλυψαν το κλειδί του DNA για την καταπολέμηση του καρκίνου του παγκρέατος
Μια ομάδα διεθνών ερευνητών από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε μια σημαντική ανακάλυψη στην κατανόηση του καρκίνου του παγκρέατος, ενός από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους με χαμηλά ποσοστά επιβίωσης. Η ομάδα ανακάλυψε ότι το γονίδιο HNF4A, ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των οργάνων, αδρανοποιείται στον καρκίνο του παγκρέατος μέσω μεθυλίωσης του DNA, προάγοντας την εξάπλωση της νόσου. Αυτό το εύρημα παρέχει έναν νέο στόχο για θεραπεία, εστιάζοντας στην αναστροφή της δυσλειτουργίας του γονιδίου για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών.
3 – Ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο νοσοκομείο τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο
Η Κίνα εγκαινίασε το πρώτο νοσοκομείο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο επιδιώκει να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη σε όλο τον κόσμο και να σώσει εκατομμύρια ζωές. Το νοσοκομείο, το οποίο ονομάζεται Agent Hospital και σχεδιάστηκε από μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Tsinghua στο Πεκίνο, διαθέτει 14 γιατρούς οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τη διάγνωση ασθενειών και τη δημιουργία λεπτομερών σχεδίων θεραπείας, και τέσσερις νοσηλευτές.
Το σύστημα προσομοιώνει ένα ιατρικό περιβάλλον, επιτρέποντας σε πραγματικούς γιατρούς και φοιτητές ιατρικής να θεραπεύουν εικονικούς ασθενείς, βελτιώνοντας τις διαγνωστικές δεξιότητες και προσφέροντας προηγμένη εκπαίδευση χωρίς κίνδυνο για πραγματικούς ασθενείς. Στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, οι θεράποντες εικονικοί γιατροί στο Agent Hospital σημείωσαν ένα εντυπωσιακό ποσοστό ακρίβειας 93,06% στις εξετάσεις για τη χορήγηση ιατρικής άδειας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ομάδα, το προσωπικό του πρωτοποριακού αυτού νοσοκομείου θα μπορεί να θεραπεύει 10.000 ασθενείς σε λίγες μόνο ημέρες– κάτι που, υπό κανονικές συνθήκες, θα χρειαζόταν τουλάχιστον δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί.
4 – Ερευνητές στο ΜΙΤ ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο εμβολιασμού που θα μπορούσε να σκοτώσει τον ιό HIV σε δύο μόνο δόσεις
Ερευνητές στο MIT ανέπτυξαν ένα πιο πρακτικό σχήμα εμβολιασμού δύο δόσεων κατά του ιού HIV. Η πρώτη δόση, η οποία είναι πολύ μικρότερη, προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα για να ανταποκριθεί πιο ισχυρά στη δεύτερη, μεγαλύτερη δόση η οποία χορηγείται μετά από μια εβδομάδα. Το εμβόλιο προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση παρόμοια με ένα παραδοσιακό σχήμα επτά δόσεων. Οι κλινικές δοκιμές απέδειξαν την αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, παρέχοντας 100% προστασία σε έφηβες και γυναίκες στην Αφρική και 99,9% σε ομάδες διαφορετικών φύλων σε όλες τις ηπείρους.
5– Φάρμακο με βάση τον χρυσό επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκινικού όγκου κατά 82%
Μια πρωτοποριακή μελέτη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο RMIT στην Αυστραλία και ιδρύματα στην Ινδία ανέπτυξε ένα πολλά υποσχόμενο νέο φάρμακο με βάση τον χρυσό που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου. Το φάρμακο, 27 φορές πιο ισχυρό από τη σισπλατίνη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επιβράδυνε σημαντικά την ανάπτυξη του όγκου στα ζώα κατά 82%, υπερτερώντας των παραδοσιακών χημειοθεραπευτικών παραγόντων.
Σε αντίθεση με τα φάρμακα με βάση την πλατίνα, η ένωση χρυσού στοχεύει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα, μειώνοντας τις τοξικές παρενέργειες και αναστέλλοντας την αντοχή στα φάρμακα. Αυτή η καινοτομία, η οποία δείχνει πολλά υποσχόμενη ενάντια σε δύσκολους καρκίνους όπως ο καρκίνος των ωοθηκών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασφαλέστερες, πιο στοχευμένες θεραπείες καρκίνου και αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στις ιατρικές εφαρμογές του χρυσού.
6 – Κινέζος χειρουργός εγχείρησε ασθενή από απόσταση 8.000 χιλιομέτρων
Ένας χειρουργός που βρισκόταν στη Ρώμη πραγματοποίησε μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιώντας μόνο ένα μηχάνημα, σε ασθενή στο Πεκίνο, το οποίο απέχει πάνω από 8.000 χιλιόμετρα από την πρωτευουσα της Ιταλίας. Η επέμβαση κατέστη εφικτή χάρη σε ένα ισχυρό δίκτυο 5G.
Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας προηγμένη ρομποτική τεχνολογία, βασισμένη σε καινοτομίες όπως το σύστημα Da Vinci. Αυτή η νέα δυνατότητα τηλεχειρουργικής, με τις πιθανές εφαρμογές της σε απομακρυσμένες περιοχές ή εμπόλεμες ζώνες σηματοδοτεί ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στην ιατρική τεχνολογία.
ΠΗΓΗ: Interesting Engineering
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More