Χρ. Τριαντόπουλος: Συνεχής η συνεργασία με τους αμυγδαλοπαραγωγούς των Καναλίων
Σε συνάντηση αγροτών που διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καναλίων, συμμετείχε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος.
Το αντικείμενο της διευρυμένης συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε χώρο του ανακαινισμένου παλαιού γυμνασίου της περιοχής, ήταν η αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια με την παραγωγή αμυγδάλων στην περιοχή, καθώς και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας μέσω ειδικού προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μαζί με τον Υφυπουργό στη συνάντηση συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος και ανέλυσε όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος αναδιάρθρωσης καλλιέργειας, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις των αγροτών της περιοχής των Καναλίων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω διευρυμένη συνάντηση ήταν αποτέλεσμα προηγούμενης συνάντησης με το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καναλίων, αλλά και της στενής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί την τελευταία περίοδο.
Ειδικότερα, τον Μάιο του περασμένου έτους είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση στην αίθουσα του Εκθεσιακού Κέντρου Φυσικής Ιστορίας και Πολιτισμού Λίμνης Κάρλας και Μαυροβουνίου του Φορέα Διαχείρισης στα Κανάλια, με αντικείμενο -κυρίως- τα ζητήματα στις καλλιέργειες αμυγδάλου που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, τόσο λόγω ακραίων φαινομένων παγετού, όσο και λόγω ασθένειας που έχει πλήξει την παραγωγή συγκεκριμένης ποικιλίας αμυγδάλων που καλλιεργείται στην περιοχή. Σε εκείνη τη συνάντηση ήταν παρόντες και γεωπόνοι από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, οι οποίοι και είχαν πραγματοποιήσει αυτοψίες, ελέγχους και δειγματοληψίες στις καλλιέργειες αμυγδάλου στην περιοχή, καταλήγοντας -μετά τις σχετικές αναλύσεις- στον εντοπισμό του ζητήματος που έχει προκύψει στην παραγωγή αμυγδάλου της περιοχής λόγω μύκητα σε συγκεκριμένη ποικιλία αμυγδάλου.
Κατά τη διευρυμένη συνάντηση, λοιπόν, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, οι δεκάδες αγρότες της περιοχής των Καναλίων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας μέσω της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης που αφορά συνεταιρισμούς. Ο κ. Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με τους αμυγδαλοπαραγωγούς της περιοχής των Καναλίων είναι συνεχής και στενή, τόσο ως προς τη στήριξή τους, όσο και ως προς την αρωγή στα ζητήματα που προκύπτουν κατά την παραγωγική τους διαδικασία στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που έχει διαμορφώσει στην περιοχή η κλιματική κρίση.
Μετά, λοιπόν, και το έργο των ειδικών από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το ζήτημα που προκύπτει με συγκεκριμένη ποικιλία αμυγδάλου στην περιοχή καθίσταται ξεκάθαρο, όπως ξεκάθαρη είναι και η ανάγκη για την αλλαγή ποικιλιών, ώστε να σταματήσει η πίεση στην τοπική παραγωγή και αντιστοίχως στο αγροτικό εισόδημα της περιοχής. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αξιοποιεί τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και έχει διαμορφώσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας μέσα από αγροτικούς συνεταιρισμούς. Ένα σημαντικό πρόγραμμα, για το οποίο ενημέρωσα προ καιρού το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καναλίων, αλλά και σήμερα που πραγματοποιήσαμε μια διευρυμένη συνάντηση ενημέρωσης των αγροτών της περιοχής από τον Αντιπρόεδρο της ΕΘΕΑΣ, τον καλό φίλο και συνεργάτη Χρήστο Γιαννακάκη, ο οποίος άμεσα ανταποκρίθηκε στην πρόκληση και επισκέφθηκε τα Κανάλια.
Ήταν μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση ενημέρωσης, κατά την οποία υπήρχε η ευκαιρία να συζητηθεί εκτενώς το πρόγραμμα και να αναλυθούν λεπτομέρειές του, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες προς τους αγρότες της περιοχής. Παράλληλα, συζητήσαμε και τις κινήσεις που δρομολογούνται για τη στήριξη των αγροτών της περιοχής μετά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα της προηγούμενης περιόδου, σε συνέχεια και της περασμένης χρονιάς – όταν η περιοχή επλήγη επίσης από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Τότε, 237 παραγωγοί αμυγδάλου στα Κανάλια έλαβαν αποζημίωση 1,7 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ, για τις ζημιές που υπέστησαν. Τώρα η κατάσταση και οι συνθήκες είναι διαφορετικές, αλλά θα υπάρξει αρωγή από το κράτος. Συνεχίζουμε, λοιπόν, όλοι τη στενή συνεργασία κατά την επόμενη περίοδο, με παρεμβάσεις και δράσεις προς όφελος των αγροτών της περιοχής, της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματός της».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More