Το Κοσσυφοπέδιο παραμένει μια πυριτιδαποθήκη για τα Βαλκάνια;
Η έκρυθμη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, μετά το αιματηρό επεισόδιο της Κυριακής 24/9 μεταξύ Σέρβων και Αλβανών με νεκρούς, ταυματίες και συλλήψεις, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών τους τελευταίους μήνες παρά την μεσολάβηση έως πίεση ΕΕ και ΗΠΑ, αλλά και οι αβέβαιες ευρωπαϊκές προοπτικές όλων των Δ. Βαλκανίων είναι τα θέματα που αναπτύσσονται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α΄’Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές). Καλεσμένος ήταν ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας, με μεγάλη ενασχόληση και συγγραφικό έργο για τα βαλκανικά ζητήματα.
Ο αντιπρόεδρος του Σερβικού Κόμματος του Srpska Lista στο Κόσοβο Μίλαν Ραντόιτσιτς ανέλαβε τελικά την ευθύνη για το περιστατικό στο χωριό Μπάνσκο, αναφέροντας ότι οργάνωσε μόνος του την ένοπλη δράση στο βόρειο Κόσοβο για να ενθαρρύνει τον σερβικό πληθυσμό να αντισταθεί στον τρόμο του καθεστώτος Κούρτι. Ανέφερε πως ούτε το κόμμα του, ούτε το Βελιγράδι γνώριζε τι σχεδιάζει να πράξει και πως δεν έλαβε κάποια βοήθεια σε οπλισμό από τη Σερβία. Ωστόσο, παραμένουν ερωτηματικά γύρω από την εξέλιξη των γεγονότων.
Και πάντως, πέραν της διαλεύκανσης του τι συνέβη με το επεισόδιο του Μπάνσκο, το ζήτημα είναι πόσο σοβαρό υπήρξε αυτό το γεγονός στη μακρά αλληλουχία των επεισοδίων στο Κόσσοβο μετά την ανεξαρτησία του. Έγινε κανονική μάχη με 4 νεκρούς, τραυματίες και συλλήψεις. Επίσης, το εν λόγω περιστατικό έρχεται μετά από μια τεταμένη κατάσταση που κρατά από το περσινό καλοκαίρι, με την κρίση των «πινακίδων» αυτοκινήτων, περνά στις αποτυχημένες συνομιλίες των δύο πλευρών, που προσπαθούν εδώ και μήνες να τους υποχρεώσουν να κάνουν ΕΕ και ΗΠΑ (τελευταία ατελέσφορη προσπάθεια στις 14 Σεπτεμβρίου), αλλά και την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την άνοιξη με την απόφαση των Αλβανών να διενεργήσουν δημοτικές εκλογές σε 4 δήμους που πλειοψηφεί το Σερβικό στοιχείο χωρίς αυτό να μετέχει. Η σοβαρότητα της κατάστασης φάνηκε κι από τα τηλέφωνα που έκαναν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στον Πρόεδρο της Σερβίας Βούτσιτς και ο Σύμβουλος Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν στον πρωθυπουργό του Κοσόβου Κούρτι για “άμεσο περιορισμό των εντάσεων και επιστροφή στον διάλογο”. Ακόμη, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ζήτησε από τη Σερβία να αποσύρει τα στρατεύματα της που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα με το Κόσοβο και επίσης ανακοινώθηκε μια ενίσχυση της παρουσίας της δύναμης του ΝΑΤΟ KFOR στο Κόσοβο.
Για την ιστορία μόνον των πιο πρόσφατων γεγονότων, να αναφερθεί ότι από το περσινό φθινόπωρο, με την εκπόνηση ενός γαλλογερμανικού σχεδίου 11 σημείων -τα βασικότερα των οποίων είναι η αποδοχή από το Κόσοβο μιας Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Βορρά και από την Σερβία η άρση του βέτο της για ένταξη του Κοσόβου σε διεθνείς οργανισμούς- η ΕΕ και οι ΗΠΑ πιεστικά προσπαθούν να βάλουν τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν επί αυτού και ενός οδικού χάρτη, σε σειρά συναντήσεων που διοργανώνουν. Μάλιστα, μετά μια από εκείνη του περασμένου Φεβρουάριου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέ Μπορέλ, έφτασε στο σημείο να ανακοινώσει τη σύναψη συμφωνίας, για να βγουν μετά μερικές ώρες οι δύο πλευρές και να τον διαψεύσουν. Σε γενικές γραμμές τους προηγούμενους μήνες η Δύση υπήρξε περισσότερο επικριτική προς την αλβανική πλευρά και ιδίως για την απόφαση Κούρτι να προχωρήσει στις τοπικές εκλογές στους σερβοκρατούμενους δήμους, με αποτέλεσμα την ανάφλεξη. Κι αυτό ενώ κάποτε ο Κούρτι ήρθε στη εξουσία με μια ατζέντα μείωσης των εξωτερικών εντάσεων κι ενασχόλησης με τα εσωτερικά θέματα. Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να κατηγορείται γι’ αυτή τη στάση του ακόμη κι από τον Ράμα, ο οποίος έχει αναπτύξει καλύτερες σχέσεις με τον Βούτσιτς…
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων που προβάλλεται ως δέλεαρ, η ΕΕ υπόσχεται από το 2003 και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Χαλκιδικής –με πρωτοβουλία τότε της Ελλάδας- ένα τέτοιο μέλλον για τα Βαλκάνια. Αυτές οι αναγγελίες υλοποιήθηκαν μόνον για τα Αν. Βαλκάνια και την Κροατία. Τρεις χώρες των Δ. Βαλκανίων έχουν περίπου 10 χρόνια που διεξάγουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία), μια τέταρτη, η Β.Μακεδονία, δεν μπορεί καν να τις ξεκινήσει, τα προηγούμενα χρόνια λόγω της ελληνικής αντίδρασης και από τη Συμφωνία των Πρεσπών και έπειτα λόγω της αντίθεσης με τη Βουλγαρία. Για τις δύο άλλες χώρες της περιοχής, που βρίσκονται και στην πιο έκρυθμη κατάσταση, τη Βοσνία και το Κόσσοβο (για όσους βέβαια αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του), δεν υπάρχει καν σενάριο έναρξης μιας ενταξιακής διαδικασίας. Κι όλα τούτα με τη Δύση να θέλει να ρυμουλκήσει τις χώρες της περιοχής προς το μέρος της, απομακρύνοντάς τες από την επιρροή της Ρωσίας, αλλά και της Κίνας, ενώ ένα άλλο κεφάλαιο είναι η διείσδυση και της Τουρκίας. Και τώρα η όποια ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων μπορεί να περιπλακεί περισσότερο με τις υποσχέσεις που δίνει η ΕΕ στην Ουκρανία και τη Μολδαβία.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More