«Όχι» της Αθήνας στο σχέδιο της Κομισιόν για μείωση 15% στην κατανάλωση (video)
Συντασσόμενη με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην απόρριψη της πρότασης της Kομισιόν για οριζόντια μείωση 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου. Αντιτείνει ότι η Ελλάδα είναι σε πλεονεκτική θέση ως προς την προμήθεια φυσικού αερίου, καθώς αφενός χρησιμοποιεί διαφορετικούς αγωγούς, αφετέρου είναι μία από τις βασικές πύλες εισόδου για υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Ο Χάρης Δούκας, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ, σχολίασε: «η Ελλάδα είπε όχι γιατί έχει Ρεβυθούσα».
Ο ενεργειακός αναλυτής GREEN TANK Νίκος Μάντζαρης, σχολίασε πως: «ενόχλησε η υποχρεωτικότητα».
Δεδομένου ότι το 70% του φυσικού αερίου χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, τυχόν μείωση της κατανάλωσης του θα οδηγούσε σε μείωση της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως: «Μια τέτοιου είδους κίνηση ούτε θα βοηθήσει κανέναν, αλλά θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα».
Την Δευτέρα θα ανακοινωθούν από τους παρόχους τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και οι πολίτες θα έχουν 10 ημέρες περιθώριο για να αποφασίσουν αν θα αλλάξουν εταιρεία.
Οι τιμές αυτή τη φορά δεν θα είναι συνδεδεμένες με το χρηματιστήριο ενέργειας, καθώς θα εφαρμοστεί πλαφόν στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής και επιδότηση της λιανικής. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους καταναλωτές, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι: «Ακριβώς αυτή η ανάπτυξη είναι που μας επιτρέπει να έχουμε το οικονομικό και ταμειακό απόθεμα για να μπορούμε να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας πράγμα το οποίο θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα και πρώτη μας προτεραιότητα είναι να είμαστε δίπλα σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη».
Πολιτική αντιπαράθεση ωστόσο ξέσπασε για τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας, που σύμφωνα με το πόρισμα του σύριζα ανήλθαν μέσα σε ένα χρόνο σε 2,2 δις ευρώ. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η επιβολή φόρου μόνο σε 300 εκατομμύρια, αποτελεί κακόγουστο ανέκδοτο.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε: «Αυτές είναι λοιπόν οι προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη. Για την απόγνωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων “απάτη pass” 30 και 50 ευρώ, για λογαριασμούς που ξεπερνούν το μισθό ή τη σύνταξη. Για τα συμφέροντα, αγωνία μην τυχόν και φορολογηθούν και μειωθούν τα κέρδη τους».
«Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά επιδεικνύει την απύθμενη αμάθειά του. Αντί για τα Tsipronomics ας μας απαντήσει ποια μεθοδολογία εφάρμοσε στον υπολογισμό των προς φορολόγηση υπερεσόδων των παρόχων ενέργειας, ώστε να καταλήξει σε αυτά τα ποσά», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Αντιδράσεις προκάλεσε και το σχέδιο της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας για την αντιμετώπιση των κρίσεων στην ηλεκτροπαραγωγή.
«Η Κυβέρνηση έχει ευθύνη να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας. Την καλούμε να εξηγήσει με ειλικρίνεια και καθαρά λόγια πώς θα το κάνει. Ή έστω να ομολογήσει την αποτυχία της», αναφέρει ο Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, επισημαίνει πως: «Έχουν διαμορφώσει ένα πανάκριβο ενεργειακό μείγμα με την απολιγνιτοποίηση και την λεγόμενη πράσινη μετάβαση, με το χρηματιστήριο ρύπων και το χρηματιστήριο ενέργειας».
«Kαταργούμε τους λιγνίτες ….και έρχονται 6 επένδυτες πολυεθνικής», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
Το ΜέΡΑ25 σχολιάζει: «Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο μηχανισμός αισχροκέρδειας των ολιγαρχών της ενέργειας μέσω του ψευτοχρηματιστηρίου».
Η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να συζητηθεί στο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας την Τρίτη.
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν, Κατερίνα Χριστοφιλίδου
Πηγή: ΕΡΤ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More