Τρία χρόνια χωρίς τον Μανώλη Γλέζο (video)
Συμπληρώνονται φέτος τρία χρόνια από το θάνατο του ήρωα της Εθνικής Αντίστασης, πολιτικού, δημοσιογράφου και αγωνιστή Μανώλη Γλέζου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 30 Μαρτίου του 2020.
Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στον Απείρανθο Νάξου το 1922. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση εναντίον των Ναζί κατακτητών σε νεαρή ηλικία. Ειδικότερα, πρωταγωνίστησε και σε μία από τις πρώτες αντιστασιακές δράσεις όταν μαζί με το Λάκη Σάντα κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου του 1941.
Παράλληλα, μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες ”Αυγή” και ”Ριζοσπάστης”, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία της ”προδοσίας”. Κατά τη διάρκεια των μετεμφυλιακών χρόνων βρέθηκε αρκετές φορές στη φυλακή ενώ και κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Γυάρο, στο Παρθένι της Λέρου και τέλος στον Ωρωπό.
Ακόμη, ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος πολιτικά. Ήταν μία από τις κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες του κόμματος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Στη Μεταπολίτευση αποφάσισε η ΕΔΑ να συνεργαστεί με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο ίδιος εκλέχτηκε Βουλευτής στις εκλογές του 1981 και του 1985. Την 1η Ιανουαρίου 1987 παραιτήθηκε του βουλευτικού του αξιώματος.
Στις εκλογές του 2000 ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης και της σκληρής λιτότητας συμμετείχε στις αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις την περίοδο 2010-2012 και εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012. Στις Ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης, θέση από την οποία παραιτήθηκε το καλοκαίρι του 2015.
Ο Μανώλης Γλέζος παρέμεινε πιστός στις ιδέες και τις αξίες του και συνέχισε να αγωνίζεται ως το τέλος της ζωής του για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και ειρήνη, παραμένοντας ένα σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης και της Αριστεράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη μιας και του είχε αποδοθεί και το προσωνύμιο του ”Πρώτου Παρτιζάνου της Ευρώπης”.
Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει μία συνέντευξη που παραχώρησε ο Μανώλης Γλέζος στο πλαίσιο της εκπομπής ”Εξιστορείν και Ιστορείν” το 2006.
ΕΞΙΣΤΟΡΕΙΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΕΙΝ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ
Η εκπομπή ”Εξιστορείν και Ιστορείν” παρουσιάζει συνεντεύξεις με προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της Ελλάδας που αναφέρονται σε γεγονότα της πολιτικής ιστορίας του β΄μισού του 20ου αιώνα, σε επιμέλεια-παρουσίαση του Γιάννη Τζανετάκου.
Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ”Εξιστορείν και Ιστορείν”, ο Μανώλης Γλέζος, διηγείται με ευθύτητα και ειλικρίνεια όλο τον αγωνιστικό βίο του.Αρχικά, αναφέρεται στα μαθητικά του χρόνια και στην Αντιφασιστική Οργάνωση την οποία συνέπηξε μαζί με συμμαθητές του στο Γυμνάσιο επί Δικτατορίας Μεταξά. Έπειτα, μιλά για την έναρξη της Αντίστασης του ελληνικού λαού, η οποία θεωρεί πως ξεκίνησε την ημέρα του τορπιλισμού της Έλλης στις 15 Αυγούστου 1940 συνεχίστηκε στον πόλεμο Ελλήνων και Ιταλών στα βουνά της Αλβανίας και στη μάχη της Κρήτης. Επιπλέον, τονίζει πως η Γερμανική Κατοχή βρήκε το λαό έτοιμο να αντισταθεί. Ακόμη, μιλά για την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, τις διάφορες αντιστασιακές οργανώσεις αλλά και τις πράξεις αντίστασης των απλών ανθρώπων.
Στην συνέχεια, κάνει έναν απολογισμό για τα λάθη που έγιναν κατά την περίοδο της Κατοχής από τις αντιστασιακές οργανώσεις και το διχασμό που υπήρξε. Ξεχωρίζει ως λάθη της Αριστεράς την συμμετοχή της στην κυβέρνηση του Λιβάνου, την υποταγή στους Άγγλους, την συμφωνία της Βάρκιζας, την αποχή του ΚΚΕ από τις εκλογές του 1946 και τον Εμφύλιο πόλεμο.
Στην αρχή του δεύτερου μέρους της εκπομπής, ο δημοσιογράφος Λευτέρης Μαυροειδής διηγείται χαρακτηριστικές στιγμές της συνεργασίας τους με το Μανώλη Γλέζο. Ο Μανώλης Γλέζος συνεχίζει την ιστορική αφήγηση μιλώντας για τον σχηματισμό του κόμματος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) στα μετεμφυλιακά χρόνια και μιλά για τις καταδίκες σε θάνατο και για κατασκοπία τις οποίες του απέδωσαν. Ο Τάκης Μπένας, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ και της ΕΔΑ θυμάται τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γνώρισε το Μανώλη Γλέζο στη φυλακή των Βουρλών όπου ήταν κρατούμενος και καταδικασμένος σε θάνατο.
Επιπλέον, περιγράφει τη λειτουργία του ΚΚΕ και του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς την προδιδακτορική περίοδο καθώς και τη διάσπαση της ΕΔΑ και του ΚΚΕ το 1968. Αναφέρεται στην προσπάθεια δημιουργίας της ”Ελληνικής Αριστεράς” το 1974, τη δική του αντίθεση σε αυτό τον σχηματισμό αλλά και στην συνεργασία της ΕΔΑ με το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 και το 1985. Κάνει μια αποτίμηση της συνεργασίας του με το ΠΑΣΟΚ, της διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, της συνεργασίας των δύο κομμουνιστικών κομμάτων στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τέλος αναφέρεται στο παρόν και το μέλλον της Αριστεράς.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται πλούσιο αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό.
Έτος παραγωγής: 2006
Επιμέλεια-παρουσίαση: Γιάννης Τζανετάκος
Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπακώστας
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr
Επιμέλεια Τεκμηρίωσης: Δαμιανός Αγραβαράς
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More