Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φροντιστές ασθενών με Αλτσχάιμερ: Τα δεύτερα “σιωπηλά θύματα” της άνοιας που βιώνουν καθημερινά το πένθος

Τα άτομα που φροντίζουν μέλος της οικογένειάς τους ή φίλο που πάσχει από κάποια μορφή άνοιας, είναι οι “αφανείς ήρωες” που θέτουν τους εαυτούς τους σε συνεχιζόμενη καθημερινή δοκιμασία, η οποία γίνεται σταδιακά περισσότερο απαιτητική για πολλά χρόνια, καθώς η νόσος μπορεί να διαρκέσει από τρία έως είκοσι χρόνια, με μέσο όρο διάρκειας τα οχτώ χρόνια.

Σύμφωνα με την κα Ευθυμία Τσίγκου, Ψυχολόγο, λόγω της φύσης της ασθένειας, τα μέλη της οικογένειας υποχρεώνονται σε εργασία με πλήρες ωράριο, ενώ πρέπει να διαθέτουν και τεράστια εσωτερική δύναμη, ιδιαίτερα όταν το άτομο γίνεται καχύποπτο, επιθετικό και μερικές φορές καταθλιπτικό και στο τέλος καταλήγει να γίνει ανίκανο στο να αυτοεξυπηρετείται.

Σε γενικές γραμμές όμως, η καθημερινή φροντίδα ενός συγγενή με άνοια είναι εξαιρετικά απαιτητική, δύσκολη και επίπονη διαδικασία η οποία συχνά έχει σαν αποτέλεσμα την σωματική και συναισθηματική εξάντληση του περιθάλποντα.

Ένα από τα συχνότερα συμπτώματα που βιώνουν οι φροντιστές είναι η απώλεια του ύπνου, καθώς και συναισθήματα αυτά αγανάκτησης, δυσφορίας, θλίψης, άγχος,  κούραση, εκνευρισμό, φόβο, κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση, ενώ σύνηθες είναι και το συναίσθημα της ενοχής, το οποίο οφείλεται στην πεποίθησή τους πως είναι ανίκανοι να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών και των ρόλων που θέτει η κοινωνία στην οποία ζουν και στην οποία κυριαρχεί συνήθως η άποψη πως πρέπει να αναλαμβάνουμε την φροντίδα των συγγενών μας όταν αυτοί την χρειάζονται.

Με βάση τα παραπάνω, επισήμανε η κα Τσίγκου, θεωρείται χρήσιμη η συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη των περιθαλπόντων  και απαραίτητη, προκειμένου να διατηρήσουν την συναισθηματική ισορροπία που απαιτείται σε αυτόν τον δύσκολο και απαιτητικό ρόλο που έχουν αναλάβει.

Οι διαφόρων ειδών ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις έχουν ως πρώτο στόχο το να βοηθήσουν τους φροντιστές να διαχειρίζονται την κατάσταση. Ο δεύτερος στόχος συνδέεται με το κίνητρο, δηλαδή με το να ονομάσει και να ξεκαθαρίσει ο φροντιστής γιατί αποφάσισε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο και ο τρίτος έχει σχέση με την αποδοχή και το πώς διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More