Το μεταχρωματικό έλκος «σκοτώνει» τα υπεραιωνόβια πλατάνια
Προσβάλλονται, λυγίζουν και πέφτουν υπό το “βάρος” ενός σχεδόν αόρατου μύκητα, του μεταχρωματικού έλκους, τα υπεραιωνόβια πλατάνια, κατά μήκος του Σπερχειού ποταμού.
Η Άννα Οικονόμου, δασολόγος, μιλά για το εύρος της περιβαλλοντικής καταστροφής. «Είναι πολύ δύσκολο να καταπολεμήσουμε τον μύκητα και οι προσβολές των δέντρων είναι εκτεταμένες σε πολλές περιοχές από την Ηλεία έως την Ήπειρο». Πολλά από αυτά τα πλατάνια κουβαλούν μια ιστορία 200 ετών και για αυτόν τον λόγο είναι αναντικατάστατα.
Συνήθως την μεγαλύτερη ζημία προκαλούν τα αλυσοπρίονα κοπής των δέντρων για ξύλευση, τα μηχανήματα διάνοιξης και εργασιών σε χειμάρρους, που μεταφέρουν την ασθένεια από δέντρο σε δέντρο και από περιοχή σε περιοχή. Το Δασαρχείο Σπερχειάδας επιτηρεί την συγκεκριμένη έκταση, όπου εκδηλώθηκε η ασθένεια και απαγόρευσε την υλοτομία, την εκτέλεση διαφόρων εργασιών είτε με μηχανήματα, είτε χειρωνακτικά και ουσιαστικά έθεσε σε καραντίνα το πλατανοδάσος εκτάσεως περίπου 1.000 στρεμμάτων.
Δεν υπάρχουν φάρμακα. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η κοπή των άρρωστων δένδρων και των πέριξ αυτών υγειών, προκειμένου να μην μεταδοθεί περαιτέρω, αναφέρει η κ. Οικονόμου. Όσοι εργάζονται στα δάση έχουν μέρος της ευθύνης να μην μεταδοθεί. Απαιτείται ενημέρωση και υπευθυνότητα.
Το φθινόπωρο του 2003 εντοπίστηκε στην Ελλάδα η ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου», που προκαλείται από ένα μύκητα, ο οποίος επιφέρει την νέκρωση ειδικά των νεαρών δένδρων μέσα σε δύο χρόνια.
Ο ξαφνικός μαρασμός εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν οι ανάγκες του φυτού σε νερό είναι αυξημένες. Τα φύλλα κιτρινίζουν πρόωρα και μαραίνονται.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More