Τροπολογία Καιρίδη: Απόσυρση της ρύθμισης ζητά ο Σαμαράς – Δεν αλλάζουμε στάση, απαντά η κυβέρνηση
Τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής σε αλλοδαπούς με την προϋπόθεση της προσφοράς εργασίας στην Ελλάδα προβλέπει νομοθετική πρωτοβουλία των Υπουργείων Εργασίας και Μετανάστευσης & Ασύλου.
“Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης η οποία μένει απολύτως αυστηρή και ταγμένη στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών” τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ για την τροπολογία.
Την αντίθεσή του στην τροπολογία εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ο οποίος ζήτησε την απόσυρσή της: “Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών. Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους“.
“Δεν αλλάζουμε τα εφτά χρόνια σε τρία όπως γράφεται. Τα εφτά χρόνια παραμένουν. Τι κάνουμε; Δίνουμε μία άπαξ ευκαιρία σε όσους έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια διαμονής στην Ελλάδα παρανόμων εισελθόντες, λαθρομετανάστες, με κάτι που αποδεικνύει ότι έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια Και αυτοί οι άνθρωποι που έχουν συμπληρώσει την τριετία θα μπορέσουν να πάρουν άδεια διαμονής και άδεια εργασίας” απάντησε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.
“Όποιος θεωρεί ότι αυτό είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα νομίζω ότι βαυκαλίζεται και δεν βλέπει την πραγματικότητα” σχολίασε ο Δημήτρης Καιρίδης.
Υπέρ της τροπολογίας τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ που ζήτησε όμως διευκρινίσεις.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ παρά το γεγονός ότι η τροπολογία δεν περιέχει ασφαλιστικές δικλείδες και είναι ένα τυφλό οριζόντιο μέτρο, εντούτοις την υπερψηφίζει την τροπολογία διότι υπηρετεί τρέχουσες παραγωγικές και κοινωνικές ανάγκες της Ελλάδας. Ελπίζουμε η ΝΔ να μην υποκύψει στις ακροδεξιές κραυγές και την αποσύρει” τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη.
“Ναι! Να δοθεί λύση, χωρίς φοβικότητα, αλλά ταυτόχρονα αν υπάρχει βούληση από την κυβέρνηση να δώσει λύση στο θέμα, να το κάνει, και χωρίς να θεωρεί ότι η λύση είναι μια νομοθετική διάταξη” σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.
Εγγυήσεις κατά της αυθαιρεσίας των εργοδοτών ζητάει το ΚΚΕ: “Εμείς λέμε να την αποσύρετε τη διάταξη, άμα χάσει τη σύμβαση εργασίας να χάσει και την άδεια διαμονή, είναι βούτυρο στο ψωμί των εργοδοτών… η αυθαιρεσία των εργοδοτών θα εκτοξευτεί“.
Κατά της τροπολογίας τάχθηκαν η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και το κόμμα Νίκη.
“Τι λέμε τώρα εμείς εδώ; Ανοίξαμε και σας περιμένουμε λέμε σε όλους τους παράνομους μετανάστες. και επειδή ο τζάμπα μάγκας πέθανε αυτή να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να παραιτηθούν” είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας.
“Την ώρα που οι νέοι μας είναι στο εξωτερικό και έχουμε το λεγόμενο brain drain και δεν υπάρχουν εργάτες γης αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει τους Έλληνες ανέργους και να πάνε να δουλέψουν στη γη προτιμάει να δίνει άδεια παραμονής και θέσεις εργασίας σε αλλοδαπούς” δήλωσε ο βουλευτής των Σπαρτιατών, Πέτρος Δημητριάδης.
Κριτική για την χρήση της λέξης λαθρομετανάστες άσκησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου: “Διεκδικείτε αυτό που έκανε και η Χρυσή Αυγή, να μιλάτε για κατώτερους ανθρώπους… να περηφανεύεστε και ουσιαστικά κομπάσατε για τα push backs“.
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Εργασίας εκτιμάται ότι θα κάνουν χρήση της ρύθμισης 30.000 αλλοδαποί που στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι που ήρθαν αρχικά νόμιμα στην Ελλάδα και στην πορεία περιήλθαν σε καθεστώς παρανομίας γιατί δεν ανανέωσαν την άδεια παραμονής τους, για μια σειρά από λόγους.
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More