Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χίος: Πως καλλιεργείται το παραδοσιακό άνυδρο ντοματάκι- Φημίζεται για τη γεύση και την ανθεκτικότητα σε υψηλές θερμοκρασίες

screenshot-8-7

Η Χίος φημίζεται για τα προϊόντα της και μεταξύ άλλων ξεχωρίζει για τη γεύση του το άνυδρο “Ντοματάκι Χίου”, μια παραδοσιακή ποικιλία ντομάτας από το νησί, που αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες.

Από τη Μαρουλού Χίου ο Γιάννης Βενέτης, επιχειρηματίας με τη μητέρα του, Στέλλα παρουσιάζουν μέσω της εκπομπής «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 την τεχνική που χρησιμοποιείται για το άνυδρο ντοματάκι και περιγράφει και τη διαδικασία για το πως τα ράβουν και τα κρεμούν ψηλά, με την λεγόμενη τεχνική «ρέστες» σε σκιερό μέρος.

«Το άνυδρο ντοματάκι υπάρχει στη Χίο. Την άνοιξη το σπέρνουμε στις λεγόμενες πρασιές κι όταν γίνει το φυτό το μεταφέρουμε στο χωράφι, όταν το φυτέψουμε το ποτίζουμε μία φορά και μετά το παραχώνουμε με χώμα για να το προστατέψουμε από τη ζέστη και τον αέρα και αναπτύσσεται μόνο του. Αυτό είναι το περίφημο ντοματάκι. Δεν απαγορεύεται να το ποτίσεις, απλά το άνυδρο είναι πιο ανθεκτικό στο χρόνο. Ευδοκιμεί στον κάμπο της Χίου και σε άλλα σημεία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Βενέτης.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More