Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψηφίζεται η τροπολογία για τους μετανάστες κάτω από έντονες αντιπαραθέσεις – Διακομματικό «ναι» στην επίμαχη ρύθμιση

Στις 14:00 το μεσημέρι ψηφίζεται στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που δίνει άπαξ τη δυνατότητα άδειας διαμονής για εργασία σε μετανάστες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με τη ΝΔ να έχει ζητήσει την κομματική πειθαρχία από όλους τους βουλευτές της.

Με ευρεία πλειοψηφία αναμένεται μάλιστα να υπερψηφιστεί η επίμαχη τροπολογία και όπως όλα δείχνουν η διαδικασία καθυστερεί, καθώς ήδη από το πρωί, έχει ξεκινήσει «δυναμικά» η συνεδρίαση, με έντονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή.

Την αντίθεσή του από την αρχή έχει εκφράσει ο πρώην Πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εξαιρείται της κομματικής πειθαρχίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλος Μαρινάκη να προαναγγέλλει συνέπειες για όσους δεν ψηφίσουν την τροπολογία.

Η ρύθμιση είναι εφάπαξ και προβλέπει:

Εφάπαξ ρύθμιση (“one-off”)

-Χορήγηση άδειας διαμονής για εργασία σε μετανάστες που βρίσκονται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στη χώρα μας, για τουλάχιστον 3 χρόνια.

-Αυστηρή προϋπόθεση: να υπάρχει βεβαίωση από τον εργοδότη, ενώ εάν, για τον οποιονδήποτε λόγο, πάψει η σχέση εξαρτημένης εργασίας, η άδεια ανακαλείται.

Τις ενστάσεις Σαμαρά φαίνεται πάντως να υιοθετεί ο Θάνος Πλεύρης και ο Μίλτος Χρυσομάλλης, οι οποίοι διαμήνυσαν πως θα στηρίξουν την τροπολογία.

Την τροπολογία αναμένεται να υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις όσον αφορά το μεταναστευτικό. Υπέρ τάσσεται επίσης και η Νέα Αριστερά και όπως φαίνεται θα υπερψηφίσει και η Πλεύση Ελευθερίας. Ενδεχομένως να υπερψηφίσει και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, το οποίο επιθυμεί όμως την αποσύνδεση της άδειας διαμονής από την άδεια εργασίας προς τους μετανάστες.

Την καταψηφίζουν η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη, οι οποία ανέπτυξαν μια έντονη πολεμική εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή την τροπολογία.

Γεωργιάδης σε Στίγκα: Ο πατριωτισμός σας άξιζε 40.000 ευρώ – Αντιπαραθέσεις στα κόμματα

«Είναι λαθρομετανάστες και πρέπει να το διαχωρίσουμε από τους πρόσφυγες. Ο κύριος Καιρίδης είναι γνωστός ανθέλληνας και γνωστός για την ανθελληνική του στάση», είπε ο Βασίλης Στίγκας, Πρόεδρος των Σπαρτιατών.

Τα αίματα άναψαν, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου όταν ο Βασίλης Στίγκας, κατηγόρησε την κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον υπουργό Εργασίας, τον κύριο Γεωργιάδη, ότι χρησιμοποιεί μία ρητορική προσπαθώντας να κάνει το «άσπρο, μαύρο».

Τον κατηγόρησε πως «άλλα έλεγε κάποτε, άλλα τώρα» και πως «αλλάζει όπως ο χαμαιλέοντας».

Και ήρθε η σειρά του Άδωνι Γεωργιάδη να απαντήσει ότι «εσείς που με κατηγορείτε για το μεταναστευτικό είστε εσείς που τσακωθήκατε με τον αρχηγό σας από τη φυλακή για τα λεφτά», εννοώντας ότι πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης. «Ο πατριωτισμός σας άξιζε 40.000 ευρώ», πρόσθεσε καθώς τόσα ήταν τα χρήματα τα οποία έλαβε ως επιχορήγηση από τη Βουλή το κόμμα των Σπαρτιατών και όπως είπε ο κύριος Γεωργιάδης, αυτός ήταν και ο λόγος που είχε βγει ο Βασίλης Στίγκας και είχε μιλήσει για μαφία και για το ποιος είναι ο πραγματικός αρχηγός για κάποιους βουλευτές των Σπαρτιατών.

Από την άλλη, πηγές της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς αναφέρουν πως «για τον κύριο Μητσοτάκη η “σύγκρουση” με τον πρώην πρωθυπουργό εξυπηρετεί την διατήρηση ανοιχτών διαύλων και την συγκράτηση ψηφοφόρων της σκληρής και ακραίας δεξιάς».

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσυρθεί η διάταξη της τροπολογίας που συνδέει την άδεια παραμονής με την εργασία, γιατί αυτό θα εντείνει τους εκβιασμούς της εργοδοσίας», δήλωσε ο Χρήστος Κατσώτης του ΚΚΕ.

«Καταλαβαίνω ότι περνάτε δύσκολες στιγμές, γιατί άλλα λέει ψυχή σας και η συνείδησή σας και άλλα σας επιβάλλει ο κύριος Μητσοτάκης και η κομματική πειθαρχία… Δεν ήσασταν Σαμαρικός κύριε Γεωργιάδη; Τον λατρεύατε τον κύριο Σαμαρά, δεν τον λατρεύατε;», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το αρμόδιο υπουργείο, η επίμαχη ρύθμιση αφορά περίπου 30.000 μετανάστες.

Το άρθρο

Ζητήματα αναφορικά με την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών σε αγροτικές εργασίες, και ζητήματα σχετικά με τις επενδύσεις πολιτών τρίτων χωρών, ρυθμίζονται σε άρθρο του πολυνομοσχεδίου (σ.σ. ερανιστικό, όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση) που ψηφίζεται σήμερα.

Το άρθρο προβλέπει παράταση ενός έτους για την υποβολή αίτησης από εργοδότη ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου.

Όπως ορίζεται, «εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014 (Α’ 80), μπορεί να υποβάλει, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, με βάση τις θέσεις απασχόλησης, όπως καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 11 του ν. 4251/2014, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More