Το σύνδρομο της «άδειας ζωής»: Τρία κλειδιά για τη διαχείρισή του
Έχετε νιώσει ποτέ βαθιά θλίψη ενώ είχατε τα πάντα για να είστε ευτυχισμένοι; Υπάρχει ένα όνομα γι’ αυτό: Το σύνδρομο της άδειας ζωής, αναφέρει σε άρθρο της στο Psychologies.com, η Ava Skoupsky.
Η δουλειά σας είναι μια χαρά, η προσωπική και κοινωνική σας ζωή είναι μια χαρά, η οικονομική σας κατάσταση είναι μια χαρά… Ακόμα κι αν τσεκάρετε όλα τα κουτάκια για μια πιθανή «ευτυχισμένη ζωή», δεν έχει σημασία: απλά δεν φαίνεται να μπορείτε να εκπληρώσετε τον εαυτό σας; Αυτό το φαινόμενο έχει όνομα: σύνδρομο «κενής ζωής». Είναι σκληρό, είναι δυνατό, αλλά αποκαλύπτει μια βαθιά ριζωμένη εσωτερική δυσφορία.
Για να το κατανοήσουμε καλύτερα, ζητήσαμε από τον Boris Charpentier, ψυχολόγο και coach, να ρίξει λίγο φως σε αυτό το ψυχολογικό φαινόμενο: «Μπορεί να συνοψιστεί ως ένα αίσθημα βαθιάς κακουχίας που μπορεί να νιώθει ένα άτομο παρά τις εξωτερικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται, οι οποίες από εξωτερική άποψη μπορεί να φαίνονται τέλειες».
Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε το σύνδρομο της «κενής ζωής»;
Συγκεκριμένα, συμβαίνει όταν ένα άτομο υποφέρει από «έλλειψη ικανοποίησης στη ζωή του και έλλειψη δέσμευσης σε δραστηριότητες ή στόχους που ευθυγραμμίζονται με τις βαθύτερες αξίες του». Για τον ειδικό, αυτό χαρακτηρίζεται από «αίσθημα κενού, απώλειας νοήματος και μονοτονίας. Αισθήματα κόπωσης και χρόνιας δυσαρέσκειας συνοδεύουν συχνά αυτή την κατάσταση».
Όμως, δεν υπάρχει τίποτα αθώο σε αυτό το φαινόμενο, το οποίο μπορεί να υποδηλώνει πραγματική αγωνία στον πάσχοντα: «δεν συνδέεται τόσο με την έλλειψη σκοπού ή πρόκλησης, αλλά μάλλον με την έλλειψη ευθυγράμμισης μεταξύ των προσωπικών αξιών και της καθημερινής ζωής», εξηγεί ο ψυχολόγος. Και προσθέτει: «Οι απαιτήσεις που είναι πολύ υψηλές σε σχέση με τη ζωή, γενικά, μπορούν να προκαλέσουν αυτό το αίσθημα κενού, ανεξάρτητα από το τι κάνουμε ή τι είδους ζωή έχουμε. Όσο μεγαλύτερο είναι το χάσμα μεταξύ των απαιτήσεων/ιδεωδών μας και της πραγματικότητας της ζωής, τόσο μεγαλύτερος είναι ο πόνος».
Πώς μπορείτε να μάθετε να αντιμετωπίζετε το σύνδρομο της «άδειας ζωής»;
Για να ξεπεράσετε αυτή την περίοδο κακουχίας, ο ψυχολόγος συνιστά να εργαστείτε πάνω στον εαυτό σας: «πρέπει να εντοπίσετε τις βαθύτερες αξίες σας, τι είναι πραγματικά το πιο σημαντικό για εσάς στη ζωή, και να προσπαθήσετε να θέσετε στον εαυτό σας στόχους που να είναι όσο το δυνατόν πιο στενά ευθυγραμμισμένοι με τις αξίες σας». Γιατί αυτό βοηθάει; Συμβάλλει στην αίσθηση της ολοκλήρωσης και της δέσμευσης. Η αναζήτηση του νοήματος και της αυθεντικότητας είναι επίσης ένα σημαντικό κλειδί. Ο ειδικός συμβουλεύει «να αναπτύσσουμε και να διατηρούμε ουσιαστικές σχέσεις με ανθρώπους που μοιράζονται τις αξίες μας και με τους οποίους μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας». Ο στόχος; Να ενισχυθεί το αίσθημα της σύνδεσης και της ολοκλήρωσης.
Δεν υπάρχει λοιπόν, κανένα μυστικό: Για να είστε ευτυχισμένοι, πρέπει να ξέρετε πώς να συνδεθείτε με την παρούσα στιγμή: «Να είστε εδώ και τώρα και να εκτιμάτε τα μικρά πράγματα στη ζωή. Ο διαλογισμός Mindfulness είναι ένα καλό εργαλείο για την ανάπτυξη αυτής της ικανότητας», συνιστά ο Boris Charpentier. Τέλος, το απόλυτο κλειδί βρίσκεται στην ικανότητα να μειώνετε τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες: «Αποδεχτείτε ότι η ζωή δεν μπορεί να είναι πάντα εξαιρετική. Πρέπει να βγείτε από μια δυαδική λειτουργία όπου τα πράγματα είναι είτε εξαιρετικά, είτε άσκοπα».
Πηγή: Psychologies.com, Syndrome de la “vie vide” : 3 clés pour gérer ce phénomène
Μετάφραση: Νικόλ Παπαδοπούλου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More