Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όταν τα F-35 δεν επαρκούν: Τα όρια της υπεροπλίας στο πεδίο της πραγματικότητας

Britain Air Show

Το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου εν μέσω συμμαχιών και εξοπλισμών για την Ουκρανία – τι δείχνει η έκθεση του NAO και πώς συγκρίνονται Ιταλία και Νορβηγία.

Ανταπόκριση — Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Μια νέα έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Ηνωμένου Βασιλείου (National Audit Office – NAO) φέρνει στο φως τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Λονδίνο στη διαχείριση και αξιοποίηση του υπερσύγχρονου στόλου μαχητικών αεροσκαφών F-35, αναδεικνύοντας τα όρια των φιλόδοξων εξοπλιστικών προγραμμάτων στην πράξη.

Καθυστερήσεις και περιορισμένες δυνατότητες

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μέχρι στιγμής παραλάβει 38 μαχητικά F-35B – την έκδοση κάθετης απογείωσης/προσγείωσης για χρήση σε αεροπλανοφόρα – αλλά η πλήρης επιχειρησιακή τους ικανότητα έχει καθυστερήσει πάνω από δύο χρόνια και αναμένεται πλέον προς τα τέλη του 2025.

Σύμφωνα με την έκθεση:

  • Μόλις το 33% των αεροσκαφών θεωρούνται πλήρως επιχειρησιακά διαθέσιμα, ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό για ένα τέτοιο σύστημα αιχμής.
  • Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε πιλότους και μηχανικούς, που δεν αναμένεται να καλυφθούν πριν από το 2028.
  • Η ενσωμάτωση κρίσιμων οπλικών συστημάτων μακράς εμβέλειας, όπως οι πύραυλοι Meteor και SPEAR-3, έχει μετατεθεί για τη δεκαετία του 2030.
  • Το συνολικό κόστος ζωής του προγράμματος ως το 2069 εκτιμάται πλέον σε 71 δισεκατομμύρια λίρες, πολύ πάνω από τις αρχικές προβλέψεις.

Τι φταίει;

Το πρόβλημα δεν έγκειται στο ίδιο το αεροσκάφος – το F-35 εξακολουθεί να θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα στον κόσμο – αλλά στο πλέγμα παραμέτρων που απαιτούνται για να φτάσει σε πλήρη επιχειρησιακή ισχύ:

  • Η έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού,
  • η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των υποδομών υποστήριξης,
  • η βραδεία ενσωμάτωση εξειδικευμένων όπλων,
  • και η εξάρτηση από τη βιομηχανία των ΗΠΑ για κρίσιμα συστήματα,
    συνθέτουν ένα ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον διαχείρισης.

Πώς τα καταφέρνουν άλλες χώρες;

Η Ιταλία και η Νορβηγία – επίσης μέλη του προγράμματος F-35 – παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα:

  • Η Ιταλία έχει παραλάβει ήδη πάνω από 40 αεροσκάφη F-35A και F-35B. Διαθέτει μονάδα τελικής συναρμολόγησης στο Cameri και έχει εξασφαλίσει αυτονομία σε κρίσιμα συστήματα υποστήριξης, όπως τα Mission Data Files.
  • Η Νορβηγία ολοκλήρωσε την παραλαβή 52 F-35A και έγινε η πρώτη χώρα που ενσωμάτωσε επιτυχώς τους πυραύλους Joint Strike Missile (JSM) εντός του αεροσκάφους, αποκτώντας ισχυρή δύναμη πλήγματος μεγάλης εμβέλειας από απόσταση ασφαλείας.

Οι δύο χώρες έχουν επενδύσει στρατηγικά σε εγχώρια τεχνογνωσία, υποδομές και προσαρμογή των οπλικών τους συστημάτων, πετυχαίνοντας υψηλότερη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα και απόδοση σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Τουρκία παρά χρόνιο αίτημα της παραμένει εκτός του προγράμματος F-35 έπειτα από την απόφαση των ΗΠΑ να την αποκλείσουν λόγω της αγοράς ρωσικών S-400.

Σχετική είδηση: ΗΠΑ: Θα προσφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Τραμπ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More