17ο Θερινό σχολείο ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στην Καλαμάτα
Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά συνεργάζονται για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος που αποδίδει καρπούς.
Η καλλιέργεια του δένδρου της γνώσεως ξεκίνησε το 2008, πριν από δεκαεπτά χρόνια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Κώστα Γαζούλη.
Από τις 9 Ιουλίου ξεκίνησε το θερινό σχολείο για ομογενείς κυρίως από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά και από όπου αλλού Έλληνες δεύτερης ή τρίτης γενιάς δηλώνουν πρόθυμοι να μάθουν την μητρική τους γλώσσα. Σύμφωνα με τον Γιώργο Ανδρειωμένο, Κοσμήτορα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το τμήμα φιλολογίας προσπαθεί να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο εξωστρεφής φορέας παιδείας. Το σχολείο δεν αφορά μόνο την γλώσσα και τον πολιτισμό, αλλά την γενικότερη εκπαίδευση με εκδρομές σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ οι σπουδαστές έρχονται σε επαφή με την ζώσα Ελλάδα. Μια εξωστρεφής δράση στην οποία συμμετέχουν δεκαπέντε ομογενείς νέοι έως και 24 ετών.

Η Φωτεινή από το Μόντρεαλ με γονείς από την Καλαμάτα και την Αρκαδία θεωρεί σημαντικό να μαθαίνει, ενώ ο Ιωσήφ από το Σικάγο λέει πως στο σπίτι του στις ΗΠΑ δεν μιλούν ιδιαίτερα ελληνικά, και για αυτόν τον λόγο αναζητά την μητρική γλώσσα στην Καλαμάτα. Το σχολείο έδωσε την ευκαιρία στον Κωνσταντίνο μέλος του Συλλόγου “Υπερηφάνεια”, να χορεύει ελληνικούς χορούς σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα και να βιώνει υπερηφάνεια για το γεγονός ότι είναι Έλληνας. Μαζί τα αδέλφια Ανδρέας και Αλέξανδρος από το Μόντρεαλ, όπου όπως λένε, ομιλούνται πολλές γλώσσες, αλλά οι ίδιοι ψυχή τε και σώματι δηλώνουν Έλληνες.
Ο Κώστας από την Μόσχα λέει πως τα ελληνικά είναι η τρίτη του γλώσσα και έχει ξοδέψει πολύ χρόνο για να τα μάθει και μάλιστα με την σωστή γραμματική, γιατί το θεωρεί δεδομένο να γνωρίζει την γλώσσα των γονιών του.

Η γλώσσα, το βασικότερο χαρακτηριστικό της ελληνικής ταυτότητας και συνείδησης υφίσταται μεγάλη κακοποίηση, κυρίως από εκείνους που υποτίθεται ότι την διδάσκονται στην Ελλάδα, αλλά τα παιδιά της ομογένειας αποδεικνύουν ότι ο ελληνισμός και η γλώσσα είναι οικουμενικά, καθολικά και όπως δείχνουν οι ιστορικές μελέτες και αρχαιολογικές έρευνες μακροβιότερες και πολύ παλαιότερες άλλων, από ότι υποστηριζόταν έως πρότινος.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More