Το υπερσύγχρονο τυροκομείο στους Μυτιληνιούς Σάμου για 25 χρόνια φτιάχνει αρμόγαλο και ανθότυρο με παραδοσιακό τρόπο και υλικά
Η αγάπη του για την κτηνοτροφία αλλά και το μεράκι του να δημιουργήσει μια σύγχρονη μονάδα οδήγησε τον Αργύρη Βουρλιώτη, κτηνοτρόφο από την νεαρή του ηλικία, να φτιάξει στο χωριό του, τους Μυτιληνιούς, ένα υπερσύγχρονο τυροκομείο.
Τα προβλήματα στην αρχή ήταν πολλά όμως με υπομονή και αρκετή επιμονή κατάφερε να τα ξεπεράσει και να φτιάξει δικές του ποιότητες σε γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα με ντόπιο γάλα. Την σκυτάλη ανέλαβε η κόρη του Νίκη Βουρλιώτη που σπούδασε τυροκομία – γαλακτοκομία και φτιάχνει προϊόντα που είναι ιδιαίτερα όπως το αρμόγαλο, το ανθότυρο και το ρυζόγαλο. Το μυστικό είναι τα αγνά υλικά λέει στην ΕΡΤ η Νίκη Βουρλιώτη. “Χρησιμοποιούμε ντόπιο γάλα από τους σαμιώτες κτηνοτρόφους. Πάνω από 700 τόνους τον χρόνο χρειαζόμαστε για να παράγουμε τα προϊόντα μας”.
“Αυτό που επιθυμούμε είναι η ενδυνάμωση της κτηνοτροφίας στο νησί. Να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος για να στηρίξουν την παραγωγή του τυροκομείου που λόγω της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πατέρας και ιδρυτής της μονάδας Αργύρης Βουρλιώτης. Υπάρχουν και αρκετά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η έλλειψη προσωπικού, τώρα αλλά ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Το τυροκομείο έχει κλείσει 25 χρόνια ζωής και απασχολεί αρκετούς εργαζόμενους ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ όλα τα τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα γίνονται με πρώτη ύλη το αγνό ντόπιο γάλα των ντόπιων κτηνοτρόφων.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More