Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων φέρνει την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό στη Βοστώνη
Σε μία λαμπρή τελετή στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάστηκε στις 29 Απριλίου το πρόγραμμα του 11ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Βοστώνη το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με επίκεντρο φέτος τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης. Η φετινή διοργάνωση, που θα διεξαχθεί από τις 24 έως τις 29 Μαΐου στο Maliotis Cultural Center, τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για την περίοδο 2024–2027.

Η παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων του πολιτικού, ακαδημαϊκού, δημοσιογραφικού και εκκλησιαστικού χώρου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν μεταξύ άλλων ο πρ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Πλακιωτάκης, η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Μάιρα Μυρογιάννη και ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Λασκαράτος, ενώ στο τέλος ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα και δεξίωση.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην ελληνική διασπορά η Χρυσούλα Κουρκουντή (Maliotis Cultural Center) και ο Γιώργος Μ. Καντώνης (πρ. Πρόεδρος του Hellenic College Holy Cross). Η διευθύντρια του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, καθηγήτρια και κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη, εξέφρασε ευχαριστίες προς τους θεσμούς που στηρίζουν σταθερά το πρόγραμμα, κάνοντας ειδική μνεία στον σημερινό και στον πρ. Πρόεδρο της Βουλής.
Η φετινή θεματική ενότητα τιτλοφορείται «Ομογενειακά μέσα ενημέρωσης: προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό» και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο φόρουμ με τη συμμετοχή εκπροσώπων ΜΜΕ από πέντε ηπείρους. Μεταξύ των στόχων του προγράμματος είναι η ανάδειξη του ρόλου των ομογενειακών μέσων ως θεματοφυλάκων της ελληνικής γλώσσας και πολιτιστικής ταυτότητας. Όπως δήλωσε ο πρ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, η ελληνική γλώσσα και πολιτισμός αποτελούν θεμέλια του παγκόσμιου πολιτισμού και η στήριξη των ομογενειακών μέσων είναι «ειρηνική σταυροφορία» για την προάσπισή τους.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος χαρακτήρισε τη φετινή θεματική «ιδιαίτερης σημασίας» για τη διατήρηση της γλωσσικής και πολιτιστικής συνέχειας του Ελληνισμού.

Ξεχωριστή βαρύτητα είχε η τοποθέτηση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο ως μια σπάνια και ουσιαστική προσπάθεια ανάδειξης της βαριάς πνευματικής παρακαταθήκης του Ελληνισμού. Εξήρε τη συμβολή των ομογενειακών ΜΜΕ ως «συνοδοιπόρων σε μια ειρηνική σταυροφορία υπέρ του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας» και κάλεσε τους Έλληνες της Διασποράς να γίνουν ενεργοί φορείς προβολής των ανθρωπιστικών αξιών της Ελλάδας, σε μια εποχή όπου η παγκόσμια πολιτισμική ισορροπία δοκιμάζεται.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η ομιλία της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννας Μπατιστάτου, η οποία τόνισε ότι το Θερινό Πανεπιστήμιο λειτουργεί ως «φάρος για τη διατήρηση και την ενίσχυση της ελληνικής ταυτότητας». Επισήμανε τον κεντρικό ρόλο των ομογενειακών μέσων στην προβολή της σύγχρονης Ελλάδας αλλά και στη διατήρηση της γλωσσικής και πολιτισμικής ταυτότητας των Ελλήνων του εξωτερικού. «Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Διασποράς είναι δίοδος επικοινωνίας, μέσο έκφρασης και θεματοφύλακες της εθνικής συνείδησης», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με τη μητροπολιτική χώρα και τη χώρα διαμονής.
Εξαιρετικά ουσιαστική ήταν η παρέμβαση της καθηγήτριας Νικολέττας Τσιτσανούδη Μαλλίδη, διευθύντριας του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, η οποία παρουσίασε με συγκίνηση τη διαδρομή του θεσμού ως ένα «ταξίδι γνώσης» που ξεκινά και καταλήγει στον άνθρωπο. Από τη Σύρο και την Ύδρα, μέχρι τις φυλακές Αυλώνα και τη Βοστώνη, το πρόγραμμα, όπως σημείωσε, διατηρεί τον ανθρωποκεντρικό του χαρακτήρα και εστιάζει στη σχέση της γλώσσας με την ελευθερία, την παιδεία και την πολιτισμική ενότητα. «Αυτό το ταξίδι δεν σταματά να επιδιώκει ένα μόνο πράγμα: να αφορμάται από τον άνθρωπο και να επιστρέφει στον άνθρωπο», τόνισε, χαρακτηρίζοντας τη φετινή διοργάνωση ως ένα διεθνές εργαστήριο παιδείας, πολιτισμού και διασπορικής σύνδεσης.
Η Αντωνία Μοροπούλου τόνισε πως η ελληνική γλώσσα αποτελεί «γλώσσα της ελευθερίας και της δημοκρατίας» με οικουμενικό χαρακτήρα, ενώ η Αικατερίνη Πλακίτση έκανε λόγο για «βιωσιμότητα του πολιτισμικού πλούτου» και υπογράμμισε την αποστολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να διαφυλάξει τη γλώσσα ως στοιχείο οικουμενικότητας
Ο Ιωάννης Πλακιωτάκης, εκ μέρους της Βουλής, εξήρε τον ρόλο της ελληνικής γλώσσας ως φορέα παγκόσμιων αξιών και τη σημασία των ομογενειακών ΜΜΕ για την ενημέρωση αλλά και την πολιτισμική συνοχή των Ελλήνων της Διασποράς
Η Μάιρα Μυρογιάννη από την πλευρά της υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον απόδημο ελληνισμό και έχει ενταχθεί στον εθνικό σχεδιασμό εξωτερικής πολιτικής.
Επιμέλεια: Παναγιώτης Τζόκας – Βάσω Γκόρου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More