Το μουσείο Γέσιου στην Έδεσσα για τον μακεδονικό αγώνα
Έναν φάρος ιστορικής μνήμης, φωτίζει από σήμερα την πόλη της Εδέσσης, όπου κόπηκε η κορδέλα των εγκαινίων ενός μοναδικού μουσείου.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Πιτσιακίδης παρευρέθη σε μια διπλή γιορτή για την πόλη ανήμερα της επετείου απελευθέρωσης της, την 18η Οκτωβρίου του 1912.
Με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης γίνεται η αναπαράσταση της μάχης του Βάλτου, ενώ ζωντανεύουν οι ιστορίες που είναι άγνωστες στους νεότερους. Ο ηρωικός υπολοχαγός Σαράντος Αγαπηνός ή Τέλλος Άγρας, τον οποίος κρέμασαν οι βούλγαροι κομιτατζήδες και ο ανθυποπλοίαρχος Ιωάννης Δεμέστιχας, γνωστός ως καπετάν Νικηφόρος, αφηγούνται τον δικό τους αγώνα που είναι η ιστορία του τόπου.
Ο Χρήστος Γέσιος ιδιοκτήτης ενός κτηρίου αναζητούσε έναν τρόπο αξιοποιήσεως του χώρου που είχε από κληρονομιά, επιθυμώντας να τιμήσει τη μνήμη του παππού του Χρήστου Γέσιου. Και κατάφερε να δημιουργήσει ένα μουσείο.
Αναζήτησε, αγόρασε και συνέλλεξε αντικείμενα των αρχών του 20ου αιώνα, από μια ταραγμένη και αιματηρή περίοδο, εκείνη του μακεδονικού αγώνα.
«Ο μακεδονικός αγώνας συνεχίζεται και σήμερα χωρίς όπλα και χωρίς αίματα, για να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις της ιστορίας, που συμβαίνουν στις γειτονικές χώρες», αναφέρει ο κ. Γέσιος.
Μουσεία με ανάλογο περιεχόμενο εκθεμάτων λείπουν από την Έδεσσα και από την χώρα. Η προσπάθεια ξεκίνησε από τον προηγούμενο δήμαρχο και συνεχίστηκε με τον σημερινό, που απεδέχθησαν την προσφορά της δωρεάς του κ. Γέσιου.
Αν και έφυγε από την Έδεσσα σε ηλικία πέντε ετών λόγω της γερμανικής κατοχής, ο γηραιός, πλήν αειθαλής Εδεσσαίος επέστρεψε στον τόπο του δημιουργώντας μια σημαντική παρακαταθήκη.
Έναν διώροφο χώρο ανοικτό σε όλους, που φιλοξενεί την πολιτισμική και εθνική κληρονομιά του τόπου, διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη των αγωνιστών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μακεδονίας.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More