Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψυχολογική παρενόχληση στον χώρο εργασίας: Το «mobbing» επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία

Οι διακρίσεις, οι προκαταλήψεις και η εργασιακή βία συζητήθηκαν σε συνέδριο όπου συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπουργοί και εκπρόσωποι του κοινωνικού βίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2023 υπήρξαν 230 καταγγελίες για κάθε μορφής παρενόχληση στους εργασιακούς χώρους, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα οι καταγγελίες ήταν 151, παρατηρείται δηλαδή αύξηση 52% μέσα σε έναν χρόνο.

«Στο δικό μου χώρο εργασίας η κακοποιητική εμπειρία μου είχε να κάνει με την πολύ έντονη παρακολούθησή μου. Αισθανόμουν ότι κάθε μου βήμα, κάθε μου κίνηση παρακολουθούνταν από άλλους συναδέλφους, οι οποίοι μετά τη μετέφεραν στην ανώτατη διοίκηση. Είχα διάφορα εμπόδια στο να μπορώ να εκτελώ τα καθήκοντά μου σωστά» αναφέρει θύμα εργασιακής βίας στο ΕΡΤNews και συνεχίζει: «Είχα αρχίσει να αμφιβάλλω και για τις ικανότητές μου. (…) Δεν το κατήγγειλα, πρόκειται για εμπειρία μου η οποία έγινε πριν υπάρξει η ελληνική νομοθεσία. (…) Δεν το αναγνώριζα και δεν ήξερα τι ήταν αυτό το οποίο δεχόμουν και ότι δεν έφταιγα εγώ».

Τα περιστατικά βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας που καταγγέλθηκαν το 2023 παρουσίασαν ραγδαία αύξηση σε σχέση με το 2022. Στο σύνολο των καταγγελιών, το 60% έγινε από γυναίκες και το 40% από άνδρες κάτι που επιβεβαιώνει ότι η θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας παραμένει πιο ευάλωτη από αυτή των ανδρών.

«Η πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο «Τhe Upfront Initiative» και έκανε λόγο για τη «σημαντική σημασία της συμπερίληψης».

Σύμφωνα με την έκθεση, το 21% των περιστατικών βίας και παρενόχλησης προέρχονται από το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, 12% από τα ξενοδοχεία και 7% από την εστίαση.

Η πρόεδρος του Σωματείου No Mobbing at Work, κ. Ευανθία Κουρτμπουγιάννη ανέφερε: «Οι σεξιστικές επιθέσεις, οι σεξουαλικές επιθέσεις βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του mobbing όπως και πιο ευθείες βίαιες συμπεριφορές οι οποίες είναι πολύ ευδιάκριτες. Το βρίσιμο, ας πούμε, εκεί μιλάμε για εκφοβιστική συμπεριφορά, για μπούλινγκ».

Το 95% των καταγγελιών αφορά σε περιστατικά βίας (λεκτικής, σωματικής και ψυχολογικής και μόλις το 5% σε σεξουαλική παρενόχληση, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική τάση υποδήλωσης αυτών, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας και της δυσκολίας ως προς την απόδειξή τους.

«Μπορεί να είναι ένα απορριπτικό, μειωτικό, μια προσβλητική χειρονομία, μια γκριμάτσα, η απομόνωση του θύματος από την ομάδα εργασίας, το κουτσομπολιό, η γελοιοποίηση και η βολή στην αξιοπρέπεια του θύματος ίσως λόγω κάποιου διαφορετικού χαρακτηριστικού του ή επιλογής του» συνέχισε η κ. Κουρτμπουγιάννη.

Ως προς την ιδιότητα του καταγγελλόμενου, διαπιστώνεται ότι το 46% σχετίζεται με βία προκληθείσα από τον ίδιο τον εργοδότη και το 54% καταγγελλόμενος είναι άλλος εργαζόμενος.

«Δεν είναι σωστό να κρινόμαστε βάσει του τι είναι ο καθένας. (…) Εμένα με ενδιαφέρει ο απλός πολίτης, ο οποίος πρέπει να είναι θεσμικά προστατευμένος. Αν θέλει να πάρει τον χρόνο του, θέλω να ξέρω πως υπάρχει κοινωνία που θα τον αγκαλιάσει» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης στο συνέδριο.

Η εμπειρία του mobbing στην εργασία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις για το άτομο που έχει πέσει θύμα.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φάκα, Μίλτος Σακελλάρης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More