«Φωτιά» τα επιτόκια: Εν αναμονή των προτάσεων για τα δάνεια – Τα σενάρια
Αντιμέτωποι με επιβαρύνσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έρχονται ήδη οι δανειολήπτες λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Η κυβέρνηση καλεί τις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν τους δανειολήπτες όπως ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
“Είμαστε σε μία συζήτηση με τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες πρέπει κι αυτές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς θα έχουν μια υψηλή κερδοφορία καθώς φαίνεται το 2022, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων” τόνισε ο πρωθυπουργός.
“Θα είναι σημαντικός ο ρόλος που θα κληθούν να παίξουν οι τράπεζες, έστω και πιεζόμενες αν μου επιτρέπετε να το πω, ελπίζω ότι θα το κάνουν. Η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στα προβλήματα που ανακύπτουν και η στήριξη στην κοινωνία νομίζω ότι τελικά θα είναι σε όφελος και της οικονομίας σε βάθος χρόνου” τόνισε από πλευράς της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, τα ευρωπαϊκά επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά δύο μονάδες επιβαρύνοντας όλα τα δάνεια σε κυμαινόμενο επιτόκιο. Για ένα δάνειο 100.000 ευρώ με 15ετή ορίζοντα αποπληρωμής, η μηνιαία δόση αυξήθηκε στα 720 ευρώ από τα 626 ευρώ τον Ιούλιο και πιθανότατα θα πλησιάσει τα 770 ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2023 καθώς επίκεινται νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Την ανάγκη να αυξηθούν οι ρυθμίσεις δανείων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού τονίζει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου οι πραγματικά ευάλωτοι δανειολήπτες να πετύχουν επιμήκυνση ή ακόμα και κούρεμα της οφειλής, επιδότηση επιτοκίου και πάγωμα πλειστηριασμών. Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.072 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 373 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις όμως αφορούν σε ρυθμίσεις άνω των 22 δις. ευρώ
Αντιδράσεις τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στα νοικοκυριά προκαλούν τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια καταθέσεων. Σύμφωνα με την τράπεζα της Ελλάδος, τον Οκτώβριο το μέσο επιτόκιο για υφιστάμενες καταθέσεις παρέμεινε στο 0,04%, ενώ το μέσο επιτόκιο για υφιστάμενα δάνεια αυξήθηκε στο 4,27%.
Το υπουργείο Οικονομικών παρέδωσε στις διοικήσεις των τραπεζών λίστα 12 προμηθειών που επιβαρύνουν τις καθημερινές συναλλαγές. Μεταξύ άλλων είναι τα έξοδα των εμβασμάτων, οι συνδρομές πιστωτικών καρτών, τα έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων αλλά και τα έξοδα ανάληψης μετρητών από ATM άλλων τραπεζών.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το Κιλκίς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αφήσει τις τράπεζες και τα funds ανεξέλεγκτα να απειλούν τα σπίτια και να δημιουργούν συνθήκες λεηλασίας στη μεσαία τάξη.
“Την τελευταία φορά που ο κ. Τσίπρας ασχολήθηκε με τις τράπεζες, τις έκλεισε. Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει τις εύκολες, ανέξοδες υποσχέσεις που γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός ότι είναι λόγια του αέρα” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Με νομοθετική ρύθμιση έχει ήδη ξεκαθαριστεί ότι τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη δεν θα λάβουν bonus για το 2022.
Εν αναμονή των τραπεζικών προτάσεων – Τα σενάρια
Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν χρονικό περιθώριο 15 ημέρων για να παρουσιάσουν προτάσεις στα τέσσερα πεδία. Οι προτάσεις τους, ειδικά σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις των δανείων, θα πρέπει να ικανοποιούν από τη μία τους δανειολήπτες αλλά και από την άλλη να μην έρχονται σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών. Είναι ο περίφημος SSM ο οποίος έχει συνεχώς στο μικροσκόπιο τα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών.
Τα μέτρα στήριξης που περιμένουμε να ανακοινωθούν θα τα πληρώσουν οι τράπεζες, καθώς δεν θα υπάρξει συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή του έλληνα φορολογούμενου. Βέβαια, και οι τράπεζες έχουν να κερδίσουν αν αποτραπεί δια των μέτρων στήριξης μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.
Όσον αφορά στα μέτρα, είναι σίγουρο ότι θα δούμε στοχευμένες παρεμβάσεις. Γι’ αυτό και περιμένουμε ότι τα μέτρα θα αφορούν στους ενήμερους δανειολήπτες για τα δάνεια κύριας κατοικίας, ενώ η επιλογή θα γίνει με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αυστηρότερα από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην πανδημία για το πρόγραμμα “Γέφυρα”.
Όσον αφορά στα σενάρια, στο τραπέζι είναι η ανάληψη από την πλευρά των τραπεζών του 50% της επιβάρυνσης που προκαλεί η αύξηση του επιτοκίου, η αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής ώστε να μειωθεί η μηνιαία δόση ή η θέσπιση μιας περιόδου χάριτος με καταβολή μικρότερης δόσης για όσο διαρκεί η περίοδος του ακριβού χρήματος.
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More