Το πολεμικό μουσείο της Λέρου μέσα στις παλιές πολεμικές στοές
Με την συνθηκολόγηση της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο του 1943, οι Γερμανοί επιχείρησαν να καταλάβουν τα Δωδεκάνησα που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο τους. Τα ιταλικά στρατεύματα προσπάθησαν να αμυνθούν με την βοήθεια των βρετανικών στρατευμάτων που ήρθαν σε βοήθεια. Η σφοδρότερη σύγκρουση έλαβε χώρα στο νησί της Λέρου όπου οι δύο αντίπαλοι συγκέντρωσαν μεγάλη δύναμη πυρός. Η μάχη της Λέρου διήρκησε 3 ημέρες και ήταν η τελευταία σημαντική νίκη για τις δυνάμεις του άξονα.
Η επίσκεψη στο πολεμικό μουσείο αποτελεί μια περιήγηση στον χρόνο και στην ιστορία, σημειώνει ο Κυριάκος Γρεκός πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου.
Ογδόντα χρόνια μετά το μοναδικό μουσείο της Λέρου φιλοξενεί πλήθος εκθεμάτων που βρέθηκαν διάσπαρτα στο νησί ή ανασύρθηκαν από την θάλασσα, και πολλά που είναι δωρεά από τον Ελληνικό Στρατό και ιδιώτες, όλοι οι κάτοικοι του νησιού συνέβαλαν, με φωτογραφίες, χάρτες, μακέτες και κάθε είδους υλικό. Όλα γίνονται οδηγοί σε αυτό το ταξίδι στην ιστορία.
Το τούνελ, σήμερα μουσείο, κατασκευάστηκε την δεκαετία του ΄30 από τους Ιταλούς που κατείχαν το νησί. Υπάρχει ένα διαφορετικό σύμπλεγμα που αφορά το μεγαλύτερο τούνελ, αναφέρει ο κ. Γρεκός.
Στον περιβάλλοντα χώρο λειτουργεί στρατιωτικό μουσειακό πάρκο που φιλοξενεί στρατιωτικά αυτοκίνητα, φορτηγά, αεροπλάνα και διάφορα άλλα αντικείμενα ή όπλα.
Από τα σημαντικότερα μουσεία του Β΄ΠΠ , που πέρασαν στην αιωνιότητα με την 7η τέχνη. Η ιστορία του διάσημου μυθιστορήματος «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» βασίζεται στη Μάχη της Λέρου και στα παράκτια κανόνια του Ιταλικού Ναυτικού Πυροβολικού, τα οποία ήταν μεταξύ των ισχυρότερων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, έως ότου η Ιταλία συνθηκολόγησε το 1943 και εν συνεχεία όσα απέμειναν από τους βομβαρδισμούς, χρησιμοποιήθηκαν από τους Γερμανούς μέχρι την ήττα τους.
Η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν και δίνεται βάρος στην ενημέρωση των επισκεπτών, ιδιαίτερα των μαθητών και των φοιτητών.
Ό κ. Γρεκός υπενθυμίζει ότι η ταινία τα “Κανόνια του Ναβαρόνε“, βασίζεται στην μάχη της Λέρου και στα παράκτια κανόνια του Ιταλικού Ναυτικού Πυροβολικού, τα οποία ήταν μεταξύ των ισχυρότερων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, με ισχυρά οχυρωματικά έργα και τα μεγαλύτερα πολυβόλα, που διέθεταν στην Μεσόγειο.
Σαν σήμερα 26 Σεπτεμβρίου του 1943. Η Λέρος θυμάται την καταβύθιση του αντιτορπιλικού βασίλισσα Όλγα στο λιμάνι του Λακκίου, της Λέρου που παρέσυρε στον βυθό 72 άνδρες του πληρώματος, όταν δέχθηκε επίθεση από τα γερμανικά αεροσκάφη. Το Βασιλίσσα Όλγα ως πλοίο συνοδείας ενεργούσε στην Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα, έλαβε μέρος στην Επιχείρηση Χάσκι, στην Σικελία και στην συμμαχική Εκστρατεία των Δωδεκανήσων.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου μετέφερε 37 τόνους προμηθειών και 300 άνδρες του Βασιλικού Συντάγματος West Kent από την Χάιφα, για να ενισχύσουν την βρετανική φρουρά στη Λέρο. Τελικά, το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου βυθίστηκε από βομβαρδιστικά Junkers.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More