Φ. Καραϊωσηφίδης στο ΕΡΤΝews: Εμπροσθοβαρή τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα – Προοπτικές και για την ελληνική αμυντική βιομηχανία
Στη νέα αμυντική φιλοσοφία και τα ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα, μετά την ομιλία που έκανε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, αναφέρθηκε ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, αεροναυπηγός εκδότης του περιοδικού “Πτήση” και βαθύς γνώστης της άμυνας, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή PRIME( Η. Σιακαντάρης).
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όσοι ασχολούμαστε με τον χώρο δεν περιμέναμε ο πρωθυπουργός να διαβάσει έναν κατάλογο με το τι θα πάρουμε. Αυτό όμως που είπε ο πρωθυπουργός, το όλο πλαίσιο, έχει πάρα πολλές ειδήσεις που κρύβονται μέσα του και θα πρέπει να τις ιχνηλατήσουμε προσεκτικά και θα δούμε πραγματικά αυτόν το νέο αέρα ο οποίος πνέει και εδώ πέρα, έκανε σαφή διάκριση ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το παρελθόν. Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν υπήρχαν αυτά τα διαβόητα η περίφημα ΕΜΠΑΕ, τα πενταετή εξοπλιστικά, τα οποία όμως ήταν ευχολόγια και το τόνισε ο πρωθυπουργός ότι συσσωρεύαμε σε χαρτιά, προγράμματα τα οποία δεν υπήρχαν.
Δεν υπήρχε καμία ρεαλιστική πιθανότητα να υλοποιηθούν στο σύνολό τους και πήγαιναν από το ένα εξοπλιστικό στο άλλο και συσσωρεύονταν κάποια στιγμή και κατέρρεαν τα εξοπλιστικά. Μετά ήρθαν οι κρίσεις και μετά φτάσαμε στο απροχώρητο. Αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός έθεσε αυτό το πλαίσιο των 25 δισεκατομμυρίων, το οποίο βέβαια είναι για 12 χρόνια.
Σίγουρα οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε μια χώρα η οποία έχει συγκεκριμένο δημοσιονομικό χώρο. Προφανώς κάποια από τα προγράμματα τα οποία θα ξεκινήσουν μέσα σε αυτό το δεκαετές θα περάσουν και αργότερα.
Δηλαδή θα ξεκινήσουμε τώρα και φαίνεται ένα εμπροσθοβαρές κομμάτι του προγράμματος ακριβώς για να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή αυτά τα τέσσερα χρόνια με τη ρήτρα διαφυγής, με δάνεια κτλ., θα πρέπει να υλοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός και είναι μια τεράστια πρόκληση.
Μετά, θα υπάρχει μια περίοδος όπου θα είναι συντηρητική η επένδυση και στο τέλος κάποια από τα προγράμματα τα οποία θα ξεκινήσουν μετά τα μέσα της δεκαετίας, γιατί συζητάμε για ένα πρόγραμμα που θα πάει μέχρι το 37 μετά από το μέσο της δεκαετίας του 30, θα υπάρξουν προγράμματα τα οποία θα γεφυρώσουν το τρέχον με το επόμενο δεκαετές ή ότι είναι».
Oι ειδήσεις από την ομιλία του πρωθυπουργού
Αναλύοντας τα λεγόμενα του Κ. Μητσοτάκη, ο κ. Καραϊωσηφίδης, σχολίασε πως: «Οι ειδήσεις που εντοπίζονται είναι πρώτον, ότι ο πρωθυπουργός κατονόμασε ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα, αν όχι το μεγαλύτερο, το οποίο θα είναι και εξαιρετικά περίπλοκο και αφορά την “ασπίδα του Αχιλλέα”, η οποία είναι πέντε επιπέδων, προσέθεσε ο πρωθυπουργός και τον υποθαλάσσιο χώρο άμυνας και συζητάμε τώρα για τη συνολική άμυνα του Αιγαίου.
Αυτό είναι ένα πρόγραμμα το οποίο όταν θα αρχίσει να συγκεκριμενοποιείται, πιθανότατα θα είναι περίπου το ένα τρίτο των 25 δισεκατομμυρίων.
Είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα γιατί είναι πολυεπίπεδο και ενέχει πολλά διαφορετικά στοιχεία. Σαφέστατα και έδωσε ενδείξεις για προμηθευτές, τα F-35 βέβαια είναι το άλλο. Ο πρωθυπουργός βέβαια αναφέρθηκε και σε κάτι πολύ συγκεκριμένο.
Αναφέρθηκε στην αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική άμυνα όπου ανέφερε χαρακτηριστικά, το ακούσαμε πολύ συγκεκριμένα για την περίπτωση ότι το Ισραήλ που έχει τη δυνατότητα την παραγωγική, που απουσιάζει εντελώς στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι δυνατόν να αποδώσει καρπούς σύντομα, θα απευθυνθούμε εκεί πέρα βασισμένοι και στη στρατηγική σχέση η οποία υπάρχει με το Ισραήλ τώρα».
Ο ρόλος της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ο κ. Καραϊωσηφίδης, δήλωσε πως: «Είναι μια τεράστια πρόκληση και η πρόκληση έχει να κάνει με το χρόνο και με την υψηλή τεχνολογία.
Στο παρελθόν έχουν υπάρξει σαφώς προγράμματα, έχουμε κατασκευάσει φρεγάτες, έχουμε κατασκευάσει υποβρύχια, έχουμε κατασκευάσει, έχουμε υλοποιήσει προγράμματα τροχοφόρων, τεθωρακισμένων, αρμάτων μάχης κτλ.
Απλώς η υψηλή τεχνολογία δεν ήταν μέχρι τώρα ένα κομμάτι της ελληνικής βιομηχανίας και εδώ πέρα υπάρχει ακριβώς η πρόκληση. Πρέπει πολύ σύντομα να αποκτηθεί η υποδομή και η ικανότητα να απορροφηθεί η τεχνολογία, η οποία θα μείνει στη συνέχεια για να υποστηρίξει αργότερα και άλλα προγράμματα.
Αλλά αυτή τη στιγμή ο χρόνος είναι ο μεγάλος εχθρός ή μπορεί να γίνει και σύμμαχος. Και από την άλλη πλευρά, σαφώς η ελληνική βιομηχανία μπορεί να αναπτυχθεί, δηλαδή δεν σημαίνει ότι οι 5 ή 10 υπάρχουσες βιομηχανίες είναι οι μόνες οι οποίες θα έχουν ρόλο.
Η πρόκληση που ανέφερε ο πρωθυπουργός και συγκεκριμενοποίησε είναι ακριβώς αυτή εδώ πέρα, πόσο μπορούμε και πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτύξουμε αυτή τη διαδικασία, να απορροφήσουμε τεχνολογία και να αρχίσουμε να παράγουμε έστω και ένα κομμάτι, το 25% είναι το ελληνικό στοίχημα».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More