Χρ. Σταϊκούρας: «Μέσα στον Σεπτέμβριο το δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας»
Έργα ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ (3,93 δισ. ευρώ στο δανειακό σκέλος του και πάνω από 11 δισ. ευρώ στο σκέλος των επιδοτήσεων) έχει εντάξει η χώρα μας στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και πρόσθεσε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο, μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση των απαιτούμενων ορόσημων, θα υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο.
Σε βιντεοσκοπημένο του χαιρετισμό, που προβλήθηκε στην εκδήλωση με θέμα «Μέτρα στήριξης Ελληνικής Οικονομίας – Πολιτική Ανταγωνισμού Ε.Ε.», στο περίπτερο του υπουργείου στην 86η ΔΕΘ, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι με το προσωρινό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, έχουν εγκριθεί κονδύλια 80 εκ. ευρώ για την στήριξη αγροτικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων επεξεργασίας γούνας, και αναμένονται πρόσθετες εγκρίσεις συνολικού ύψους 850 εκ. ευρώ. Τόνισε δε, ότι παρά τις δοκιμασίες και τις συνεχόμενες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η οικονομία, η κυβέρνηση αντιδρά άμεσα, συνεκτικά, συνετά, υπεύθυνα και αποτελεσματικά, αξιοποιώντας και την εργαλειοθήκη της Πολιτικής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι το κόστος στην ενέργεια έχει αυξηθεί σημαντικά και ο πληθωρισμός στην Ευρώπη έχει ξεπεράσει όλες τις προβλέψεις, πλήττοντας σφοδρά τους εθνικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Πρόσθεσε δε, ότι κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή τη νέα κρίση και ότι απαιτούνται ευρωπαϊκές πολιτικές λύσεις και συστηματική και παραγωγική συνεργασία της Ευρώπης και των κρατών-μελών της.
Η Πολιτική Ανταγωνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς στη λογική των ίσων ευκαιριών, υπογράμμισε από την πλευρά της, η διευθύντρια Γενικών Υποθέσεων, στη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαρία Βελέντζα.
Υπογράμμισε ότι τα προσωρινά πλαίσια για την αντιμετώπιση των κρίσεων είναι εξελισσόμενα, αλλά πρέπει να κρατήσουν τον προσωρινό χαρακτήρα τους. Με το προσωρινό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η χώρα μας δαπάνησε 13,8 δισ. ευρώ και έχει εγκριθεί συνολική ενίσχυση 21,4 δισ. ευρώ.
Ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, τόνισε ότι στη χώρα μας θα υπερδιπλασιαστούν οι δημόσιες επενδύσεις και θα φτάσουν τα 14 δισ. ευρώ ετησίως. Τόνισε δε, ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε να κρατήσει τις τιμές ρεύματος σε λογικά επίπεδα μέσα στην κρίση και ότι χωρίς την επιδότηση, η λιανική τιμή θα ήταν οχταπλάσια. Ο κ. Πετραλιάς υπογράμμισε ότι αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των επιδοτήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, και θα δίνονται κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας.
Με το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027 θα δοθούν στη χώρα μας κονδύλια υπερδιπλάσια του Σχεδίου Μάρσαλ σε σημερινά χρήματα, σημείωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δημήτρης Σκάλκος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόκληση έγκειται στο να σχεδιαστούν υψηλής προστιθέμενης αξίας δράσεις, αλλά και στον διπλασιασμό της ικανότητας της Ελλάδας να απορροφά κοινοτικούς πόρους, που πρέπει να φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ ετησίως.
Την εκδήλωση συντόνισε ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Νίκος Κουλοχέρης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More