Το μήνυμα του πρωθυπουργού για την απρεπή στάση Σούνακ: Άφησα πίσω το ατυχές περιστατικό – Θα διατηρήσω τις καλές σχέσεις με Βρετανία
Για το διπλωματικό θέμα, που προκλήθηκε μετά την ακύρωση της συνάντησης του με τον Ρίσι Σούνακ, ερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στο Bloomberg. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως έχει αφήσει πίσω το συμβάν, δεν έχει μιλήσει με τον ομόλογό του, ωστόσο προσβλέπει σε διατήρηση των καλών σχέσεων με τη Βρετανία. Στο θέμα όμως, εμμένει ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος υποστήριξε πως είναι ζήτημα τήρησης του νόμου η παραμονή των Γλυπτών στο Λονδίνο. Ηχηρό μήνυμα στον Βρετανό πρωθυπουργό επιφύλασσε ο βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος εμφανίστηκε στη Σύνοδο στο Ντουμπάι φορώντας γραβάτα με ελληνικές σημαίες.
Μητσοτάκης για Βρετανία: Σκοπέυω να διατηρήσω τις καλές σχέσεις – Δεν θα εμπλακώ στα πολιτικά του ζητήματα – Άφησα πίσω μου το θέμα
Στην πρώτη ερώτηση που δέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο αμερικανικό οικονομικό δίκτυο, Bloomberg, για το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα και την ακύρωση της συνάντησης του με το Βρετανό ομόλογό του απάντησε:
«Francine, στο πνεύμα των μακροχρόνιων καλών σχέσεων που έχουν οι δύο χώρες μας, τις οποίες βεβαίως σκοπεύω να διατηρήσω, δεν έχω πολλά να προσθέσω για αυτό το ζήτημα, ούτε θέλω να εμπλακώ σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα του Ηνωμένου Βασιλείου. Πιστεύω πως ό,τι είχαμε να πούμε για το θέμα αυτό έχει ειπωθεί και πραγματικά δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω».
Σε επόμενη ερώτηση της δημοσιογράφου Francine Laqua «Μιλήσατε με τον Πρωθυπουργό Σούνακ; Αισθάνεστε ότι έχετε αφήσει το θέμα πίσω σας;» ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε:
«Σίγουρα θα ήθελα να αφήσω πίσω αυτό το ατυχές περιστατικό, όμως πάντοτε “για το ταγκό χρειάζονται δύο”».
Όταν ερωτήθηκε σχετικά ο Ρίσι Σούνακ, παρέμεινε στη θέση του, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου είχε πάρει ξεκάθαρες αποστάσεις από το Βρετανό πρωθυπουργό.
«Η θέση μας είναι πολύ σαφής – από νομικής άποψης τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και ήμασταν κατηγορηματικοί σχετικά με αυτό. Και νομίζω ότι ο ίδιος ο ιστότοπος του Βρετανικού Μουσείου λέει ότι για να γίνουν τα δάνεια ο αποδέκτης πρέπει να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα αντικείμενα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν προτείνει ότι είναι με οποιονδήποτε τρόπο πρόθυμοι να το κάνουν αυτό. Η άποψή μας και η θέση μας σε αυτό είναι ξεκάθαρη: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα εκείνη την εποχή».
Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: Να διερευνήσουμε τρόπους ώστε τα γλυπτά να περνούν χρόνο και στην Αθήνα
Διαφοροποιεί τη θέση του στο θέμα των γλυπτών ο Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν
«Αυτό που νομίζω ότι πρέπει να διερευνήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό του Μουσείου, είναι τρόπους για να επιτευχθεί κάποια συμφωνία με την οποία (τα Γλυπτά) θα περνούν μέρος του χρόνου τους στην Αθήνα και ένα μέρος του χρόνου τους στο Λονδίνο» σημειώνει.
«Ήρθε η ώρα για την επιστροφή των Γλυπτών», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον
Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ Συνδέσεις, ο Στάνλεϊ Τζόνσον, πατέρας του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή τα γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
«Θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να είχαν αποκτηθεί νόμιμα. 08.45.10 Έχετε ένα υπέροχο μουσείο και πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψουν στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.
Αίσθηση έκανε και η εμφάνιση του Βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου, ο οποίος μπορεί να μη μίλησε για τα γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά εμφανίστηκε στη Σύνοδο του Ντουμπάι για το κλίμα ενώπιον δεκάδων ηγετών φορώντας μία γραβάτα με την ελληνική σημαία. Η σημειολογία σίγουρα δεν άφησε αδιάφορο τον Σούνακ όταν κάποια στιγμή συναντήθηκαν οι δυο τους.
Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More