Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Όταν καλείται η Ελληνική Αστυνομία είναι πλέον αργά» – Α. Κανδαράκη και Στ. Μαυροειδάκος μιλούν για τις γυναικοκτονίες

Για την πρώτη γυναικοκτονία του 2023, το θάνατο δια στραγγαλισμού μιας 54χρονης γυναίκας στη Νίκαια από τα χέρια του καθ’ ομολογίαν δράστη και συντρόφου της μίλησαν στην ΕΡΤ η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη και ο Στράτος Μαυροειδάκος, γ.γ. Ειδικών Φρουρών

«Πήρε κάποιος το 100 για ένα περιστατικό ότι έχει δολοφονήσει τη γυναίκα του. Ελάτε να δείτε τι έχει γίνει» ανέφερε στις «Συνδέσεις» ο εκπρόσωπoς των ειδικών φρουρών τονίζοντας ότι στο σημείο του εγκλήματος κλήθηκε το 100.

«Οι συνάδελφοί μου πήγαν στο σημείο τα ξημερώματα και βρήκαν μια γυναίκα που έφερε ίχνη στραγγαλισμού. Προσήχθη, ως κύριος ύποπτος, ο σύζυγός της, ο οποίος μετά από λίγο έπαθε μια επιληπτική κρίση και αποφασίστηκε να νοσηλεύεται στο 401 στο Αττικό Νοσοκομείο. Φαίνεται ότι έχει νοσηλευθεί και στο παρελθόν και είχε ψυχιατρικά προβλήματα» δήλωσε ο κ. Μαυροειδάκος τονίζοντας σε προγενέστερο χρόνο είχαν γίνει  καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία για τον 50χρονο συζυγοκτόνο.

Μιλώντας για τα αυξημένα περιστατικά έμφυλης βίας τόνισε ότι δεν αντιμετωπίζονται με αστυνομικά μέτρα. «Πάντα βλέπουμε που θα καταλήξει μια τέτοια ιστορία. Δυστυχώς, όταν τα περιστατικά οικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, δεν αντιμετωπίζονται με αστυνομικά μέτρα» επισήμανε ο κ. Μαυροειδάκος ο οποίος αναφέρθηκε στα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας τα οποία αν και λειτουργούν καλά, δεν θα λύσουν το πρόβλημα.

«Η γυναίκα όταν υποστεί αυτή τη βίαιη συμπεριφορά, δυστυχώς, τις περισσότερες φορές δεν απομακρύνεται από αυτό το περιβάλλον», επισήμανε ο γ.γ. Ειδικών Φρουρών.

Με αφορμή τη γυναικοκτονία στη Νίκαια τόνισε ότι ακόμα και μήνυση να είχε υποβληθεί από το θύμα στο παρελθόν, όταν δεν απομακρύνεται η σύζυγος, από το σπίτι δυστυχώς, στατιστικά, φτάνουμε σε τέτοια περιστατικά.

Βαθιά ριζωμένα τα έμφυλα στερεότυπα

«Όταν καλείται η Ελληνική Αστυνομία είναι πλέον αργά. Το κομμάτι όλης της ενδοοικογενειακής βίας είναι πάρα πολύ βαθύ. Είναι πολύ βαθιά ριζωμένα αυτά τα έμφυλα στερεότυπα ότι μια γυναίκα είναι κτήμα σε έναν άνδρα. Δεν το νιώθει μόνο ο άντρας το νιώθει και η γυναίκα πολλές φορές. Έχει μεγαλώσει με το αίσθημα ότι χρειάζεται να ανήκει κάπου, διότι διαφορετικά μόνη της καταρρέει» σχολίασε η κ. Κανδαράκη.

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο, «όταν ένας ενήλικας άντρας ή γυναίκα ανέχεται και υπομένει βία, είναι γονιός την ίδια στιγμή μετατρέπεται ο ίδιος σε θύτη. Γίνεται κακοποίησης στο ίδιο του το παιδί».

Και διερωτήθηκε η κλινική ψυχολόγος πώς θα μεγαλώσει αυτό το παιδι της οικογένας όντας τραυματισμένο από όσα έχει βιώσει και από την απώλεια της μητέρας του που έχασε τη ζωή της και του πατέρα του που θα περάσει ένα μεγάλο μέρος της υπόλοιπης ζωής του στη φυλακή.

Να υπάρξει δυνατό υποστηρικτικό πλαίσιο

Σύμφωνα με την κ. Κανδαράκη για να πάψουν οι γυναίκες που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας να μένουν σε κακοποιητικά περιβάλλοντα «θα πρέπει να υπάρξει ένα πάρα πολύ δυνατό υποστηρικτικό πλαίσιο το οποίο θα τις περιθάλψει και το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με την ψυχολογία τους, με την ψυχική τους υγεία».

Εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη ότι έχει πολλή μεγάλη σημασία το να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με το αίσθημα και τις προϋποθέσεις ελευθερίας ώστε να μάθουν να στέκονται στα πόδια τους.

«Όλες οι γυναίκες που βιώνουν τέτοια κατάσταση το πρώτο πράγμα που λένε είναι “δεν μπορώ να σταθώ οικονομικά. Θα μου πάρει το παιδί γιατί εγώ δεν μπορώ να το μεγαλώσω”. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορούν οι γυναίκες να βγούμε έξω στην κοινωνία και να στεκόμαστε στα πόδια», σημείωσε.

Και όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό το πώς θα στηρίξουμε μια νέα γυναίκα που γίνεται μητέρα για να μπορεί να κρατήσει την εργασία της για να είναι ανεξάρτητη οικονομικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυροειδάκο, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να δραπευτεύσουν από τις κακοποιητικές σχέσεις γι’ αυτό και υπομένουν καρτερικά αυτή τη βάναυση συμπεριφορά.

«Έχει πάρα πολύ νόημα αυτή τη στιγμή να δίνονται διαφορετικά μηνύματα σε δύο πλευρές, τόσο από την πλευρά των ανδρών. Τα αγόρια να έχουν σύνδεση με το συναίσθημά τους. Αυτοί οι άντρες, οι οποίοι φτάνουν στο σημείο της απόγνωσης να σκοτώσουν τη γυναίκα τους, είναι μέσα τους τόσο πολύ εύθραυστοι και ευάλωτοι που και οι ίδιοι νιώθουν ότι αυτή τη στιγμή στην υποψία απόρριψης καταρρέουν και οι ίδιοι. Και αντίστοιχα, στις γυναίκες να νιώθουν ότι έχουν δυνατά πόδια και μπορούν να σταθούν» σημείωσε η κ. Κανδαράκη.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Νίκαια: Γείτονες και Αρχές γνώριζαν τη συστηματική κακοποίηση της 54χρονης από τον συζυγοκτόνο
Γιατί αυξάνονται οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα – Ειδικοί εξηγούν στην ΕΡΤ (video)
Σε έξι χρόνια 118 γυναικοκτονίες στην Ελλάδα – Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ υπ. Προστασίας και κομμάτων

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More