Το πιλοτικό πρόγραμμα «οίκοθεν» για καρκινοπαθείς (video)
Στοιχεία για την εφαρμογή του προγράμματος θεραπείας στο σπίτι και στήριξης των ασθενών με καρκίνο στο σπίτι, παρουσιάστηκαν από την εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις».
Όπως δήλωσε ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας στο Υπουργείο Υγείας: «Η κατ’ οίκον νοσηλεία είναι κάτι το οποίο μας έχει απασχολήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα και είχε μια μακρά περίοδο προετοιμασίας. Ξεκινάμε αυτό το πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας από τον Άγιο Σάββα που αφορά τους ογκολογικούς ασθενείς που θα μπορούν να λαμβάνουν θεραπεία στο σπίτι και καταλαβαίνετε την μείωση της ταλαιπωρίας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των ασθενών που δεν θα χρειάζεται για κάποιες από αυτές τις θεραπείες τους να επισκέπτονται τα νοσοκομεία, να ταλαιπωρούνται σε ουρές αναμονής και βέβαια αποσυμφορούμε και τα μεγάλα μας νοσοκομεία».
Συνεχίζοντας ανέφερε πως: «Σε ότι αφορά τον Άγιο Σάββα υπάρχει μια εξειδικευμένη ομάδα κατ’ οίκον νοσηλείας που θα επισκέπτεται το σπίτι του ασθενούς. Θα έχει μαζί και τα ογκολογικά φάρμακα και θα γίνονται οι θεραπείες στο σπίτι. Αντί λοιπόν ο ασθενείς να πηγαίνει στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» θα πηγαίνει η ομάδα των εξειδικευμένων γιατρών και νοσηλευτών στο σπίτι του ασθενούς, αφού πρώτα έχουμε κάνει μια αξιολόγηση όλης της κατάστασης του ασθενούς και εφόσον είναι επιλέξιμος ασθενής θα πηγαίνει και θα λαμβάνει τη θεραπεία του στο σπίτι. Να τονίσω όμως ότι η κατ’ οίκον νοσηλεία δεν αφορά μόνο ογκολογικούς ασθενείς.
Αφορά και ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, νευρολογικά νοσήματα οι οποίοι πολλές φορές επισκέπτονται τα νοσοκομεία, έχουν πολλές εισαγωγές και μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα νοσοκομεία της χώρας. Και γι’ αυτό λοιπόν την κατ’ οίκον νοσηλεία θα την αναπτύξουμε με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης σε 8 με 10 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και είναι ένα εθνικό πρόγραμμα. Όμως το “οίκοθεν”, αυτό που επισκέφθηκε πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα, αφορά τους ογκολογικούς ασθενείς».
Ξανατονίζω ότι δεν είναι όλοι οι ασθενείς επιλέξιμοι για να μπορούν να λάβουν θεραπεία στο σπίτι. Αυτό είναι μια απόφαση της επιστημονικής ομάδας του της κατ’ οίκον νοσηλείας του κάθε νοσοκομείου. Θα σας δώσω και άλλο ένα παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη που θα ξεκινήσει το δεύτερο πιλοτικό μας πρόγραμμα στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, όπου ο εμπνευστής της ιδέας, ο κύριος Τσανάκας, καθηγητής και ο οποίος έχει τρομερή συνεισφορά στην υλοποίηση αυτού του έργου, θα έχει την κατ’ οίκον νοσηλεία για παιδιά τα οποία έχουν αναπνευστικά προβλήματα και πρέπει να συντηρούνται για πολλούς μήνες με αναπνευστήρα στο νοσοκομείο. Καταλαβαίνετε πώς αλλάζει η ζωή ενός παιδιού όταν θα πρέπει, θα μπορεί να αντί να νοσηλεύεται για μήνες στο νοσοκομείο, να λαμβάνει τις θεραπείες του στο σπίτι».
Μιλώντας για τη χρηματοδότηση του προγράμματος τόνισε πως: «Σε ό, τι αφορά τη χρηματοδότηση, η χρηματοδότηση αφορά ουσιαστικά τις προσλήψεις του αναγκαίου επικουρικού προσωπικού που θα στελεχώσει αυτές τις εξειδικευμένες ομάδες που αναφέραμε πριν. Αυτές τώρα οι εξειδικευμένες ομάδες, εφόσον το προσωπικό εκπαιδευτεί και κάνει τα τρία χρόνια της επικουρικής εργασίας, θα ανοίξουν μόνιμες θέσεις προσωπικού, οπότε αυτές πρακτικά θα περάσουν στον κρατικό προϋπολογισμό, άρα θα συνεχίζεται το πρόγραμμα με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό όμως που θέλω να τονίσω είναι ότι επειδή κατ’ οίκον νοσηλεία είναι κάτι που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα, αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να βρούμε χρηματοδότηση και από τα χρήματα του ΕΣΠΑ ’21 – ’27 ούτως ώστε τα 18 με 10 κέντρα που έχουμε εντάξει τώρα να γίνουν πολύ περισσότερα και να έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε αυτές τις υπηρεσίες που ξέρετε ότι ζητάνε πάρα πολλοί συμπολίτες μας σε περισσότερα νοσοκομεία σε όλη την περιφέρεια».
Τέλος ως προς τα κριτήρια επιλογής ασθενών για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ανέφερε ότι: «Καταρχήν δεν είναι όλοι οι ασθενείς επιλέξιμοι. Υπάρχει μια επιστημονική ομάδα που θα σχηματιστεί, θα δημιουργηθεί Σε κάθε νοσοκομείο θα υπάρχει ένας επιστημονικά υπεύθυνος ιατρός ο οποίος ουσιαστικά θα αναλάβει και την ευθύνη να στήσει αυτή την υπηρεσία στο νοσοκομείο. Υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα που και αυτά ουσιαστικά εντάσσονται στο Ταμείο ανάκαμψης για να φτιάξουμε και να εκπαιδεύσουμε αυτές τις ομάδες των γιατρών, των νοσηλευτών, των φυσιοθεραπευτών που θα πηγαίνουν στα σπίτια και αυτή αυτή η ομάδα ουσιαστικά θα κρίνει κατά πόσον ένας ασθενής είναι επιλέξιμος και κατά πόσον η θεραπεία του και η κατάστασή του μπορεί να αντιμετωπιστεί και στο σπίτι».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More