Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χίος: 41 διδακτικές ώρες κενές στο Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Βολισσού στην πυρόπληκτη Αμανή

chios-volissos-pinakida-kamena-28sep25

«Την έντονη ανησυχία και αγανάκτησή της για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο πυρόπληκτο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Βολισσού, το οποίο, εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, παραμένει με 41 διδακτικές ώρες κενές», εκφράζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Υπεράσπισης Αμανής.
Με έγγραφο προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και ιδιαίτερα τη Γενική Γραμματεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, σημειώνει:
“Η έλλειψη αυτή αποτελεί σοβαρό τροχοπέδη στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη στέρηση του δικαιώματος των μαθητών σε ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση.
Πρόκειται για παιδιά που έχουν ήδη υποστεί τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2025, και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπα με μια δεύτερη αδικία — την αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι στο αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση.
Η Αμανή αποτελεί πυρόπληκτη και απομακρυσμένη περιοχή, με σχολεία που λειτουργούν υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.
Η στήριξη των σχολικών μονάδων αυτών δεν είναι “ευεργέτημα”, αλλά υποχρέωση του κράτους, ιδίως μετά την πρόσφατη περιβαλλοντική και κοινωνική καταστροφή».

Γνωστοποιώντας το θέμα και σε Δήμο Χίου και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η Επιτροπή ζητά άμεσα:

  • Την πλήρη κάλυψη όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών στο Γυμνάσιο–ΛΤ Βολισσού.
  • Την προτεραιοποίηση τοποθετήσεων σε σχολεία πυρόπληκτων περιοχών.
  • Την παροχή ψυχοκοινωνικής και παιδαγωγικής υποστήριξης στους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Τη δημιουργία σταθερού μηχανισμού παρακολούθησης για τη στελέχωση των σχολείων της Αμανής, ώστε το πρόβλημα να μην επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
  • Τη συνεργασία με το Δήμο Χίου ώστε να παρέχονται κίνητρα (στέγη) στους εκπαιδευτικούς ώστε να παραμένουν στην περιοχή.
    “Η πολιτεία οφείλει να δείξει ότι δεν υπάρχουν περιοχές και μαθητές δεύτερης ταχύτητας.
    Η επένδυση στην εκπαίδευση της Αμανής είναι επένδυση στην ίδια τη ζωή αυτού του τόπου”, καταλήγει στο έγγραφό της η Επιτροπή Υπεράσπισης Αμανής.
    Να θυμίσουμε ότι η Επιτροπή συστάθηκε πρόσφατα από τους κατοίκους της περιοχής και έχει τη μορφή της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με σκοπό να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα στα προβλήματα της πυρόπληκτης περιοχής.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More