Χωρίς εργάτες γης ξεκινά ο τρύγος στην Κρήτη
Στους Μαλάδες Ηρακλείου το πρόβλημα των καλλιεργητών έχει οξυνθεί το τελευταίο διάστημα, από την έλλειψη εργατικών χεριών, αλλά δεν γίνεται κατανοητό γιατί φέτος και όχι τα προηγούμενα χρόνια, που ίσχυαν οι ίδιες συνθήκες. Τι έχει αλλάξει;
Αυτό προσπαθεί να ερευνήσει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Φανή Καλαθάκη.
Οι παραγωγοί αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καλλιεργειών τους ειδικά αυτήν την εποχή που αρχίζει ο τρύγος. Ο Στέλιος Βοργιάς, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, αναφέρει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να λυθεί το θέμα.
«Με ένα πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργού Εργασίας Άδωνη Γεωργιάδη, έχουν γίνει δυο ενέργειες. Η πρώτη αφορά την μεταφορά 500 εργατών από την δυτική Μακεδονία προς την Κρήτη, καθώς εκεί έχουν ολοκληρώσει το έργο τους».
Η δεύτερη αφορά τους εποχικά εργαζόμενους που υπολογίζονται σε περίπου 60.000. Αυτοί σύμφωνα με την νομοθεσία, την οποία προφανώς αγνοούν, μπορούν μετά την λήξη της εποχικής εργασίας τους να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα και να πραγματοποιήσουν άλλα 70 ημερομίσθια, που σημαίνει περίπου δυόμιση μήνες δουλειάς, πλήρως καλυπτόμενης με ένσημα.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα θερμοκήπια, που χρειάζονται φροντίδα όλο τον χρόνο. Όπως σημειώνει ο κ. Βοργιάς, οι εργάτες που έρχονται από την Αίγυπτο ή την Τυνησία με διακρατικές συμφωνίες, συχνά είναι ανεκπαίδευτοι και απαιτείται κάποιο διάστημα μέχρι να μάθουν την δουλειά. Όταν είναι σε θέση να παράγουν λήγει το εννεάμηνο της παραμονής τους και φεύγουν. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν επιστρέφουν στις χώρες τους και μετακινούνται σε άλλες περιοχές σε όλη την επικράτεια. Επίσης όπως τονίζει ο κ. Βοργιάς συχνά οι παραγωγοί καταθέτουν τα χαρτιά τους, πληρώνοντας το παράβολο, των 200 ευρώ για κάθε εργάτη, με την υποχρέωση της διαμονής κι διατροφής τους, αλλά αυτοί ουδέποτε εμφανίζονται. Αυτές είναι δαπάνες που αδυνατούν να τις υφίστανται πλέον.
Εκείνο που ζητά το Εργατικό Κέντρο είναι να πα παρακαμφθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να μπορούν να παραμένουν οι εργάτες όλον τον χρόνο στα χωράφια.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτοί θα πρέπει να πάρουν μια μόνιμη βίζα παραμονής, κάτι που αντίκειται σε κάθε νομοθεσία και δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες.
Επιπλέον, δεν έχει απαντηθεί γιατί συμβαίνει φέτος σε τέτοια ένταση το φαινόμενο της έλλειψης χεριών. Η υποχρέωση του παραβόλου ισχύει σε όλες τις χώρες, όπως και η υποχρέωση της σίτισης και διαμονής των αιτούντων εργατών.
Προφανώς όσοι δηλώνουν στις χώρες τους ότι επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα, ως εργάτες γης, βρίσκουν έναν νόμιμο τρόπο να μεταναστεύσουν χωρίς τις ταλαιπωρίες των παράνομων διακινητών. Οπότε εάν δεν υπάρξει τρόπος ελέγχου τους, ώστε να μην εξαφανίζονται μετά το πέρας του χρόνου εργασίας τους το πρόβλημα δεν θα λυθεί και φυσικά το ζήτημα των γραφειοκρατικών εξόδων δεν συνδέεται με την έλλειψη εργατικών χεριών, αλλά με το κόστος παραγωγής.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More