Τροπολογίες – μπλόκο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την πώληση F-16 στην Τουρκία
Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από βουλευτές και των δυο κομμάτων με πρωτοβουλία του Κρις Πάπας, απαγορεύουν στον Αμερικανό Πρόεδρο να μεταφέρει όπλα σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που, τον τελευταίο χρόνο, έχει προβεί σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή έχει παραβιάσει την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη, φωτογραφίζονται ξεκάθαρα η Τουρκία, τα F-16 και οι παραβιάσεις εναντίον της χώρα μας. Αυτά τα εμπόδια στις προεδρικές εξουσίες θα μπορούν να αρθούν από το Κογκρέσο μόνο αν ο Λευκός Οίκος μπορεί να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του ότι η εν λόγω χώρα που ενδιαφέρεται να προμηθευτεί πολεμικό υλικό από την Αμερική έχει σταματήσει για διάστημα 6 μηνών τις επιθετικές ενέργειες.
Επίσης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορεί να άρει τους περιορισμούς αν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας της Αμερικής μια τέτοια πώληση. Αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξηγήσει λεπτομερώς τα μέτρα που λαμβάνει για να διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται από τον παραλήπτη για παραβιάσεις της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.
Μήνυμα Σακελλαροπούλου στην Άγκυρα: Οι δυνάμεις του αναθεωρητισμού συνιστούν απειλή για τις σύγχρονες Δημοκρατίες
Με σαφείς αιχμές στην παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα του Economist, τόνισε πως οι δυνάμεις του αναθεωρητισμού συνιστούν απειλή για τις σύγχρονες Δημοκρατίες.
«Στην Ευρώπη πιστεύουμε στην ισχύ του Δικαίου και όχι στο Δίκαιο του ισχυρού. Αναθεωρητικά καθεστώτα, επιθετικοί γείτονες που ονειρεύονται ανασύσταση αυτοκρατοριών, συνιστούν σήμερα όπως και πάντοτε απειλή για τις σύγχρονες Δημοκρατίες» τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο Κογκρέσο κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία και αναβάθμισης του στόλου που ήδη διαθέτει. Με αφορμή την πρόσφατη στήριξη προς το σχετικό αίτημα της Άγκυρας που εξέφρασε δημόσια ο Πρόεδρος Μπάιντεν, οι Αμερικανοί νομοθέτες, ανάμεσά τους και Ελληνοαμερικανοί βουλευτές, εξέδωσαν ανακοίνωσή στην οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους, επισημαίνοντας την παραβατική και εχθρική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.
«Αν οι ΗΠΑ προχωρούσαν στην πώληση F-16, αναμφίβολα θα χρησιμοποιούνταν πολεμικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής για να εισέλθουν στον ελληνικό εναέριο χώρο, κάτι που θα αποτελούσε παραβίαση του αμερικανικού νόμου περί ελέγχου εξαγωγών όπλων, ο οποίος επιτρέπει τη μεταφορά εξοπλισμού μόνο για νόμιμες επιχειρήσεις αυτοάμυνας» αναφέρουν.
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην επιθετική ρητορική, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες για επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο, από τις ελληνικές αρχές. Η απάντηση ήρθε από τον Μάριο Ντράγκι, στην κοινή συνέντευξη τύπου του Ιταλού πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.
«Η Ελλάδα δυστυχώς αρχίζει να αποτελεί κίνδυνο και για την Ιταλία, καθώς με αυτές τις επαναπροωθήσεις οι παράτυποι μετανάστες προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στην Ιταλία. Εμείς σε κάθε περίπτωση καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, βγαίνουμε στην θάλασσα, προσπαθούμε να τους σώσουμε. Αντιμετωπίζουμε ένα κοινό πρόβλημα με την Ιταλία» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Η διαχείριση της μεταναστευτικού πρέπει να είναι ανθρώπινη, δίκαιη και αποτελεσματική. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να σώσουμε τους μετανάστες στις θάλασσές μας. Η προσπάθειά μας είναι εξαιρετική, είμαστε από τις πιο ανοιχτές χώρες, αλλά πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί χωρίς όρια, διαφορετικά η χώρα υποδοχής στο τέλος δεν θα υπάρχει πια εκεί» τόνισε ο Iταλός πρωθυπουργός.
Την επιθετική ρητορική της Άγκυρας ανέδειξε ο Νίκος Δένδιας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.
Πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από τους Αμερικανούς η Ελλάδα.
«Η Ελλάδα λειτουργεί με αρχές και αξίες και είναι αξιόπιστη εταίρος, στην σωστή πλευρά της ιστορίας και προσφέρει σημαντικά παραδείγματα ηγεσίας. Στη θητεία μου θα ήθελα να δω περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις» τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.
Η απάντηση στις απειλές είναι οι πράξεις για να διασφαλίσουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας απέναντι στον αναθεωρητισμό ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος: « η Τουρκία πρέπει ν’ αλλάξει στάση και να παίξει με τους κανόνες, δηλαδή να τηρεί συμφωνίες, να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αν αλλάξει συμπεριφορά τότε είναι ευπρόσδεκτη στην κοινότητα των χωρών που εργάζονται για την σταθερότητα στην περιοχή».
«Αναθερμαίνουμε την σχέση μας με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει εις βάρος της ισχυρούς τριμερούς σχέσης που έχουμε με την Ελλάδα και την Κύπρο» ξεκαθάρισε ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ, Μπένι Γκαντς.
Η κρίση στην Ουκρανία δείχνει την ανάγκη για ισχυρή ευρωπαϊκή πολιτική ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Συνεχίζουμε να λειτουργούμε ως υποστήριγμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Χρειαζόμαστε ανεξάρτητη ισχυρή διεθνή φωνή» ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε με τις κυρώσεις, ενώ δεν σταματά να απειλεί σε Αιγαίο και Μεσόγειο.
Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη, Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης
Σχετικά Άρθρα: Κογκρέσο: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά τη δήλωση του Μπάιντεν – Προτίθεται να πουλήσει στην Τουρκία F-16
Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ
Oι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως τα σχέδια της Τουρκίας για αναβάθμιση των F16
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More