Το 5ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου βραβεύτηκε στο 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής
Σημαντικές διακρίσεις στο 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε αρχές Δεκεμβρίου στο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας πέτυχαν μαθητές του 5ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου. Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, απένειμε στους μαθητές τα βραβεία που απέσπασαν για τα έργα που παρουσίασαν στο Φεστιβάλ Ρομποτικής, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που έγινε στις εγκαταστάσεις του σχολείου στο Μελισσοχώρι την προηγούμενη Παρασκευή.
Τον δήμαρχο συνόδευαν ο πρόεδρος της Κοινότητας Μελισσοχωρίου, Αθανάσιος Μοσχόπουλος και ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ωραιοκάστρου, Αναστάσιος Χαλκίδης, οι οποίοι απένειμαν στους μαθητές τους επαίνους που απέσπασαν από την συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ Ρομποτικής.
Το 5ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου συμμετείχε στο 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Πληροφορικής Ιάσονα Κουκλιάτη και Μαρίας Ορφανίδου με 30 μαθητές και τέσσερα έργα των ομάδων «RoboKeepers» και «Robofamily». Οι μαθητές άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στη γιορτή της Ρομποτικής, του εθελοντισμού, των ίσων ευκαιριών και της συμπερίληψης, όπου παρουσιάστηκαν καινοτόμα έργα με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Στο «Εκθεσιακό» μέρος του Φεστιβάλ συμμετείχε η Α΄ Γυμνασίου και στο «Αγωνιστικό» συμμετείχαν η Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και η Α΄ Λυκείου. μαθητές του 5ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου κέρδισαν τις εντυπώσεις κοινού και κριτικής επιτροπής και διακρίθηκαν στις εξής κατηγορίες:
Εκθεσιακό Τμήμα
Α΄ Γυμνασίου (Robokeepers) / Έργο: Christmas RoboTree / Κατηγορία Κατασκευής: Έξυπνες συσκευές για εξυπηρέτηση ατόμων ΑΜΕΑ
Το ChristmasTreeRobot είναι ένα αυτοστολιζόμενο χριστουγεννιάτικο δέντρο που κατασκευάστηκε με LEGO EV3 Mindstorms. Το δέντρο κατασκευασμένο από μέταλλο κινείται συνεχώς με την βοήθεια ενός μοτέρ και η ρομποτική λαβή που υπάρχει τοποθετημένη δίπλα του με την βοήθεια άλλων μοτέρ, στολίζει το δένδρο παίρνοντας τις πολύχρωμες μαγνητικές μπάλες από έναν κινούμενο διάδρομο. Για τα παιδιά ή ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα αρκεί το πλησίασμα του χεριού στα 5 εκ. από τον ανιχνευτή απόστασης, ώστε να στολιστεί ολόκληρο το χριστουγεννιάτικο δέντρο! Για μικρούς και μεγάλους χωρίς κινητικά προβλήματα, το ρομπότ για κάθε μπάλα που στολίζει τους προκαλεί να απαντούν σωστά σε χριστουγεννιάτικες ερωτήσεις, αλλιώς δεν στολίζει την μπάλα. Οι σωστές απαντήσεις είναι διαφορετικού χρώματος κάθε φορά και ο χρήστης δηλώνει την απάντηση του με την ανάλογη χρωματιστή πλακέτα στον ανιχνευτή χρώματος του ρομπότ.
1ο βραβείο ΝΟΗΣΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
1ο βραβείο ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
2ο βραβείο ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΙΔΕΑΣ
Αγωνιστικό Τμήμα
Β’ Γυμνασίου (Robokeepers) / Έργο: BionicEyes / Κατηγορία Κατασκευής: Έξυπνες συσκευές για εξυπηρέτηση ατόμων ΑΜΕΑ
To BionicEyes είναι μια ESP32 κάμερα προσαρμοσμένη σε καπέλο ατόμου με προβλήματα όρασης. Η κάμερα κάνει λήψη βίντεο και το αποστέλλει σε application server, ο οποίος αναγνωρίζει πρόσωπα και αντικείμενα και ενημερώνει τον χρήστη με προβλήματα όρασης μέσω ηχητικού μηνύματος για το ποιος βρίσκεται μπροστά του.
1ο βραβείο ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Γ΄ Γυμνασίου (Robofamily) / Έργο: RoboCash / Κατηγορία Κατασκευής: Smart Homes-Cities
Το RoboCash είναι ένας μετρητής χαρτονομισμάτων που κατασκευάστηκε με LEGO EV3 Mindstorms και ESP32. Το EV3 με την βοήθεια των μοτέρ δέχεται τα χαρτονομίσματα και η ESP32 κάμερα φωτογραφίζει το κάθε χαρτονόμισμα και το αποστέλλει στον application server. Αυτός με την σειρά του αναγνωρίζει τα χαρτονομίσματα και παρουσιάζει το πλήθος και την αξία τους σε μια web σελίδα.
1ο βραβείο ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Α’ Λυκείου (Robofamily) / Έργο: RoboMon /Κατηγορία Κατασκευής: Έξυπνες συσκευές βελτίωσης της ζωής μας
Το RoboMon είναι ένα βραχιόλι αθλητή που καταγράφει μετρήσεις καρδιακών παλμών, εφίδρωσης και θερμοκρασίας, τις οποίες αποστέλλει σε πραγματικό χρόνο σε έναν application server, ο οποίος παράγει γραφήματα και έτσι ο προπονητής της ομάδας παρακολουθεί τα βιομετρικά στοιχεία των αθλητών του σε μια οθόνη tablet.
1ο βραβείο ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΙΔΕΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More