1.500 επιπλέον ευρώ για γιατρούς στην Δράμα
Με έναν επιπλέον μισθό ύψους 1.500 ευρώ προσπαθεί ο δήμος Δράμας να αντιμετωπίσει την άρνηση των γιατρών να στελεχώσουν νοσοκομεία της περιφέρειας.
Αναζητώντας θετικά αποτελέσματα από την προκήρυξη που τρέχει έως τις 27 Ιανουαρίου για την κάλυψη θέσεων ιατρικού προσωπικού, ο Γιώργος Παπαδόπουλος Δήμαρχος Δράμας, δηλώνει πως το δημοτικό συμβούλιο θα επικυρώσει απόφαση για επιπλέον αμοιβές σε γιατρούς, που θα ενταχθούν στις τοπικές υπηρεσίες.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση της 1ης Αυγούστου 2024 έδωσε το κίνητρο των 600 ευρώ μηνιαίως για όσους επιλέξουν να μεταβούν σε επαρχιακές πόλεις και νησιά.
«Προτού η Δράμα μπεί στην κατηγορία των άγονων Νοσοκομείων τύπου Α΄ με την επιδότηση δεν είχαν κίνητρο οι γιατροί να καλύψουν αυτά τα κενά. Αλλά και μετά ουδείς ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για την κάλυψη πέντε θέσεων», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.
Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο Δράμας εξυπηρετεί 100.000 ανθρώπους και με μια παθολόγο, την διευθύντρια είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν. «Η κάλυψη των αναγκών γίνεται από γειτονικά νοσοκομεία και στρατιωτικούς γιατρούς από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, αλλά αυτά είναι πρόσκαιρα μέτρα».
Με το νομοθέτημα στα χέρια, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει έτι περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος των νέων γιατρών. Το ποσό των 1.500 ευρώ θα διατίθεται για στέγαση και τροφή. Θα κατατεθεί το ενοικιαστήριο της οικίας στον δήμο και ανάλογα με την οικογένεια θα προστίθενται τα τροφεία, όπως λέει ο δήμαρχος.
Εάν η άρνηση των γιατρών να στελεχώσουν νησιωτικά κέντρα υγείας αποδίδεται στις αποστάσεις και τα υψηλά ενοίκια, δεν εξηγείται γιατί το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται στη ενδοχώρα και μάλιστα σε πόλεις. Το αν τα συγκεκριμένα κίνητρα αρκούν θα φανεί στο τέλος του μηνός. Εκτός εάν οι λόγοι είναι άλλοι και οι αντικειμενικές δυσκολίες αποτελούν προφάσεις, οπότε οι φιλότιμες προσπάθειες των αρμοδίων υπουργών και των δήμων προσκρούουν σε ιδιοτελή συμφέροντα.
Εφ’ όσον η άρνηση των γιατρών συνεχιστεί παρά τους υψηλούς μισθούς, και τα οικονομικά κίνητρα που προσφέρονται, αυτό σημαίνει ότι το επιχείρημα, που προβάλλεται για χαμηλά αμειβόμενους, δεν ισχύει. Διότι σύμφωνα με το σκεπτικό εκείνων που αρνούνται να ενταχθούν σε υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, ακόμη και ένας υψηλός μισθός δεν προσφέρει τον γρήγορο πλουτισμό, που αναζητούν. Έτσι επιλέγουν άλλους χώρους εργασίας σε μεγάλες πόλεις και ιδιωτικές κλινικές όπου τα χρήματα που παίρνουν είναι σε “ρευστό”, τα ποσά των αμοιβών δεν μπορούν να ελεγχθούν, αν και είναι πολύ εύκολο με έναν αλγόριθμο στη εφορία, ενώ παράλληλα δημιουργούν πελατεία και ιδιωτικά ιατρεία, στα οποία το πλαστικό χρήμα λειτουργεί κατά περίπτωση.
Όπως όμως έλεγε ο Πυθαγόρας: «Ουδέν πρόβλημα άλυτο» και το συγκεκριμένο δεν λύνεται με καταγγελίες πολιτών-ασθενών. Εάν οι ιδιωτικές κλινικές υποχρεωθούν να αναφέρουν εβδομαδιαίως ή μηνιαίως στην ΑΑΔΕ τα χειρουργεία που εκτελούνται, τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο, αναπόφευκτα η σύγκριση ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και στα ακίνητα, ΙΧ, ταξίδια, δίδακτρα, τραπεζικούς λογαριασμούς, κότερα, κ.ά., θα αποκαλύψει τι συμβαίνει και προφανώς η εικόνα θα αλλάξει. Ομοίως τα ιδιωτικά ιατρεία θα πρέπει να υποχρεούνται στην αποστολή λίστας εξεταζομένων ασθενών (με ΑΜΚΑ) στην ΑΑΔΕ, που θα ενεργεί επιτόπιους αιφνίδιους ελέγχους. Τα χρήματα δεν αποκρύπτονται από τα ιδιωτικά κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας, αλλά από κάποιους που έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη.
Η επιλογή βρίσκεται μεταξύ μικρού πολιτικού και μεγάλου κοινωνικού κόστους. Κάτι που οι ευρωπαίοι εταίροι το έλυσαν προ πολλού.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More