Τραγωδία στην Ιταλία: Επτά νεκροί από τις κατολισθήσεις στην Ίσκια – Στήριξη με 2 εκατ. ευρώ
Ανταπόκριση Ιταλία: Κρίστιαν Μαυρής
Ο τραγικός απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας και των κατολισθήσεων που προκλήθηκαν στη νήσο Ίσκια στον κόλπο της Νάπολης, είναι επτά νεκροί, πέντε αγνοούμενοι, περίπου 230 εκτοπισμένοι και 30 σπίτια που έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές.
Σημειωτέον, η Εισαγγελία της Νάπολης ξεκίνησε έρευνα με το αδίκημα υπαίτιας καταστροφής.
Μάλιστα, η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το Υπουργικό Συμβούλιο της Τζόρτζια Μελόνι και θα δοθεί οικονομική βοήθεια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για τις πρώτες παρεμβάσεις.
Μεταξύ των νεκρών, εντοπίστηκε και βρέφος 21 ημερών. Οι ομάδες διάσωσης ανέσυραν χθες (27/11) μέσα από σωρούς λάσπης το πτώμα ενός κοριτσιού 5,5 ετών που είχε βρει καταφύγιο κάτω από το κρεβάτι της στο σπίτι στο ιταλικό θέρετρο της νήσου. Επιπλέον, πέντε άτομα τα οποία είχαν μείνει απομονωμένα σε αγροτουριστικό θέρετρο, διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος με ελικόπτερο.
«Η λάσπη και το νερό τείνουν να γεμίζουν κάθε χώρο», είπε ο εκπρόσωπος των Ιταλών πυροσβεστών, Λούκα Κάρι, στην κρατική τηλεόραση RAI. «Οι ομάδες μας ψάχνουν με ελπίδα, ακόμα κι αν είναι πολύ δύσκολο». «Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι ότι οι άνθρωποι που φέρονται ως αγνοούμενοι να έχουν βρει καταφύγιο σε συγγενείς και φίλους και δεν έχουν ενημερώσει για τη θέση τους», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης: Η νήσος Ίσκια και το προβλεπόμενο πάθημα που δεν έγινε μάθημα (photos)
Οι κίνδυνοι κατολισθήσεων παραμένουν για το υψηλότερο τμήμα της πόλης, κοντά στο σημείο όπου οι έντονες βροχοπτώσεις χαλάρωσαν ένα κομμάτι βουνοπλαγιάς. Μικρές μπουλντόζες επικεντρώθηκαν στον καθαρισμό δρόμων κατά τη διάρκεια της νύχτας για να επιτρέψουν τη διέλευση των οχημάτων διάσωσης, ενώ ομάδες καταδύσεων κάνουν έρευνες στα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν στη θάλασσα.
Το νησί δέχθηκε 126 χιλιοστά βροχής σε έξι ώρες, τη μεγαλύτερη βροχόπτωση τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχους. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η καταστροφή επιδεινώθηκε από την κατασκευή σπιτιών σε περιοχές υψηλού κινδύνου στο ορεινό νησί, το οποίο βρίσκεται επίσης σε σεισμικά ενεργή ζώνη. «Υπάρχει έδαφος που δεν μπορεί να οικοδομηθεί. Δεν μπορείτε να αλλάξετε τη χρήση μιας ζώνης όπου υπάρχει νερό. Η πορεία του νερού δημιούργησε αυτή την καταστροφή», δήλωσε ο γεωλόγος Riccardo Caniparoli στη RAI.
«Υπάρχουν κανόνες και νόμοι που δεν τηρήθηκαν»
Ο Vincenzo De Luca, πρόεδρος της περιοχής Campagna όπου βρίσκεται η Ischia, είπε ότι τα σπίτια σε περιοχές που κινδυνεύουν πρέπει να κατεδαφιστούν, υποδηλώνοντας ότι είχαν κατασκευαστεί χωρίς τις απαραίτητες άδειες. «Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να ζήσουν σε ορισμένες περιοχές. Δεν υπάρχει ανάγκη (να χτίζεις) παράνομα», είπε ο Ντε Λούκα στη RAI.
Ο Τζουζέπε Κόντε – πρωθυπουργός το 2018 – ο οποίος υπέγραψε διάταγμα για πολεοδομική αμνηστία στο νησί έπειτα από τον σεισμό του 2017, αρνείται τον όρο «αμνηστία». Όρος που, όμως, οι Ρέντσι και Καλέντα υπογραμμίζουν, εφόσον το νομοδιάταγμα τον φέρει ξεκάθαρα.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More