Τρίτη, 8 Απριλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψυχολόγος ΕΛΑΣ: Έχουμε υπερπροστατευμένα παιδιά στον πραγματικό κόσμο και υπόπροστατευμένα στον διαδικτυακό – Πρέπει να υπάρχει αληθινή και ποιοτική επικοινωνία με τους γονείς

535559_32d09b6395-a94685f5bbb7cd4a

«Τα παιδιά έχουν δύο ζωές, την πραγματική και την ψηφιακή» σημείωσε ο Γιώργος Νάκος, ψυχολόγος – αστυνόμος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή NEWSROOM με αφορμή την εξάρθρωση της πλατφόρμας παιδικής πορνογραφίας.

Αναφερόμενος στο «τεχνολογικό χάσμα» της σημερινής εποχής μεταξύ παιδιών και γονιών ο κ. Νάκος έκανε έκκληση στους γονείς «αυτό το τεχνολογικό χάσμα να μην οδηγήσει και σε ένα επικοινωνιακό χάσμα»

«Θα πρέπει να γεφυρωθεί και από τις δύο πλευρές» τόνισε και απευθυνόμενος στους γονείς τόνισε πως «δεν θέλουμε να πούμε ότι υπάρχουν τέλειοι γονείς ή καλοί ή κακοί. Θα πρέπει να υπάρχει μια αληθινή και ποιοτική επικοινωνία με τα παιδιά. Να μην είναι από πάνω τους, να μην από πίσω τους». «Πρέπει οι γονείς να είναι δίπλα στα παιδιά και τα παιδιά να νιώσουν ασφάλεια, γιατί ένας γονέας αγαπάει το παιδί του. Όταν όμως μιλάμε για αγάπη, μιλάμε άνευ όρων, όχι άνευ ορίων» τόνισε σε άλλο σημείο τη συνέντευξης, ενώ υπογράμμισε πως «αυτή η σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού είναι κάτι που χτίζεται».

Επιπλέον ο κ. Νάκος τόνισε πως μπορεί να υπάρχουν ορολογίες όπως grooming, που είναι η διαδικτυακή αποπλάνηση και παραπλάνηση, ή για το sextortion, που είναι διαδικτυακός εκβιασμός και εξαναγκασμός, που οι γονείς δεν τις γνωρίζουν, όμως η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση θα οδηγήσει στον εντοπισμό του όποιου προβλήματος, στο να κάτσουν οι γονείς να ακούσουν πραγματικά τι συμβαίνει στη ζωή του παιδιού.

«Έχουμε υπερ-προστατευμένα παιδιά στον πραγματικό κόσμο και υπό-προστατευμένα παιδία στον διαδικτυακό κόσμο» υπογράμμισε επιπλέον ο κ. Νάκος, προσθέτοντας παράλληλα πως το παιδί μπορεί να παρακολουθήσει κάτι ή να κατεβάσει μια εφαρμογή και δεν χρειάζεται οι γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά, όμως αυτό που προτείνεται είναι το παιδί να δείχνει στον γονέα τι ακριβώς κάνει αλλά και να ακολουθούνται τα όρια (πχ ηλικιακά) κάθε εφαρμογής.

Επιπλέον ο κ. Νάκος συνέστησε τους γονείς «μιλώντας με τα παιδιά να μάθουν τι τους αγχώνει τη σημερινή εποχή, τι φοβούνται, να βλέπουμε μια αλλαγή συμπεριφοράς του παιδιού, γιατί το παιδί – που παλιά νομίζαμε ότι είναι ασφαλές επειδή είναι στο σπίτι – πλέον μπορεί εκείνη τη στιγμή να μιλάει με ένα ψεύτικο προφίλ και ακόμη θα πρέπει να επενδύσουν χρόνο για τα παιδιά γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό και τίποτα πιο ιερό από τη ζωή και το μέλλον των παιδιών».

«Το κάθε παιδί είναι μοναδικό, διαφορετικό και ξεχωριστό» σημείωσε και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να αποδεχτούμε, να κατανοήσουμε με σεβασμό πάνω απ’ όλα, ούτε με απόρριψη, ούτε επικριτική. Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς, ούτε αυθεντίες. Αυτή τη στιγμή το τι επηρεάζει τα παιδιά και το μεγαλύτερο πρόβλημα της σημερινής πληροφόρησης των παιδιών είναι η παραπληροφόρηση».

Παράλληλα σημείωσε πως «θα πρέπει και οι ίδιοι οι γονείς να είναι ψηφιακοί κηδεμόνες, να μπορέσουν να μοιράζονται το τι ακριβώς συμβαίνει και όχι να «πέφτουν από τα σύννεφα» όταν δουν τι συμβαίνει στον διαδικτυακό κόσμο» ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε πως και πρόσθεσε πως «δεν ζητάμε από τους γονείς να ξέρουν όλη την ορολογία» όμως «αν τα παιδιά νιώσουν ότι μπορούν να μιλήσουν, έχουν φωνή, είμαστε δίπλα τους, ό, τι τους συμβεί να το πουν, να το αναφέρουν, να μην αφήσουν αυτό τον κύκλο της κακοποίησης και της βίας να συνεχίζεται. Να το πουν και όχι να το υποστούν».

«Δεν υπάρχουν παιδιά τα οποία είναι επικίνδυνα, είναι παιδιά τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο γιατί πολύ απλά δεν έχουν την κριτική σκέψη, δεν έχουν την σωματική ωριμότητα, μπορεί να είναι παραμελημένα, μπορεί να μην έχουν ακόμα τις γνώσεις. Γι αυτό λοιπόν, εάν βάλουμε το παιδί στο επίκεντρο και τόσο το περιβάλλον όσο και το σχολείο και η οικογένεια έχουν μια κοινή γραμμή και το παιδί έχει το θάρρος και έχει την εμπιστοσύνη να μας μιλήσει»

Τέλος ο κ. Νάκος μεταφέροντας τις δράσεις της ΕΛΑΣ στα σχολεία σημείωσε πως «μιλώντας με τα παιδιά προσπαθούμε να δείξουμε τι περιστατικά χειριζόμαστε, όχι να τους πούμε τι να κάνουμε».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More