Τ. Χατζηβασιλείου, διεθνολόγος για τη νέα αρχή στα ελληνοτουρκικά: «Τίθενται οι βάσεις για να χτιστεί αυτό που λείπει – Η εμπιστοσύνη»
«Συμφώνησαν ότι πρέπει να επικοινωνούν. “Μπορεί να διαφωνούμε αλλά πρέπει να συνομιλούμε”», επισήμανε ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, ως μια πρώτη αποτίμηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός μιλά για συγκρατημένη νέα αρχή, και ο Τούρκος πρόεδρος για νέα θεμέλια.
Ενώ πρόσθεσε:
«Αν θα βάζαμε ένα τίτλο θα λέγαμε ότι η συνάντηση αυτή είχε όραμα αλλά και ρεαλισμό μαζί. Είχαμε λοιπόν δύο ηγέτες οι οποίοι ήρθαν μετά από εκλογές με πολύ καλά αποτελέσματα για τους ίδιους, αλλά έχουν μια ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή, οι οποίοι συμφώνησαν ότι πρέπει να επικοινωνούν. Μπορεί να διαφωνούμε αλλά πρέπει να συνομιλούμε. Και έτσι λοιπόν τέθηκε στο τραπέζι ένας οδικός χάρτης. Πρώτα απ’ όλα λειτουργεί ο δίαυλος επικοινωνίας, κάτι το οποίο δεν γινόταν το προηγούμενο διάστημα. Δεύτερον και κυριότερο, τίθενται οι βάσεις για να χτιστεί αυτό που λείπει: η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Τρίτον, έχουμε πια έναν πολιτικό διάλογο πλέον υπό την υψηλή εποπτεία των δύο υπουργών Εξωτερικών, που σημαίνει ότι θα κοιτάνε εκείνοι βήμα – βήμα πώς θα “περπατάμε” στον δρόμο της συνεννόησης».
Για το τι άλλαξε και φτάσαμε από το «Μητσοτάκης γιοκ» στα «νέα θεμέλια» και τη «συγκρατημένη αισιοδοξία», υπογράμμισε: «Η Τουρκία προφανώς αναζητά μια ιστορική επανεκκίνηση με τη Δύση, κάτι το οποίο εμείς το χαιρετίζουμε διότι πάντοτε θέλαμε και θέλουμε μια Τουρκία δυτικώς και εντός του μπλοκ. Προφανώς η Τουρκία είδε ότι η αυτόνομη πορεία που είχε ακολουθήσει με τη Δύση το προηγούμενο διάστημα δεν της απέδωσε τα οφέλη που η ίδια θα ανέμενε και έτσι αυτή τη στιγμή κάνει μια αρχική μεταστροφή και έρχεται προς τη Δύση. Μένει όμως να αποδειχθεί αν αυτή η επανεκκίνηση που αποζητά η Τουρκία είναι στρατηγική επιλογή ή τακτικισμός».
Ερωτηθείς για το αν αλλάζει κάτι από αύριο στα ελληνοτουρκικά, μετά τη σημερινή συνάντηση, δεδομένου ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ ανατίθεται απευθείας στους δύο ΥΠΕΞ, οι οποίοι θα ενημερώσουν τους δυο ηγέτες, και για το αν είναι αυτό ένα βήμα προς πιθανή διευθέτηση της μοναδικής διαφοράς που αναγνωρίζουμε με την Τουρκία, επισήμανε: «Τα προβλήματά μας και κυρίως η διμερής διαφορά που έχουμε, δηλαδή καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, δεν λύνονται με μαγικό ραβδί ούτε με το πάτημα ενός κουμπιού. Χρειάζεται δουλειά και προσπάθεια. Το γεγονός ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών λαμβάνουν πλέον “το πάνω χέρι” σε αυτήν τη διαδικασία είναι θετικό. Διότι πηγαίνουμε την κουβέντα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Φεύγουμε δηλαδή από τα τεχνικά υπηρεσιακά κλιμάκια και δίνουμε πολιτική χροιά πλέον σε αυτή τη νέα προσπάθεια συνεννόησης. Έχουμε δρόμο. Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση σε αυτή τη διαφορά, όχι μόνο για το καλό Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά για όλη την περιοχή εν γένει. Άλλωστε η Μεσόγειος δεν έχει την πολυτέλεια για νέες κρίσεις και για νέες εντάσεις. Όμως πρέπει η Τουρκία να αποδεχθεί ότι η διαφορά μας είναι μία και ότι η βάση συζήτησης είναι το διεθνές δίκαιο (…) Πρακτικά θα πρέπει η Τουρκία να κάνει πρώτα βήματα. Γι’ αυτό η διαδρομή αυτή ξεκινάει με καλούς οιωνούς, αλλά έχει πάρα πολλά βήματα στα οποία εμείς θα προσπαθούμε κάθε φορά να διασφαλίζουμε ότι θα συνεχίσουμε με μία ομαλότητα αυτή την πορεία».
Ως προς το τι σημαίνει για την Ελλάδα το ότι η Τουρκία -για να κάνει τη στροφή- πήρε συγκεκριμένα ανταλλάγματα, ήτοι τα F-16 και την ευρωπαϊκή προοπτική, τόνισε: «Διαφωνώ με την άποψη ότι ο Ερντογάν τα πήρε όλα και έφυγε γιατί ακούγεται από το πρωί. Δεν είναι έτσι. Πρώτα από όλα εμάς μας ενδιαφέρει η Τουρκία να είναι δυτικόστροφη – και μένει να αποδειχθεί αν πράγματι αυτή η υπόσχεση που δόθηκε στην Τουρκία για ευρωπαϊκή προοπτική γίνει πραγματικότητα, αλλά πρέπει να το θέλει και η Άγκυρα. Είμαστε ένα κεντρικό κομμάτι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αν -για παράδειγμα- έρθει η ώρα να κουβεντιάσουμε για άρση του καθεστώτος βίζας ή για νέα τελωνειακή σύνδεση, αντιλαμβάνεστε ότι η Αθήνα θα συνδιαμορφώσει μαζί με τη Λευκωσία τις πολιτικές αυτές.
Επομένως έχουμε και εκεί δρόμο αλλά και έχουμε και ιδιαίτερη βαρύτητα ως χώρα για την ένταξη, που είναι ένα μείζον ζήτημα και εκεί έχει πάρει η Τουρκία μια υπόσχεση αργά η γρήγορα. Πίστευα και πιστεύω ότι η Τουρκία θα έβρισκε τις συνθήκες που θα της επέτρεπαν να ανοίξει ο δρόμος για αμυντικό. Στις ΗΠΑ όμως υπάρχει μια εκπεφρασμένη βούληση από το Κογκρέσο, ένα τείχος στη Γερουσία και στη Βουλή. Ξέρετε όλοι για τον Μπομπ Μενέντεζ και τις σαφείς θέσεις του, όπου πιστεύω ότι η Τουρκία δεν θα μπορούσε να πάρει εύκολα αμερικανικό αμυντικό υλικό χωρίς αυστηρούς όρους».
Πηγή: ΕΡΤ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More