Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Πασχαλινό έθιμο των Ελλήνων – Το σούβλισμα του οβελία στην Περιφέρεια

Μικρά και μεγαλύτερα γλέντια στήθηκαν, όπως ορίζει και το έθιμο σε όλη την Ελλάδα, με τον πατροπαράδοτο οβελία να ψήνεται σε αυλές αλλά και σε φούρνους.

Οικογένειες και φίλοι αντάμωσαν γύρω από τα εορταστικά τραπέζια σε πόλεις και χωριά, τσουγκρίζοντας τα κόκκινα αυγά της Λαμπρής με το «Χριστός Ανέστη» και ευχήθηκαν «και του χρόνου με υγεία».

Με ηλιόλουστο καιρό σε όλη τη χώρα το ελληνικό πάσχα γιορτάστηκε σε κάθε πόλη και χωριό της επικράτειας. Στα Ιωάννινα τήρησαν το έθιμο ψήνοντας στη σούβλα, αλλά και στη γάστρα.

Στη Λάρισα από τις 05:00 το πρωί έβαλαν τα κάρβουνα στη φωτιά και άρχισε το ψήσιμο. Στα Χανιά επέλεξαν, μεταξύ άλλων, να ψήσουν το κρέας με το λεγόμενο αντικριστό τρόπο.  Στην Κοζάνη οι οικογένειες συγκεντρώθηκαν γύρω από τον οβελία, από τον παππού μέχρι το δισέγγονο. Με το σύνθημα «Κανένας Μόνος» ο δήμος Πατρέων διοργάνωσε σε κεντρικό σημείο της πόλης ένα μεγάλο γλέντι. Στην πλατεία Άρεως της Τρίπολης στήθηκε μια μεγάλη γιορτή για ντόπιους και τουρίστες. Στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης οι αυλές των σπιτιών γέμισαν με μικρούς και μεγάλους και όλες οι γειτονιές έγιναν μια μεγάλη παρέα. Στη Ροδόπη με τον ήχο παραδοσιακών οργάνων το γλέντι ξεκίνησε από νωρίς και διαρκεί μέχρι αργά. Στο Άργος Ορεστικό οι παραδοσιακοί χοροί είχαν τον πρώτο λόγο στον εορτασμό του Πάσχα.

Το παραδοσιακό σούβλισμα του αρνιού και η τήρηση των εθίμων κατέστησαν για άλλη μια φορά μοναδικό τον τρόπο με τον οποίο γιορτάζεται το Πάσχα στην Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιώμος, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Σοφία Θεοδωράκη, Δέσποινα Αμαραντίδου, Νίκος Γιαπρακάς, Πέγκη Μπρούσαλη, Λία Χριστάρα, Βασιλική Μαχαίρα, Μάριος Κωνσταντινίδης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More