Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων – 13 Δεκεμβρίου 1943 (video)
Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη σφαγή στα Καλάβρυτα, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον αμάχων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν στις 13 Δεκεμβρίου 1943 εκτελέστηκε σχεδόν όλος ο αντρικός πληθυσμός των Καλαβρύτων από στρατιώτες της Γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Καλάβρυτα».
Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την ημέρα μνήμης του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος παρουσιάζει το αφιέρωμα του 1988:
ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Ντοκιμαντέρ με θέμα την τραγωδία που εκτυλίχθηκε τον Δεκέμβριο του 1943 στο τρίγωνο Καλάβρυτα, Κερπινή, Ρογοί, με κορύφωση τη μαζική εκτέλεση Καλαβρυτινών από τις ναζιστικές δυνάμεις στη μαρτυρική κωμόπολη στις 13 Δεκεμβρίου 1943.
Ο ιστορικός Σπύρος Λουκάτος (γεν.1915- θαν.2014) δίνει το ιστορικό πλαίσιο και περιγράφει λεπτομερώς τα γεγονότα που προηγήθηκαν της μεγάλης σφαγής στα Καλάβρυτα. Αφορμή για τις αγριότητες στις οποίες προέβησαν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής υπήρξε η συντριπτική ήττα γερμανικού τάγματος του επίλεκτου λόχου των «Ορεινών Κυνηγών» από τις αντάρτικες δυνάμεις του ΕΛΑΣ στην Κερπινή τον Οκτώβριο του 1943 και η εκτέλεση των Γερμανών αιχμαλώτων μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η «επιχείρηση Καλάβρυτα». Ως αντίποινα, γερμανικά στρατεύματα σκόρπισαν τον όλεθρο στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων προχωρώντας σε ομαδική εκτέλεση κατοίκων στην κοινότητα Ρογών. Ακολούθησε λίγες μέρες αργότερα η μαζική εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού στα Καλάβρυτα και η ολοσχερής καταστροφή της πόλης.
Διασωθέντες από το ολοκαύτωμα των Ρογών στις 8 Δεκεμβρίου 1943 και την καταστροφή των Καλαβρύτων μεταφέρουν, μέσα από τις εμπειρίες τους, τη φρίκη του μεγαλύτερου μαζικού εγκλήματος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα. Ο καθηγητής Λαογραφίας Μιχάλης Γ. Μερακλής μιλάει για την επίδραση της καταστροφής των Καλαβρύτων στην καλλιτεχνική λαϊκή ευαισθησία και συγκεκριμένα στην παραγωγή δημοτικών τραγουδιών. Στην εκπομπή μιλούν, επίσης, ο πρώτος σύμβουλος πρέσβεως της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Χέρμπερτ Χόφμαν-Λος και ο δήμαρχος Καλαβρύτων Παναγιώτης Πόλκας. Σπάνια πλάνα αρχείου συμπληρώνουν την αφήγηση των γεγονότων.
Σκηνοθεσία: Κώστας Κατσαρόπουλος
Αφήγηση: Νίκος Μπουσδούκος
Έτος παραγωγής: 1988
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More