Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών σε φάρμες βιζόν μπορεί να γίνει απειλή και για τον άνθρωπο

Το μεγαλύτερο κύμα γρίπης των πτηνών που έχει καταγραφεί ποτέ, παραμένει ανεξέλεγκτο σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα το BBC, το τρέχον κύμα γρίπης των πτηνών, το οποίο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021, έχει σκοτώσει περισσότερα από 208 εκατομμύρια πτηνά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ιός H5N1 είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα εσωτερικά όργανα των πτηνών εάν αυτά μολυνθούν. Μάλιστα εκτιμάται πως ένα ξέσπασμα του ιού μπορεί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εξαφανίσει το 90 % ή την πλειοψηφία του πληθυσμού μιας φάρμας πτηνών μέσα σε 48 ώρες.

Αφορμή για την νέα έρευνα στάθηκε μια φάρμα γουνοφόρων ζώων στη Γαλικία τον περασμένο Οκτώβριο όταν πολλά ζώα άρχισαν ξαφνικά να πεθαίνουν. Αρχικά υπήρχε η υποψία ότι υπήρχε μόλυνση από τον κορονοϊό, αφού στην αρχή της πανδημίας το 2020, ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα μέσα από φάρμες βιζόν σε όλο τον κόσμο. Και καθώς τα εκτροφεία δίνουν στον ιό την ευκαιρία να μεταλλαχθεί πιο γρήγορα, εκατομμύρια βιζόν σε παραγωγούς χώρες θανατώθηκαν.

Ωστόσο, οι επιστήμονες αποκάλυψαν οτι τα βιζόν στο αγρόκτημα στη Γαλικία δεν ήταν άρρωστα με κορονοϊό, αλλά με τον ιό της γρίπης των πτηνών H5N1, όπως έδειξαν τα τεστ και οι εξετάσεις.

Κίνδυνος μόλυνσης θηλαστικών

Το γεγονός ότι τα θηλαστικά μπορούν να μολυνθούν από τον ιό της γρίπης των πτηνών δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι αρχές του Καναδά και των ΗΠΑ έχουν εντοπίσει τον ιό σε μια σειρά ζωικών ειδών, όπως αλεπούδες και αρκούδες, ενώ οι αναφορές έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους 18 μήνες, δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων.

Οι φώκιες είναι επίσης μεταξύ εκείνων των θηλαστικών που έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών. Ωστόσο, οι φώκιες, οι αλεπούδες, τα κουνάβια και άλλα άγρια ​​θηλαστικά δεν μολύνονται το ένα το άλλο όπως τα βιζόν, αλλά μολύνονται από νεκρά πουλιά ή περιττώματα άρρωστων πτηνών.

Οι φώκιες στην Κασπία Θάλασσα φαίνεται να έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά. Το Ρωσικό Κρατικό Πανεπιστήμιο στο Νταγκεστάν ανέφερε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου ανακαλύφθηκαν 700 νεκρές φώκιες. Οι δοκιμές έδειξαν ότι οι φώκιες είχαν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών. Το αν τα ζώα πέθαναν πράγματι από αυτό πρέπει να διερευνηθεί. Είναι πιθανό το προηγούμενο καλοκαίρι, άγρια ​​πτηνά σε ένα κοντινό νησί επηρεάστηκαν από τον εξαιρετικά μεταδοτικό τύπο H5N1.

Η θέση του ΠΟΥ

Ωστόσο, ο ΠΟΥ είναι ξεκάθαρος στην έκθεσή ανάλυσης κινδύνου που δημοσίευσε τον Ιανουάριο. Ο ιός δεν έχει την ικανότητα να μεταδίδεται συνεχώς στον άνθρωπο. Η πιθανότητα μετάδοσης από άτομο σε άτομο είναι επομένως μικρή.

Λόγω της συνεχώς εξελισσόμενης φύσης των ιών της γρίπης, ο ΠΟΥ τονίζει τη σημασία της παγκόσμιας επιτήρησης για τον εντοπισμό ιολογικών, επιδημιολογικών και κλινικών αλλαγών που σχετίζονται με αναδυόμενους ή κυκλοφορούντες ιούς γρίπης, ειδικά αν μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του ανθρώπου ή των ζώων.

Ωστόσο άλλοι επιδημιολόγοι, προειδοποιούν ότι η γρίπη των πτηνών βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ιών με δυνατότητα πανδημίας. Η κύρια απειλή αυτή τη στιγμή είναι η ταχεία εξάπλωση και ο σχετικός υψηλά κίνδυνος μετάλλαξης.

Πηγή: BBC, ΠΟΥ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More