Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρυσό μετάλλιο για φοιτητές του πανεπιστημίου Πατρών

Τι σημαίνει μια διεθνής αναγνώριση για νέους φοιτητές σε μια πόλη της περιφέρειας; Ότι αρκούν οι ικανότητες και η επιμονή για να κατακτηθεί η κορυφή της γνώσεως.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Γιαπρακάς, παρουσιάζει την “αφρόκρεμα” της επιστημονικής φοιτητικής κοινότητος από το πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Μία ομάδα φοιτητών, αγωνίζεται ενάντια σε έναν χρόνιο εχθρό της ανθρωπότητος. Τον καρκίνο.

Στον Διεθνή διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας η ομάδα “iGEM Πάτρας 2024” κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και ανεδείχθη υποψήφια για το ειδικό βραβείο καλύτερης ιστοσελίδας, ανάμεσα σε 438 ομάδες από 48 χώρες από όλον τον κόσμο.

Το πόσο καλά κατέχει την επιστήμη της και δεν κυνηγά απλά ένα πτυχίο είναι ενδεικτικό από το πόσο απλά και κατανοητά εξηγεί το έργο τους, η Αθηνά Λάτση, επικεφαλής της ομάδος, φοιτήτρια φαρμακευτικής. Η ομάδα εστίασε στην θεραπεία για την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού HER2+ και έφτασε σε ένα πλλά υποσχόμενο σημείο, μέσω της νέας τεχνολογίας που αναπτύχθηκε κυρίως λόγω του covid, σχεδιάζοντας μόρια RNA για “γονιδιακή σίγαση”. Κατάφεραν να επέμβουν εκεί όπου η φάση της γηράνσεως των κυττάρων δεν ακολουθεί την φυσιολογική πορεία, ξεπερνά το όριο της απόπτωσης και τα κύτταρα γίνονται δυνητικά αθάνατα, δηλαδή καρκινικά.

«Σε πάνω από το 70% των ασθενών παρουσιάζεται το πρόβλημα της αντοχής του καρκίνου, στις θεραπείες που εφαρμόζονται και η νόσος επανέρχεται πιο επιθετικά».

Η έμπνευση για την μέθοδο κυτταροκαλλιέργειας είναι το σύστημα μεταφοράς ειδικά παρασκευασμένων νανοσωματιδίων στα κύτταρα που απελευθερώνουν μικρά τεχνητά μόρια RNA (shRNA), τα οποία εγκλωβίζουν και σιγάζουν το ένζυμο TERT ή hTERT, που βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα και αποτελεί το κεντρικό τμήμα των δύο τμημάτων του ενζύμου της τελομεράσης του χρωμοσώματος. Όσο σημαντική είναι για την μακροβιότητα των κυττάρων και γενικώς του ανθρώπου, τόσο θανατηφόρα καθίσταται.  

Επί του πεδίου των κυτταρικών και προ-κλινικών δοκιμών μένει να φανεί εάν αυτή η προσέγγιση δεν θα παρουσιάσει  κυτταρική τοξικότητα και επομένως θα περιορίσει την καταλληλότητά της.

Αυτό που ήθελαν εξ αρχής οι φοιτητές ήταν να προχωρήσουν σε προκλινικές μελέτες και ήδη αυτό το στάδιο βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σύντομα για τα ερευνητικά  δεδομένα, η έρευνα αναμένεται να περάσει στο επόμενο στάδιο.

Η Αριστελίνα Τσελάι, επίσης φοιτήτρια φαρμακευτικής, έφερε το βάρος της συγκέντρωσης των αναγκαίων χρημάτων για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Ο Κωνσταντίνος Δήμας ηλεκτρολόγος μηχανικός δημιούργησε την ιστοσελίδα της ομάδος και του έργου της, που επίσης κέρδισε τις εντυπώσεις και μπορούν να επισκεφτούν όσοι ενδιαφέρονται να στηρίξουν την ομάδα και να μάθουν για το έργο της.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More