Χρόνια Πολλά, Γιάννη Βογιατζή! (video)
Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1927 ο Γιάννης Βογιατζής, αγαπημένος και καταξιωμένος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ενώ πρωτοεμφανίστηκε στο Θέατρο Διονυσία το 1955. Έγινε γνωστός ως ραδιοφωνικός και κινηματογραφικός «Μικές» (από τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία «Ο Μικές παντρεύεται»). Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1957 στην ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο». Έκτοτε συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους αρκετές φορές και ως θιασάρχης. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Φίνος Φιλμ, ο “Γιάννης Βογιατζής θεωρείται ο μεγαλύτερος εν ενεργεία Έλληνας ηθοποιός, αφού μέχρι και τα 92 του χρόνια ερμήνευε, διανύοντας μια πορεία 64 ετών πάνω στο θεατρικό σανίδι.”
Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει από την σειρά ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ την θεατρική παράσταση «Η κυρία εκυκλοφόρησε» :
Το «Θέατρο της Δευτέρας» ήταν μια τηλεοπτική εκπομπή θεατρικών παραστάσεων. Περιλάμβανε μαγνητοσκοπήσεις παραστάσεων αλλά και πρωτότυπες εσωτερικές παραγωγές. Η εκπομπή διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της θεατρικής παιδείας στην Ελλάδα καθώς απευθύνθηκε στο ευρύ κοινό ενώ άντλησε τον τίτλο της από το γεγονός πως τότε η Δευτέρα ήταν μέρα αργίας για τα θέατρα.
Από την πρώτη παράσταση του 1965-66, από το Αρχείο του ΕΛΙΑ
Το συγκεκριμένο έργο, σε κείμενα των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη, έχει για πλαίσιο τη δημοσιογραφία ενώ η ιστορία λαμβάνει χώρα στα γραφεία μιας εφημερίδας. Η κόρη του ιδρυτή και ιδιοκτήτρια (Ελένη Ερήμου) αναγορεύει διευθυντή τον συζύγό της (Νίκος Απέργης) ο οποίος με τη σειρά του προκαλεί σειρά προβλημάτων, κυρίως οικονομικού χαρακτήρα. Δύο από τα παλαιότερα στελέχη, ο διαχειριστής (Γιάννης Βογιατζής) και ο αρχισυντάκτης (Γιώργος Γεωγλερής) αγαπούν την εφημερίδα και προβληματίζονται για όλα αυτά, μέχρι που η ιδιοκτήτρια αποφασίζει να χειριστεί την κατάσταση διαφορετικά. Εννοιολογικά, το έργο αποτυπώνει εκτός από τις εργασιακές αναταράξεις που προκαλούνται από κακές επιλογές προσώπων, συχνά από τον κύκλο της οικογένειας, και την μεσοαστική τάξη πραγμάτων τις δεκαετίες που ακολούθησαν τον εμφύλιο και αποτέλεσαν περιόδους ανάπτυξης σε κοινωνικό, εργασιακό, οικονομικό και πολιτιστικό πλαίσιο, εστιάζοντας στον καθημερινό και ανθρώπινο χαρακτήρα της.
Από την παράσταση του 1981 με τον Βογιατζή
Το έργο ανέβηκε πρώτη φορά στο θέατρο ”Κεντρικόν” από το θίασο της Τζένης Καρέζη το χειμώνα 1965-66. Στην παράσταση συμμετείχαν οι ”ανερχόμενοι” τότε ηθοποιοί Κώστας Καρράς, Στέφανος Ληναίος και Αντρέας Μπάρκουλης. Παρουσιάστηκε ξανά το καλοκαίρι του 1981 από τη Μάρω Κοντού, το Γιάννη Βογιατζή, το Νίκο Δαδινόπουλο, το Νίκο Παπαναστασίου και την Τέτη Σχοινάκη. Εδώ παρουσιάζεται η τηλεσκηνοθετημένη εκδοχή του 1984.
Η παρουσία του Γιάννη Βογιατζή στο καστ είναι ξεχωριστή, όχι μόνο επειδή υπήρξε μέλος και της προηγούμενης εκδοχής του έργου το 1981, αλλά καθώς και ο ίδιος υποδύεται έναν ρόλo, που αν και δεν είναι ο κεντρικός, συμβολικά επενδύει στην εμπειρία του και την υποκριτική του «σοφία». Υποδύεται το παλιό στέλεχος της εφημερίδας που την γνωρίζει σε βάθος και την αγαπάει, ενώ ο ίδιος ο είναι περίπου 60 ετών, κουβαλώντας την δική του μακρόχρονη διαδρομή και μετουσιώνοντας την στην ερμηνεία του και στην ταυτότητα του ρόλου.
Η παράσταση είχε προγραμματιστεί για τις 10 Δεκεμβρίου 1984, αλλά τελικά δεν προβλήθηκε τότε αλλά στις 17/12/ 1984. Επαναπροβλήθηκε τηλεοπτικά στις 11 Αυγούστου 1986.
Συγγραφείς: Ασημάκης Γιαλαμάς, Κώστας Πρετεντέρης
Τηλεοπτική σκηνοθεσία: Μιχάλης Μούζας
Θεατρική σκηνοθεσία: Δημήτρης Νικολαΐδης
Σκηνικά: Γιάννης Καρύδης
Μουσική επιμέλεια: Σούλη Σαμπάχ
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Ερήμου , Βάσος Αδριανός , Γιάννης Βογιατζής, Νίκος Απέργης , Γιώργος Γεωγλερής , Θάνος Παπαδόπουλος , Τζόυ Μιχαηλίδου , Ολύνα Ξενοπούλου , Γιάννης Σμυρναίος , Νότα Παρούση , Θέμης Μάνεσης , Μάρα Θρασυβουλίδου , Έλενα Μιχαήλ , Τάσος Μασμανίδης , Βασίλης Ζωνόρος , Ερρίκος Μπριόλας,
Δείτε περισσότερα εδώ: archive.ert.gr
Συντακτική Επιμέλεια: Νικόλαος Βογιατζής
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More