Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρ. Δερβένης στο Πρώτο: Θέμα δικαιωμάτων ο γάμος ομόφυλων – Κανείς δεν μιλάει όμως για το δικαίωμα σε υγεία και παιδεία (audio)

Ένα θέμα που αφορά ανθρώπινα δικαιώματα και θα έπρεπε να έχει λυθεί σύντομα χωρίς να μονοπωλεί τον δημόσιο λόγο είναι το ζήτημα του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθυντής της Χειρουργικής Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος του νοσοκομείου Μετροπόλιταν, Χρήστος Δερβένης, καλεσμένος στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη. Την ίδια ώρα, ζητήματα που αφορούν το σύνολο των πολιτών, όπως το δικαίωμα στην Υγεία και την Παιδεία, σημείωσε ο κ. Δερβένης, δεν τα ανοίγει κανείς.

«Νομίζω ότι είναι περίεργο ότι βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος, διότι αυτό είναι ένα θέμα δικαιωμάτων. Θα έπρεπε να έχει λυθεί με σύντομο τρόπο. Δεν μπορώ να φανταστώ έναν άνθρωπο, έναν πολιτικό κυρίως, ο οποίος ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει τη φιλελεύθερη δημοκρατία και να είναι εναντίον αυτών των νομοσχεδίων σε οποιοδήποτε από τα θεσμικά κόμματα κι αν ανήκει. Αυτό ξεπερνάει τα κόμματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερβένης και σημείωσε πως πρέπει να λυθεί ανεξαρτήτως των προσωπικών απόψεων που έχει ο καθένας ή της Ιεράς Συνόδου.

«Έχουμε και μέσα στο κυβερνών κόμμα και στην κυβέρνηση φωνές και νομίζω ότι ορθώς ο κύριος Μητσοτάκης είπε στον κύριο Ανδρουλάκη ότι είναι θέμα δικαιωμάτων, αλλά αυτό θα έπρεπε να το πει και στο εσωτερικό του κόμματός του και στο εσωτερικό της κυβέρνησής του» συμπλήρωσε.

Σχετικά με τον τομέα της Υγείας, όπου μετράει περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας, ο κ. Δερβένης, αναφέρθηκε στο γεγονός πως έχει αλλάξει το επιδημιολογικό προφίλ των νεοπλασιών, σε σχέση με την ηλικία των ασθενών στους οποίους εμφανίζονται, μια πραγματικότητα που οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν, ερευνώντας διάφορους παράγοντες οι οποίοι μπορεί να επηρεάζουν την υγεία Είναι περίπου μια εικοσαετία που έχει αρχίσει αυτή η ηλικιακή μετατόπιση σε νεότερες ηλικίες, σημείωσε.

«Δεν μπορεί να είναι τυχαίο αυτό, γιατί δεν είναι μεμονωμένη, παρατήρηση, είναι μια παρατήρηση παντού, έχουμε μετακίνηση των νεοπλασιών σε χαμηλότερες ηλικίες και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το προσέξουμε και πρέπει να προσέξουμε τον τρόπο ζωής μας. Η διατροφή μας δεν είναι καλή, οι συνήθειές μας σε σχέση με την άσκηση, ούτε αυτή είναι καλή συνολικά. Γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε πολύ πάνω σε αυτό και να συγκεκριμενοποιήσουμε τους παράγοντες κινδύνου και να τους αντιμετωπίσουμε στοχευμένα. Και αυτό είναι μια πολιτική δημόσιας υγείας που στην Ελλάδα δυστυχώς είμαστε πάρα πολύ πίσω και σε αυτό».

Τα συστήματα υγείας δεν έχουν διαχρονική αξία, τόνισε ο κ. Δερβένης.

«Με δεδομένο ότι το επιδημιολογικό προφίλ έχει αλλάξει, οι κοινωνικές συνθήκες έχουν αλλάξει, οι οικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει, η τεχνολογία έχει αλλάξει, άρα λοιπόν πρέπει τα συστήματα υγείας, τα οποία δεν είναι για τον εαυτό τους, είναι για να εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες σε συγκεκριμένο περιβάλλον, πρέπει να προσαρμόζονται σε αυτά. Τώρα έχουμε λοιμώξεις, έχουμε τις νεοπλασίες που είπαμε, έχουμε άλλο τρόπο αντιμετώπισης των νόσων, άρα θέλουμε ένα άλλο σύστημα. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε ένα απαρχαιωμένο σύστημα υγείας το οποίο δεν μπορεί να διορθωθεί με επί μέρους κινήσεις. Πρέπει να αποφασίσουμε ότι τόσο στο επίπεδο της χρηματοδότησης όσο και στο επίπεδο της οργάνωσης θα γίνει ένα νέο πράγμα» επισήμανε ο κ Δερβένης.

«Όταν μπήκαμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για την εποχή του, όταν το ίδρυσε ο Παρασκευάς Αυγερινός, ήταν μια μεγάλη επανάσταση, ανέφερε ο κ. Δερβένης.

«Ένας νέος γιατρός τώρα δεν μπορεί να δει τον εαυτό του μέσα από τη δουλειά του, να εξελίσσεται μέσα από αυτό το σύστημα και δεν εννοώ μόνο μισθολογικά. Εννοώ σε τι περιβάλλον δουλεύει, τι δυνατότητες του δίνει να κάνει σωστά τη δουλειά του και την κλινική και την ερευνητική και την εκπαιδευτική. Δεν είναι καθόλου ελκυστικό» σημείωσε.

«Εγώ επειδή υπηρέτησα το Εθνικό Σύστημα Υγείας για πάρα πολλά χρόνια, περίπου 40 και ακαδημαϊκά και κλινικά, θεωρώ ότι αυτό το πράγμα πρέπει να αλλάξει. Άρα, δεν νομίζω ότι είναι θέμα προσώπων. Είναι θέμα επίσης, για να το συνδυάσουμε με το πρώτο που αρχίσαμε την κουβέντα μας, είναι θέμα δικαιώματος. Δηλαδή όπως λέμε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν δικαιώματα και ορθώς γίνεται αυτή η ρύθμιση, πολύ περισσότερο ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στην υγεία» προσέθεσε.

«Έγραψα ένα άρθρο προχθές, το οποίο λέγεται «Δικαίωμα στη μαξιλαροθήκη. Διότι γνωστό μου πρόσωπο πήγε σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας και πήγε μέσα πρώτον, τέσσερις μέρες πριν το χειρουργείο, το δημόσιο ξόδευε 4 μέρες για να ”μπλοκάρει” το κρεβάτι, να μην το πάρουνε, για να μπορεί να χειρουργηθεί και δεν είχε μαξιλαροθήκη. Το λέω συμβολικά αυτό το πράγμα. Δηλαδή είναι δυνατόν το 2024 να ασχολούμαστε με τέτοιου είδους θέματα, το οποίο δεν είναι μια πολυτέλεια, είναι ένα δικαίωμα αυτό το πράγμα. Δεν το έχουμε καταλάβει ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην υγεία όπως έχουν και δικαίωμα στην παιδεία. Και ενώ το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών είναι πολύ σημαντικό, αλλά αφορά ένα κομμάτι της κοινωνίας γενικότερα, τα δικαιώματα τα υπόλοιπα είναι που αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Άρα λοιπόν, γιατί τόση κουβέντα 6 μήνες για ένα δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών, ορθώς, επαναλαμβάνω, για να μην παρεξηγηθώ και όχι, δεν συζητάμε για το δικαίωμα που έχουν οι πολίτες στη μόρφωση και στην υγεία τους. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχω μια απορία, δεν μου την λύνει κανείς, γιατί δε συζητάμε. Και βέβαια θέλω να πω ότι είναι πολύ μεγαλύτερης δυσκολίας θέμα να γίνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην υγεία διότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο μηδέν, ειλικρινά σε ένα σημείο μηδέν και πρέπει αυτό το πράγμα ως κοινωνία να το αντιμετωπίσουμε. Και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να σοβαρευτούν διότι δεν έχουν σοβαρευτεί» συμπλήρωσε ο κ. Δερβένης.

Αναφερόμενος και στη μεταρρύθμιση στην παιδεία, που περιλαμβάνει και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο κ. Δερβένης, επισήμανε πως «το άρθρο 16 είναι παρωχημένο, δεν εξυπηρετεί τίποτα και μάλιστα έχει παρακαμφθεί και μάλιστα με τρόπους “ελληνικούς” δηλαδή ανεξέλεγκτους». «Νομίζω ότι η προσπάθεια του Υπουργού Παιδείας είναι σε σωστή κατεύθυνση. Να δούμε και το τελικό νομοσχέδιο. Αρχίσανε πάλι να γίνονται καταλήψεις. Δηλαδή κοιτάξτε να δείτε πώς υπονομεύουν οι ίδιοι που θεωρούν ότι θέλουν να υπερασπιστούν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αντί η απάντηση στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων να γίνει μέσα από ένα πλαίσιο ανταγωνισμού και καλυτέρευσης του δημόσιου πανεπιστημίου, τώρα έχουμε καταλήψεις στο δημόσιο πανεπιστήμιο» ανέφερε ο κ. Δερβένης, με αποτέλεσμα το δημόσιο πανεπιστήμιο με το να μην λειτουργεί, να αποδιαρθρώνεται. «Όπως και στον χώρο της υγείας. Δηλαδή, η απάντηση στα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι η βελτιστοποίηση της λειτουργίας των κρατικών νοσοκομείων» περιέγραψε ο κ. Δερβένης καταλήγοντας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More