Τ. Μιχαηλίδης στο στούντιο του Πρώτου: Οικτρή η αποτυχία των δημοσκόπων – Γελοίο το επιχείρημα για μπούλινγκ (audio)
«Η οικτρή αποτυχία των δημοσκόπων στις πρόσφατες εκλογές, η πρόβλεψή τους που τους έβγαλε τελείως απέξω, πολύ απλά και τίμια θα έπρεπε να πουν, εντάξει, δεν τα καταφέραμε καλά, δεν επενδύσαμε καλά στην επιλογή του δείγματος, αλλά το γελοίο επιχείρημα “δεν είπαμε την αλήθεια γιατί φοβόμασταν το μπούλινγκ συγκεκριμένων πολιτικών παρατάξεων που θα μας κατηγορούσαν”, αυτό είναι γελοίο».
Με αυτή την δήλωση σχολίασε σε συνέντευξή του, φιλοξενούμενος στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο μαθηματικός και συγγραφέας, Τεύκρος Μιχαηλίδης, όσα ειπώθηκαν από εταιρείες δημοσκοπήσεων, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου σχετικά με προσπάθειες εκφοβισμού του από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αλλά πίσω από τη γελοιότητα να δούμε και κάτι. Επομένως, ομολόγησαν οι δημοσκόποι ότι συχνά δεν λένε την αλήθεια. Στην προκειμένη περίπτωση δικαιολογήθηκαν ότι δεν είπαν την αλήθεια γιατί φοβόντουσαν το μπούλινγκ. Σα να λέμε ένας γιατρός λέει στον ασθενή του ότι είσαι μια χαρά ενώ τον βλέπεις να πρέπει να πάρει φαρμακευτική αγωγή κι έναν μηχανικό να λέει το κτίριο είναι μια χαρά και την άλλη μέρα το κτίριο πέφτει. Επαγγελματικά δεν στέκει αλλά για μένα πιο πολύ και ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει αυτό, αυτοί οι άνθρωποι ομολόγησαν ανοιχτά ότι για συγκεκριμένους λόγους δεν λένε πολύ συχνά την αλήθεια. Αυτό πρέπει να το ξέρουμε» προσέθεσε.
Στο γιατί απέτυχαν στις προβλέψεις τους, η απάντηση που δίνει ο κ. Μιχαηλίδης είναι ότι απέτυχαν για λόγους καθαρά οικονομικούς.
«Διότι μια καλή δημοσκόπηση δεν γίνεται με τηλεφωνηματάκια εδώ κι εκεί. Δε γίνεται με το κοιτάω τι έκανε ένας συνάδελφος της άλλης εταιρείας και προσπαθώ να μαϊμουδίσω λίγο τα δικά του νούμερα και αυτός μετά έρχεται να μαϊμουδίσει τα δικά μου και βγάζουμε ένα αποτέλεσμα λίγο πολύ έτσι. Και αν εγώ με μια σοβαρή δημοσκόπηση βγάλω άλλα νούμερα δεν τολμάω να τα πω» σημείωσε και προσέθεσε ότι η σοβαρή δημοσκόπηση, απαιτεί ορισμένες προϋποθέσεις.
«Αυτές οι προϋποθέσεις είναι πέρα από τα μαθηματικά. Το ποιους θα ρωτήσω, πώς θα ελέγξω την ειλικρίνεια αυτών που απαντούν, γιατί ο πολίτης δεν είναι καθόλου υποχρεωμένος να απαντάει στον κάθε δημοσκόπο που τον παίρνει τηλέφωνο την αλήθεια. Μπορεί να απαντήσει ό,τι θέλει. Και μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες πολλά κακά έχουν, έχουν όμως χιούμορ. Και μπορεί να τον δουλεύει κιόλας. Ιδίως μάλιστα για τις δημοσκοπήσεις που θα γίνουν τώρα μετά το ρεζιλίκι των εταιρειών στις προηγούμενες εκλογές, εντάξει, εγώ εάν με πάρουν στο τηλέφωνο συνήθως το κλείνω αλλά θα απαντήσω διάφορες κουταμάρες» ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, τονίζοντας πως είναι ένα πολύ μεγάλο έξοδο για μια σοβαρή δημοσκόπηση το να πάρει ένα σωστό δείγμα.
Σχετικά με την πληθώρα της πληροφόρησης που προσφέρεται στις μέρες μας και ερωτηθείς πώς ξεχωρίζει κανείς την αλήθεια από το ψέμα, ο κ. Μιχαηλίδης έλαβε την εκπαίδευσή του επί δικτατορίας, είπε χαρακτηριστικά.
«Το πρόβλημα την εποχή που ήμουν εγώ νέος ήτανε απλό. Μεγάλωσα στα χρόνια της δικτατορίας. Ήταν η περίοδος που μπορούσες πραγματικά να ξέρεις όλη την αλήθεια. Αρκούσε να ακούς τις ειδήσεις και να καταλαβαίνεις ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ήταν απλά, καθαρά και τίμια. Στις μέρες μας το πράγμα είναι πολύ πιο σύνθετο. Όχι λόγω της έλλειψης πληροφόρησης αλλά λόγω του πληθωρισμού της πληροφόρησης, όπως πολύ σωστά είπατε. Από όλον αυτό τον κυκεώνα προεκλογικών προγραμμάτων αναρτημένων, ακούσαμε χτες μια ολόκληρη συζήτηση για το πρόγραμμα ενός κόμματος ότι αυτό δεν ήταν ανηρτημένο στο κομμάτι πρόγραμμα αλλά ήταν ανηρτημένο στο κομμάτι διαβούλευση. Επομένως κάποιος το είπε, αλλά δε σημαίνει ότι υιοθετήσαμε και τέτοιου είδους πράγματα. Τέτοιου είδους παιχνίδια, τα οποία μάλιστα γίνονται και πάρα πολύ εύκολα στον ηλεκτρονικό τύπο γιατί ανεβοκατεβάζει τις ειδήσεις. Η πληθώρα της πληροφόρησης είναι αυτή που συσκοτίζει την πληροφόρηση. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι οποιαδήποτε πληροφορία έχει κρυφτεί, με την έννοια ότι δεν έχει ειπωθεί. έχει ειπωθεί και μάλιστα έχει ειπωθεί από όλα τα μέσα. Ο τρόπος όμως με τον οποίο έχει ειπωθεί και το νέφος των πραγμάτων γύρω από αυτήν την πληροφορία την κάνουν να κρύβεται και κρατάνε αθώο τον δίδοντα την πληροφορία. Εκεί νομίζω είναι το πρόβλημά μας. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και με αυτή την έννοια πολύ φοβούμαι ότι επανερχόμαστε σε έναν Μεσαίωνα, σε έναν Μεσαίωνα που πραγματικά κανείς δεν ήξερε τις προθέσεις του βασιλιά, των αυλικών του και όλα αυτά τα πράγματα» ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.
Απαντώντας στο πώς φιλτράρει ο ίδιος τις ειδήσεις, ο συγγραφέας είπε πως ξεκινά από την αρχή την οποία του δίδαξε η παιδεία του στη δικτατορία, ότι μία είδηση που δίνεται είναι σίγουρα ψέματα. «Ξεκινάω λοιπόν θεωρώντας την οποιαδήποτε είδηση ψευδή χωρίς να το ξέρω αν είναι και από κει και πέρα προσπαθώ, εάν με ενδιαφέρει, να ανακαλύψω εάν έχω άδικο. Συνήθως δεν τα καταφέρνεις γιατί πραγματικά έτσι είναι η ζωή. Έτσι ήταν πάντα. Η εξουσία είναι πάρα πολύ γλυκό πράγμα για να δεχτεί κάποιος που την έχει ή που την επιδιώκει να κινδυνέψει, να τη χάσει για να είναι τίμιος, ειλικρινής. Λέω συνήθως, η εξουσία είναι η πιο τοξική ασθένεια που υπάρχει. Σε αυτήν, προσωπικά, όσο έχω διαβάσει ιστορία και στα 70 περίπου χρόνια που ζω σε αυτό τον κόσμο δεν έχω δει κανέναν που να αντιστέκεται στην εξουσία που του δίνεται» τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.
Τα μαθηματικά δίνουν πάντα αριθμούς, οι αριθμοί δεν ψεύδονται, υπογράμμισε ο ίδιος. «Το πώς θα εκμεταλλευτεί κανείς αυτούς τους αριθμούς είναι υπόθεση πέρα από τα μαθηματικά και αυτή την εκμετάλλευση βλέπω να τη διαχειρίζονται πάρα πολύ καλά οι πολιτικοί μας, οι τραπεζίτες μας, οι διαφημιστές μας, ένα σωρό άνθρωποι οι οποίοι έχουν ως σημαία τους το ψέμα» υποστήριξε ο κ. Μιχαηλίδης.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More