Τρίπολη : Σε νέα εποχή το μεγάλο έργο του προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων και των ιδιωτικών κτιρίων
Το μεγάλο έργο του προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων (αρχικά) και ιδιωτικών κτιρίων της χώρας, ήταν το βασικό αντικείμενο της ημερίδας που οργάνωσε στην Τρίπολη η διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της χώρας.
Ειδικοί επιστήμονες ενημέρωσαν τα μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου για την όλη αυτή διαδικασία που χρηματοδοτείται απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και που αφορά όλη τη χώρα.
Το μεγάλο αυτό έργο, έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, το Τεχνικό Επιμελητήριο της χώρας και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας.
Ο προσεισμικός έλεγχος των υφιστάμενων κτιρίων, περιλαμβάνει 3 στάδια – επίπεδα:
1ο Στάδιο, ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος (ταχύς οπτικός, μακροσκοπικός έλεγχος, απλοποιημένη μεθοδολογία).
2ο Στάδιο, ο δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος (λεπτομερέστατος έλεγχος, γρήγορος, με αναλυτική μεθοδολογία).
3ο Στάδιο, ο τριτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος (αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας του κτιρίου, βάσει πλήρους στατικής και αντισεισμικής μελέτης).
Απ’ το 2001, μέχρι και τώρα, με την εποπτεία του ΟΑΣΠ, υλοποιείται το πρόγραμμα.
Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο, έχει εντατικοποιηθεί η όλη δράση.
(…)Το πρόγραμμα πλέον, έχει περάσει σε άλλη εποχή. Έχει πιστοποιημένους μηχανικούς, με σαφές θεσμικό πλαίσιο και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (32, 5 εκατ. ευρώ για τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο). Πάντως, σίγουρα θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση για τις μελέτες επέμβασης και τα έργα που θα πρέπει να γίνουν στα κτίρια που θα οδηγηθούν σε παρεμβάσεις – ενισχύσεις.
Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος αφορά, περίπου 22.000 κτίρια.
Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει περίπου, 35.000 εγγραφές, όπου και σε κάθε εγγραφή αντιστοιχεί πάνω από ένα κτίριο. Άρα, είναι περίπου 45.000 με 50.000 κτίρια. Πρέπει να αναζητήσουμε περαιτέρω χρηματοδότηση, για αυτή που έχουμε, καλύπτει τώρα, λίγο πάνω από 20.000 κτίρια. Βάσει αυτών των χρημάτων, δίνεται τώρα προτεραιότητα, σε σχολεία, νοσοκομεία, σε κτίρια που στεγάζεται η Πυροσβεστική και τα Αστυνομικά Τμήματα. Έχουν εγγραφεί, μέχρι σήμερα, στο Μητρώο των μηχανικών, γύρω στους 1.800 μηχανικούς, εκ των οποίων, οι 1.200 είναι ήδη πιστοποιημένοι“, είπε στην ΕΡΤ Τρίπολης, ο Βασίλης Μώκος, γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ.
Φωτό απ΄ την ημερίδα της Τρίπολης για τον προσεισμικό έλεγχο των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων
Τα κτίρια, κατατάσσονται σε 3 κατηγορίες προτεραιότητας, περαιτέρω ελέγχου.
Πρόκειται για κατηγοριοποίηση που αποτυπώνει το επίπεδο της σεισμικής διακινδύνευσης από ”΄υψηλό”, σε ”χαμηλό”.
Αυτό το δεδομένο, ιεραρχεί τη διενέργεια του δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου, σε συγκεκριμένα κτίρια, με σκοπό την μελλοντική τους προσεισμική ενίσχυση.
Με το νόμο 5037/2023 και με την ΚΥΑ 2943/2023, επικαιροποιήθηκε το πρόγραμμα και καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες για τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο.
Τα πιο πάνω, ανέλυσαν οι Σ. Δρίτσος (ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών), Β. Μώκος (Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής ΟΑΣΠ), Δέμης Σ. (Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, διδάσκων τμήματος πολιτικών μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών) και Κατερίνα Ταρναβά (Πολιτικός Μηχανικός ΜΑΕ, Αν. Πρ/νη Κέντρου Ηλ. Επεξεργασίας Στοιχείων ΟΑΣΠ).
Χαιρετισμό απεύθυνε στην εκδήλωση η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ Πελοποννήσου, Χαρίκλεια Τσιώλη.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More