Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιες αλλαγές έρχονται στο πλαίσιο της διαβούλευσης – Το τεκμαρτό εισόδημα σε ποιες περιπτώσεις θα είναι μαχητό και ποιοι εξαιρούνται
Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος
Στοχευμένες αλλαγές, οι οποίες ωστόσο δεν πρόκειται να αλλοιώσουν τη βασική φιλοσοφία του φορολογικού νομοσχεδίου, προωθεί το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός της εβδομάδας.
Η διεύρυνση της δυνατότητας των ελευθέρων επαγγελματιών να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα του τεκμαρτού υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματός τους, αποτελεί βασική παράμετρο των αλλαγών.
Θα εξετασθούν περιπτώσεις διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας, ασθένειας ή φυσικών καταστροφών.
Παράλληλα έχουν ανακοινωθεί μια σειρά από εκπτώσεις ή ακύρωση του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος κατά τα πρώτα χρόνια άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας, για άτομα με αναπηρία, σε περιπτώσεις χωριών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων ή νησιών με λιγότερους από 2.000 κατοίκους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη διαβούλευση και πριν κατατεθούν οι τελικές διατάξεις στη Βουλή δεν αποκλείονται αλλαγές που να οδηγούν:
Σε διεύρυνση των περιπτώσεων για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μαχητό, πέραν της στρατιωτικής θητείας, της νοσηλείας και των φυσικών καταστροφών.
Στην αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων, όπως για παράδειγμα συνταξιούχων οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται ή όσων βρίσκονται κοντά στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
Στη διεύρυνση των παραμέτρων που θα καθορίζουν τη λεγόμενη ελάχιστη αμοιβή, ή το τεκμαρτά ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα. Με βάση τα όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά, θα αθροίζονται στο ελάχιστο ποσό τυχόν εισοδήματα από μισθούς. Εξετάζεται να αθροίζονται και τα εισοδήματα από τόκους, μερίσματα και ενοίκια.
Σε αλλαγές στους συντελεστές προσαύξησης του ελάχιστου εισοδήματος με βάση τα χρόνια δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και το τζίρο.
Όπως έχει διευκρινιστεί από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών:
Στην περίπτωση ζευγαριών που είναι και οι δυο ελεύθεροι επαγγελματίες το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται χωριστά για τον καθένα και σε καμία περίπτωση το εισόδημα του ενός δεν θα καλύπτει το εισόδημα του άλλου εάν είναι μικρότερο του ελάχιστου εισοδήματος καθώς δεν πρόκειται για τεκμήρια διαβίωσης αλλά και για τεκμαρτό εισόδημα.
Εξαιρούνται από το τεκμαρτό εισόδημα όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» και οι αγρότες.
Το νέο πλαίσιο φορολόγησης θα εφαρμοστεί και για όσους αποκτούν εισοδήματα από 3 ή περισσότερα ακίνητα τύπου Airbnb καθώς θεωρούνται επιτηδευματίες και θα πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προτεινόμενο σύστημα υπάρχουν και προσαυξήσεις, με βάση τριετίες και σε συνάρτηση με τις αμοιβές του απασχολούμενου προσωπικού αλλά και του μέσου τζίρου στον ΚΑΔ του κλάδου. Συγκεκριμένα:
Tο ελάχιστο αποδεκτό όριο ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο που έχει συμπληρώσει 6 έτη άσκησης του επαγγέλματός του δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 10.920 ευρώ.
Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη, το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 10% και ανέρχεται σε 12.012 ευρώ.
Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται κατά 20% και διαμορφώνεται στις 13.104 ευρώ και για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 12 έτη το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 30% και θα διαμορφώνεται στις 14.196 ευρώ.
Σε περίπτωση που ο αυτοαπασχολούμενος έχει υπαλλήλους η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται
α) Κατά το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού της επιχείρησης, με ανώτατο όριο προσαύξησης τις 15.000 ευρώ
β) Κατά 35% έως 100%, όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολουμένου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
Το ανώτατο όριο στο οποίο θα μπορεί να φθάσει το ελάχιστο εισόδημα είναι 50.000 ευρώ.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More