Χαλκιδική- Διεθνής διαγωνισμός για την αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων
“Τι καλύτερος σκουπιδοτενεκές από το φυσικό περιβάλλον;” Αυτό προφανώς είναι το σκεπτικό εκείνων που ανακαινίζουν τις κατοικίες τους και πετούν τα μπάζα στην φύση. Χάρη σε αυτούς ο τίτλος του “πολιτισμένου” αποκτά νέο νόημα.
Αποκαλυπτικό της νοοτροπίας μερίδας εκ των μονίμων κατοίκων και άλλων που διατηρούν εξοχικά στην Χαλκιδική είναι το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Χριστίνα Τοπούζη.
Αυτοσχέδιες και ανεξέλεγκτες χωματερές που δημιουργούν οι διαμένοντες στην Καλλικράτεια, Νέα Μουδανιά και Νέα Τρίγλια, περιβάλλουν τους οικισμούς. Παρά τους συνεχείς καθαρισμούς από τα συνεργεία των δήμων και την ύπαρξη απαγορευτικών πινακίδων ουδείς φιλοτιμείται και νουθετείται.

Έχοντας ξεπεράσει το όριο της υπομονής και του κορεσμού ο δήμος Νέας Προποντίδας αποφάσισε την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού της τάξεως περίπου τριών εκατ. ευρώ, για την αποκομιδή και διαχείριση αυτών των ογκωδών και επικίνδυνων απορριμμάτων.
Τόνοι σκουπιδιών, όπου διακρίνονται τα υπόλοιπα ανακαινίσεων, υλικά κατεδαφίσεως, έπιπλα, στρώματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, προϊόντα κηπουρικών εργασιών και ότι άλλο περιττό υψώνονται σε χώρους που αποτελούν την βιτρίνα για τους επισκέπτες της περιοχής. Αυτό που μάλλον δεν γίνεται κατανοητό είναι πως αποτελούν εστίες επιφανειακής μόλυνσης, αλλά και του υπεδάφους, συγκέντρωσης τρωκτικών, εντόμων, κ.ά..

Επειδή όμως η κατοχύρωση ενός διαγωνισμού για έργο αξίας άνω των 30.000 ή 60.000 ευρώ κατά περίπτωση, είναι χρονοβόρα διαδικασία, ενώ η ανάληψη και εκτέλεση του έργου από κάποιον εργολάβο, μπορεί να καθυστερήσει, εξαιτίας προσφυγών ή για άλλους λόγους, αποφασίστηκε και μια “πυροσβεστική” λύση, για άμεσα αποτελέσματα.
Θα τοποθετηθούν γύρω στους 36 ειδικούς κάδους συλλογής ογκωδών αντικειμένων σε διάφορα σημεία, όπου θα γίνεται εναπόθεση τους χωρίς κόστος. Αναμένεται ότι η δωρεάν χρήση αυτών των κάδων θα περιορίσει την παράνομη απόρριψη. Οι αρμόδιοι υπολογίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα συγκεντρωθούν πάνω από 27.000 τόνοι και η εικόνα θα βελτιωθεί.

Είναι από τα συνήθη παράδοξα ότι άνθρωποι που διαθέτουν σημαντικά ποσά αρκετών χιλιάδων ευρώ για ανακαινίσεις, αρνούνται να καταβάλουν ένα μικρό τίμημα για να μην καταστήσουν σκουπιδότοπους γειτονικές προς αυτούς περιοχές. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και ένας ενοικιαζόμενος κάδος από πιστοποιημένο για αυτήν την δουλειά ιδιώτη κοστίζει γύρω στα 280 με 290 ευρώ για περισσότερες από 15 ημέρες μαζί με τον ΦΠΑ. Η χρέωση από τους δήμους είναι πολύ μικρότερη, έως και δέκα φορές και ασφαλέστερη ως προς το που θα καταλήξουν αυτά τα υλικά. Η πολιτική χρέωσης διαφέρει από δήμο σε δήμο, αλλά παραμένει μια συμφέρουσα επιλογή.
Ίσως ένας τρόπος επίλυσης αυτού του θέματος τουλάχιστον σε μικρές κοινότητες, όπου τέτοιες εργασίες γίνονται εύκολα αντιληπτές, είναι ο εντοπισμός των παρανομούντων και πέραν της επιβολής προστίμων η δημοσίευση των ονομάτων τους, προς παραδειγματισμό.

Σε αντίθεση με τους κατοίκους στην Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, στην μακρινή Κολομβία οι κάτοικοι της Bahia Malaga στις ακτές του Ειρηνικού αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τα σκουπίδια. Όμως δεν ευθύνονται αυτοί, γιατί τόνοι απορριμμάτων ξεβράζονται, από κρουαζιερόπλοια ή φτάνουν στην παραλία τους από μακρινές ακτές. Ένας τεράστιος σκουπιδότοπος που επεκτείνεται σε μήκος χιλιομέτρων, τον οποίο εθελοντές και μαθητές, οι οποίοι δεν διαθέτουν ούτε τα στοιχειώδη προς το ζην, καταβάλουν άοκνες προσπάθειες για να συγκεντρώσουν και να απομακρύνουν σε ειδικούς χώρους διαχείρισης.[1]
[1] Colombian village gets creative with plastic on its beaches, Marie-Kristin Boese, April 7, 2025, https://www.dw.com/en/colombian-village-gets-creative-with-plastic-on-its-beaches/video-72146336
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More