Χ. Δούκας: Χρειάζεται αλλαγή παραδείγματος η Αθήνα – Κ. Μπακογιάννης: Προχωράμε με σχέδιο και σύστημα στην ανακύκλωση
Εάν ήταν ο κύριος Ζαχαριάδης στο δεύτερο γύρο θα τον στηρίζατε, ήταν η ερώτηση που έθεσε ο Κώστας Μπακογιάννης στον Χάρη Δούκα στο πλαίσιο του debate που φιλοξένησε η ΕΡΤ.
Ο κ. Δούκας απάντησε ότι «Η ερώτηση αυτή μου έγινε πάρα πολλές φορές. Δεν την απάντησε γιατί τη θεώρησα αυτονόητη. Έγινε πάρα πολλές φορές και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Εγώ δεν είπα από την αρχή, είχα μόλις δύο μήνες, ποιες θα είναι οι συμφωνίες, γιατί δεν είμαι υπέρ των συμφωνιών κορυφής και είπα ότι οι συγκλίσεις γίνονται στη βάση, στις γειτονιές. Γι’ αυτό το λόγο έδωσα πολύ μεγάλη έμφαση στις προτάσεις και στις δράσεις μου και όλη μου η προσπάθεια ήταν ακριβώς να γυρίσω τις γειτονιές και εκεί να διαμορφώσουμε θέσεις και προτάσεις. Και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί είχα προτείνει και ντιμπέιτ στον πρώτο γύρο και είναι κρίμα γιατί άλλες παρατάξεις και υποψήφιοι δεν είχαν την ευχέρεια που έχουμε εμείς σήμερα να συζητήσουμε και προγραμματικά, όπου υπάρχουν δυνατότητες να συμφωνήσουμε. Άρα είναι απολύτως σαφές ότι για εμένα στην αυτοδιοίκηση οι συνεργασίες είναι πάρα πολύ σημαντικές, αλλά γίνονται σε επίπεδο προγραμματικό. Γι’ αυτό και με τον κύριο Ζαχαριάδη έγινε ανοιχτά, ξεκάθαρα, με συγκεκριμένες προγραμματικές συνθήκες που παρουσιάσαμε και πάνω σε αυτές συζητήσαμε. Και δεν αφορά μόνο τον κύριο Ζαχαριάδη. Απευθύνομαι και σε όλα τα άλλα κόμματα και στους ψηφοφόρους που ψήφισαν εσάς, κύριε Μπακογιάννη στην πρώτη Κυριακή, διότι θεωρούσαν ότι ίσως μπορεί να πάει πολύ γρήγορα η ιστορία και να κάνετε περίπατο. Δεν συνέβηκε όμως αυτό και γι’ αυτό και λέω ότι εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη πρόταση. Μία πρόταση αυτοδιοικητική, που όποιος συμφωνεί με τις αρχές που βάζουμε και τις προτάσεις μας για μια πράσινη και καθαρή, συμπεριληπτική, ασφαλή και δημιουργική Αθήνα, θέλουμε να μας στηρίξει και να κάνουμε μια δεύτερη πολύ μεγάλη έκπληξη, όχι γιατί θέλω να πάρω τη δημοτική αρχή σαν λάφυρο, αλλά γιατί πιστεύω βαθιά ότι χρειάζεται αλλαγή παραδείγματος η Αθήνα και πως αν αλλάξουμε την Αθήνα θα αλλάξουμε συνολικά και τη χώρα και θα μπορέσει να γίνει μία παρέμβαση συνολική για τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα που είναι απαιτούμενα στην εποχή μας».
Η ερώτηση του κ. Δούκα ήταν η εξής «Είπατε ότι και το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό για την καθαριότητα, ότι πιάσατε ένα ποσοστό 10% το ποσοστό. Έπαθα μια έκπληξη γιατί νομίζω ότι είναι 4%, το ξανατσέκαρα είναι 4%, είχατε βάλει στόχο 24%. Άρα στην πραγματικότητα δεν προχώρησε η ανακύκλωση, γιατί δεν προχώρησε; Επίσης είπατε ότι έχετε βάλει καφέ κάδους. Καφέ κάδοι δεν υπάρχουν παρά σε ελάχιστα σημεία. Άρα αυτή η ροή είναι κάτω από το 2%. Είναι οι επίσημοι δείκτες που δίνει η ελληνική κυβέρνηση. Γιατί είμαστε τόσο πίσω στο θέμα της ανακύκλωσης;».
Ο Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε ότι «Κύριε Δούκα, με εκπλήσσεται. Πραγματικά με εκπλήσσεται γιατί είστε ένας άνθρωπος που έχει μάθει να μιλάει τεκμηριωμένα. Πώς προκύπτουν λοιπόν αυτά τα συμπεράσματα κι αυτοί οι αριθμοί; Αν θέλετε να κάνετε κριτική για την καθαριότητα έχετε πεδίο, αντικειμενικά, έχετε πεδίο. Εγώ πρώτος είπα ότι ναι, είμαστε καθαρότερα απ’ ότι ήμασταν ποτέ, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν έχετε ανάγκη να λέτε πράγματα τα οποία δεν στέκουν. Η ανακύκλωση είναι κοντά στο 10. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ρωτήστε, ψάξτε το από όποια πλευρά θέλετε ή απλώς κάντε ένα google. Kαφέ κάδοι υπάρχουν και όπως σας είπα κι εγώ, διευρύνονται με σύστημα και με σχέδιο. Ναι, δεν πήγαμε από το μηδέν στο εκατό. Ξεκινήσαμε με τους μεγάλους παρόχους να τους χαρακτηρίσω έτσι. Τα ξενοδοχεία, τα σούπερ μάρκετ. Τώρα έχουμε περάσει στα εστιατόρια, στην εστίαση και μετά θα πάμε στα σπίτια. Συνειδητά πήγαμε βήμα βήμα. Τρίτον, υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη αλλαγή και θέλω να το πω γιατί είναι μια ευκαιρία να το πω ό, τι παλιά αν θυμάστε στην Αθήνα, γιατί ήταν χαμηλά η ανακύκλωση; γιατί δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στο Δήμο Αθηναίων. Πολύ απλά όταν έριχνες τα σκουπίδια σου δεν ήξερες ποιος θα μαζέψει τον μπλε κάδο, αν έβρισκες μπλε κάδο, αν αυτός ο κάδος τακτοποιημένος, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Τώρα πλέον ο κάδος είναι πλυμένος και βρίσκεις τον μπλε κάδο και ξέρεις ότι θα έρθει το ειδικό απορριμματοφόρο για τον μπλε κάδο, όπως ξέρεις ότι θα έρθει και το ειδικό απορριμματοφόρο για τον καφέ κάδο. Γι’ αυτό προχωράμε με σχέδιο, με σύστημα και ναι, η πανδημία μας καθυστέρησε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά χαίρομαι πάρα πολύ γιατί το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Πάμε λοιπόν τώρα μαζί να χτίσουμε συνείδηση και εκεί ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι μας σύμμαχοι; Τα παιδιά. Γιατί τα παιδιά είναι που βάζουν τάξη στους γονείς τους, τους τραβάνε από τα αυτιά. Άρα λοιπόν πάμε στα σχολεία».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Δούκας ο οποίος σχολίασε: «Ξεκινάμε με την ανακύκλωση. Τα νούμερα είναι σωστά, είναι στο 4% και ο καφέ κάδος είναι ακόμα χαμηλότερα, είναι κοντά στο 1 με 1,5% και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό και τονίζω τον καφέ κάδο γιατί το 40% των οργανικών υπολειμμάτων, τα φαγητά δηλαδή, τα οποία τώρα καταλήγουν σε κάδο που δημιουργεί πολύ μεγάλη δυσωδία και βρωμιά πολύ μεγαλύτερη θα μπορούσαν να πάνε για κομποστοποίηση και αυτό σημαίνει θα μπορούσε να γλιτώνουμε πάρα πολλά χρήματα. Αν προχωρούσε στο 100% ο καφέ κάδος και πιάναμε το 24% συνολικά στην ανακύκλωση, αυτό σημαίνει 6 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο επιπλέον έσοδα για τον δήμο. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί θα μπορούμε να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη και να προχωρήσω σε μια σειρά από σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες. Θέλω να πω όμως και δυο τρία άλλα πράγματα. Εμείς βάζουμε προτεραιότητα για τα κοινωνικά και τα θέματα της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, που είναι πάρα πολύ κρίσιμο τον χειμώνα που έρχεται. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τα επιδόματα τα οποία ρίχνουν λάδι στη φωτιά της κλιματικής αλλαγής και δεν λύνουν το πρόβλημα στους ανθρώπους οι οποίοι συνεχίζουν να είναι κλειδωμένοι σε μια επαιτεία περιμένοντας ένα πετρέλαιο θέρμανσης. Και λέμε ενεργειακές κοινότητες, επιτέλους ο Δήμος Αθηναίων να φτιάξει μια ενεργειακή κοινότητα. Εμείς λέμε 7 σε σε κάθε κοινότητα και 40 με 50.000 ευάλωτα νοικοκυριά να έχουν χαμηλό ρεύμα, καθαρό, καθαρή ηλεκτρική ενέργεια για 25 χρόνια, λύνοντας μόνιμα το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας για αυτούς και δημιουργώντας μια άλλη προοπτική ζωής για αυτά τα ευάλωτα νοικοκυριά».
Στη συνέχεια ο Κώστας Μπακογιάννης ρώτησε αν ο κ. Δούκας είναι υπέρ του σταθμού το μετρό στα Εξάρχεια, του έργου υποδομών στο Λόφο του Στρέφη, της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Μουσείου της πόλης των Αθηνών, του πάρκου Δρακόπουλου και του κλειστού του Άτλαντα στα Σεπόλια. Ο Χάρης Δούκας απάντησε μεταξύ άλλων ότι «απαντάω λοιπόν και αντιστρέφω την ερώτηση και λέω το εξής ρωτήσατε κύριε Μπακογιάννη, τους ανθρώπους πριν αποφασίσετε για όλα αυτά τα οποία μόλις εμένα ρωτήσατε. Προφανώς εγώ είμαι μια νέα δημοτική παράταξη και πολλά από αυτά είναι ειλημμένες αποφάσεις που δεν έχει κανένα νόημα η ερώτηση το τι έχετε αποφασίσει, αλλά τι έχετε αποφασίσει χωρίς να ρωτήσετε τους κατοίκους. Και εδώ είναι η μεγάλη μας διαφορά πια, δηλαδή ότι εγώ πιστεύω βαθιά πως για να αλλάξεις την Αθήνα πρέπει να προχωρήσεις σε μια πολύ μεγάλη συμμετοχική συνεργατική διαδικασία. Δεν μπορεί δηλαδή να αποφασίζει κάποιος να κάνει ένα έργο όπως ο Μεγάλος Περίπατος και να το κάνει εν μέσω πανδημίας, χωρίς να έχει ερωτηθεί κανείς και να χάνονται πάρα πολλά χρήματα. Πόσες φορές αλήθεια ρωτήσαμε πόσα χρήματα δόθηκαν για τον Μεγάλο Περίπατο, να έχουν πρόβλημα οι καταστηματάρχες, να χάνονται δουλειές και να μην έχουν ερωτηθεί όλοι αυτοί οι άνθρωποι[…] διαφωνώ απολύτως με αυτή την προσέγγιση των αναπλάσεων και το έχω πει με χίλιους διαφορετικούς τρόπους. Δεν θεωρώ λογικό όταν ψάχνουμε για χώρους, για ζωντανό χώμα, για δέντρα και οι άνθρωποι έχουν υιοθετήσει τα δέντρα, παλεύουν πάρα πολύ, να πηγαίνει ένας εργολάβος και να αποφασίζει να κάνει ανάπλαση που σημαίνει πλακάκια, ζαρντινιέρα και ό,τι άλλο εκείνος θέλει. Ποια είναι η λογική του πρασίνου της εργολαβίας;[…]Το πράσινο για εμάς είναι ζωή και θα αποφασίσουν οι πολίτες μαζί με τον Δήμο πώς θα προχωρήσει η κάθε ανάπλαση».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More