Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το χρόνιο πρόβλημα με τα νιτρικά άλατα στο νερό (video)

Στο θέμα της ποιότητας του νερού που πίνουμε, καθώς σε αρκετές περιοχές υπάρχουν τα λεγόμενα φαινόμενα νιτρορύπανσης, δηλαδή όταν τα νιτρικά άλατα βρίσκονται, σε ένα βαθμό πάνω από το επιτρεπτό ή πάνω από το κανονικό, αναφέρθηκαν οι καλεσμένοι στην εκπομπή της εκπομπής της ΕΡΤ «Συνδέσεις», ειδικά για την περιοχή του Κιλελέρ.

Ο Θανάσης Νασιακόπουλος Δήμαρχος του Κιλελέρ, τόνισε: «Το θέμα των νιτρικών στα νερά είναι ένα θέμα που υπάρχει σε πάρα πολλές περιοχές στη δική μας περιοχή, πιο ειδικά το θέμα του πόσιμου νερού του πόσιμου νερού έχει λυθεί. Έχουμε νερό, όχι από το κέντρο του δήμου που είναι αρκετά επηρεασμένο, αλλά τα νιτρικά είναι επηρεασμένα περισσότερο από την έλλειψη του νερού της Θεσσαλίας και δεν είναι μόνο από τα λιπάσματα των αγροτών.

Δηλαδή φανταστείτε ότι έχουμε ένα κουβά νερό που έχει 10 κιλά και ρίχνουμε ένα κιλό αλάτι μέσα. Θα γίνει αλμυρό. Αν το νερό πέσει στο 1 κιλό καταλαβαίνετε πόσο θα είναι αν συνεχίσει να πέφτει αυτό. Εμείς έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα με τη Θεσσαλία. Γενικά έχει έλλειψη εκατομμυρίων κυβικών νερού και έχει αποδειχθεί, το ξέρει και ο κ. Κουρέτας που μας παρακολουθεί. Έχει αποδειχθεί από όλες τις μελέτες. Το θέμα είναι να λύσουμε το θέμα της του το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας.

Είμαστε στις παρυφές του Δήμου Κιλελέρ. Οι γεωτρήσεις μας που δεν είναι επηρεασμένες από τα νιτρικά και γι’ αυτό το λόγο έχουμε εξασφαλίσει για αρκετά χρόνια ένα ποιοτικό νερό για το σχεδόν για το σύνολο του δήμου, ο δήμος είναι ένα εκατομμύριο στρέμματα, ο κάμπος μας είναι 600.000 στρέμματα γιατί έχουμε καλλιεργήσιμα 600.000 στρέμματα. Τα 300 στρέμματα είναι βουνά. Στις παρυφές των βουνών δεν είναι μολυσμένο το νερό από τα νιτρικά, γι’ αυτό και από τροφοδοτούμε, ώστε από εκεί έχουμε τον Κίσσαβο.

Από την άλλη μεριά είναι η Όθρυς και από εκεί τροφοδοτούμε το νερό του Δήμου. Έχουμε κάνει αρκετά έργα και τροφοδοτούμε επίσης στην περιοχή. Εκεί υπάρχουν λιμνοδεξαμενές οι οποίες γεμίζουν τον χειμώνα που έχει νερό ο Πηνειός. Δυστυχώς όμως, ο Πηνειός το Μάιο μήνα σταματάει και όταν αυτές αδειάζουν από τις αρδεύσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να τις ξαναγεμίσουν περιμένοντας το μεγάλο έργο.

Ο αγρότης Κώστας Σπανούλης από το χωριό Γλαύκη του Δήμου Κιλελέρ, δήλωσε πως η περιοχή παράγει βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτηρά, ντομάτα, οπωροκηπευτικά κλπ, τόνισε πως: «Η ευαισθησία των αγροτών είναι μεγάλη. Θα σας πω μόνο δύο πράγματα, πάρα πολύ απλά. Όταν τα νιτρικά είναι παραπάνω από αυτά που μπορεί να απορροφήσει η εκάστοτε καλλιέργεια, τότε ή οδεύουν στον υδροφόρο ορίζοντα, άρα καταλήγουν στο νερό, το οποίο μετέπειτα είναι προς πόση ή γι’ οποιαδήποτε άλλη χρήση είτε εξανεμίζονται και αερίζονται. Όταν τα νιτρικά οδεύουν στον αέρα, είναι ακόμα και αιτία το λιώσιμο των πάγων. Τόσο σημαντικό, αυτό οι αγρότες το ξέρουν.

Για να το μάθουν όμως οι αγρότες, εφαρμόστηκε ένα μεγάλο πρόγραμμα του 2005 έως το 2011, όπου είχα την τύχη ως αντινομάρχης και νομαρχιακός σύμβουλος να το χειριστώ όπου εφαρμόστηκε η μείωση των νιτρικών γεωργικής προέλευσης με ευρωπαϊκό πρόγραμμα με. Αυτό άλλαξε τη νοοτροπία των αγροτών. Πρώτα απ’ όλα μειώθηκαν οι εκτάσεις από μονοκαλλιέργεια και σε ξερικές εκτάσεις και κυρίως σιτηρά για να έχει αυτάρκεια η χώρα, αλλά και παράλληλα να υπάρχει και ένας αθέμιτος ανταγωνισμός και ένα εισόδημα των αγροτών και να προστατεύσουμε το περιβάλλον.

Το δεύτερο, το πιο σημαντικό από όλα, ήταν ότι τα νιτρικά μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 70% και μειώθηκαν αυτά τα νιτρικά. Γιατί νέα παιδιά με νέα νοοτροπία μαζί έγινε και η μεταλαμπάδευση της δικιάς μας εμπειρίας των μεγαλυτέρων. Και αυτά τα νέα παιδιά πλέον μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία.

Όμως το πρόγραμμα αυτό σταμάτησε παρόλο που γίναν πολλές συσκέψεις, ήμασταν παρόντες κάποτε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με μια με μελέτες τεκμηριωμένες ότι επιβάλλεται να συνεχίσουν τα προγράμματα αυτά γιατί δεν αποτοξινώνουν το έδαφος από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν αποτοξινώνει ούτε ένας ναρκομανής όταν πηγαίνει τις πρώτες μέρες για αποτοξίνωση χρειάζεται μια χρονική διάρκεια.

Ο λόγος που ήδη έχει γίνει, είναι ότι έγινε μία αποτοξίνωση των εδαφών αυτών από τα νιτρικά ήταν ξεκάθαρα επειδή εφαρμόστηκε το πρόγραμμα. Επιβάλλεται να τροποποιηθεί το πρόγραμμα αυτό στη νέα ΚΑΠ που ξεκινά και να βγει ένα παρόμοιο πρόγραμμα, το οποίο μαζί με τα βιολογικά προγράμματα να μπορέσει να στηρίξει την ύπαιθρο επ’ ωφελεία των παραγωγών επ’ ωφελεία των αγροτών και κυρίως της χώρας, απορροφώντας ευρωπαϊκά κονδύλια. Έτσι αλλάζει η νοοτροπία.

Έτσι γίνεται πλέον μια νέα δυναμική στην ύπαιθρο και έτσι πλέον ο καταναλωτής θα τρώει καθαρά αγροτικά προϊόντα ελληνικά και όχι ευτελή προϊόντα από τρίτες χώρες, τα οποία μάλιστα τα πληρώνει για μάλαμα. Αυτά τα επισημαίναμε, τα επαναλαμβάνουμε και αν θέλετε είμαστε στη διάθεση του καθενός να συνεργαστούμε και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, τόσο ο κ. Κουρέτας που κάποτε ήμασταν και στα νομαρχιακά έδρανα μαζί, όσο ο κ. Λιακόπουλος κάνουν την προσπάθεια αυτή, επιβάλλεται και άλλοι που παίζουν τέτοιο καθοριστικό ρόλο να συνεχίσουν αυτή τη διαδικασία».

Ο Δημήτρης Κουρέτας πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας τοξικολογίας δήλωσε: «Τα νιτρικά άλατα τα παίρνει ο άνθρωπος από τα φυτά, είτε μέσα από τα λιπάσματα, είτε σαν μέρος του φυτού, το οποίο το παίρνει το φυτό κανονικά από το έδαφος. Έχει απασχολήσει πάρα πολύ τις αρχές και η τελευταία ας πούμε διάταξη που έχει γίνει από την αιτούσα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων.

Μιλάει για το όριο για την ανθρώπινη κατανάλωση 4 περίπου μιλιγκράμ ανά χιλιόγραμμο βάρους την ημέρα. Δηλαδή ένας άνθρωπος που είναι 70 κιλά μπορεί να παίρνει άνετα περίπου γύρω στα 300 μιλιγκράμ νιτρικών την ημέρα. Επομένως, δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα. Αυτά τα πράγματα έχουν λίγο πολύ λυθεί. Τα όρια τα οποία υπάρχουν στα νερά θεωρώ ότι είναι μέσα στα όρια ασφαλείας και μάλιστα τα τελευταία 6 – 7 χρόνια. Έχει βρεθεί ότι τα νιτρικά είναι και ωφέλιμα για τον άνθρωπο γιατί δημιουργούν μια ουσία που λέγεται μονοξείδιο του αζώτου, η οποία είναι προστατευτική για τα καρδιαγγειακά και την παίρνουν και ως φάρμακο και άνθρωποι και αθλητές.

Δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς γιατί πρέπει να πίνει πάνω από 5 με 10 λίτρα τη μέρα νερό για να φτάσει στο όριο της επικινδυνότητας. Είναι κανείς που πίνει 10 λίτρα νερό τη μέρα; Όχι νομίζω. Επομένως όλη αυτή η συζήτηση από τοξικολογικές άποψης δεν έχει για μας κανένα ενδιαφέρον. Επομένως νομίζω ότι όλη αυτή η συζήτηση κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Να καταλάβει ο κόσμος ότι τα επίπεδα τα οποία υπάρχουν είναι απολύτως ασφαλή. Να συνεχίσει τη ζωή του, να τρώει αυτά που τρώει, να κάνει την τροφή του, ειδικά με φυτικές τροφές που έχουν πάρα πολλές βιταμίνες και θα είναι πάρα πολύ καλά».

Ακολούθως ο κ. Σπανούλης ανέφερε πως: «Διαφωνούμε με τον με τον κ. Κουρέτα και  συμφωνούμε στο ότι πρέπει να τρώει ελληνικά προϊόντα και φυτική επίσης παραγωγής και προέλευσης, αλλά τα νιτρικά μπορεί να τα πάρει και από άλλου είδους ουσίες. Διαφωνούμε στο να είναι κορεσμένα τα εδάφη και μετά από τα ανεξέλεγκτα νιτρικά, γιατί ήταν επ’ ωφελεία κάποιων λιπασμάτων βιομηχανιών, παλαιότερα, όπου αντί να ρίχνουμε 30 κιλά λίπασμα στο χωράφι, ρίχναμε 100 κιλά λίπασμα στο χωράφι, γιατί έτσι μας λάνσαραν. Αυτό δεν το δεχόμαστε. Πρέπει λοιπόν να ρίχνονται όλα τα λιπάσματα, τόσα όσα πρέπει και μάλιστα σταδιακά και πολλές φορές στο χωράφι».

Ρεπορτάζ: Μάνια Γκουσιάρη

Πηγή ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More