Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Κολλέγιο Ανατόλια τιμά τον σημαντικό λογοτέχνη και απόφοιτό του Περικλή Σφυρίδη

Tην ημέρα των 90ων γενεθλίων του, ο Περικλής Σφυρίδης, ένας από τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης, επιστρέφει στο σχολείο του, το Κολλέγιο Ανατόλια, από όπου αποφοίτησε το 1952.

Ο Περικλής Σφυρίδης δώρισε το πλούσιο προσωπικό του αρχείο στο Τμήμα Βιβλιοθηκών και Αρχείων του Κολλεγίου Ανατόλια και με αυτήν την αφορμή, ο εκπαιδευτικός οργανισμός διοργανώνει τιμητική εκδήλωση, παρουσία του λογοτέχνη, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023, στις 18:30 στη Βιβλιοθήκη Bissell του ACT(AmericanCollegeofThessaloniki). Την ίδια βραδιά θα παρουσιαστεί και ο τόμος με τίτλο “Μέτρον πάντων άνθρωπος” από τις Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ. Η επιμέλεια και η εισαγωγή είναι της Σωτηρίας Σταυρακοπούλου.

Η εκδήλωση θα ανοίξει με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Κολλεγίου Ανατολια Δρα Πάνο Βλάχο, και θα μιλήσουν οι: Δρ Εύη Τραμαντζά, Διευθύντρια Βιβλιοθηκών και Αρχείου Κολλεγίου Ανατόλια, Παναγιώτης Γούτας, Συγγραφέας, Σωτηρία Σταυρακοπούλου, Καθηγήτρια Α.Π.Θ. – Συγγραφέας, και ο Περικλής Σφυρίδης. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με περιήγηση στη Συλλογή και στο Αρχείο Σφυρίδη και θα ακολουθήσει σύντομη συναυλία από τον γιο του συγγραφέα Γιώργο Σφυρίδη, γνωστό συνθέτη και μαέστρο με έδρα το Βερολίνο, και φίλους μουσικούς.

Ο Περικλής Σφυρίδης διακρίθηκε πρώτα στην ιατρική επιστήμη, και στη συνέχεια στη λογοτεχνία, αφήνοντας έντονο το προσωπικό του αποτύπωμα με τις ιδιότητες του πεζογράφου, του ποιητή, του κριτικού λογοτεχνίας, του τεχνοκριτικού, του ανθολόγου, του μελετητή, του σεναριογράφου.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1933 και φοίτησε με υποτροφία στο Κολλέγιο Ανατόλια. Τα μαθητικά του χρόνια και τα βιβλία που διάβαζε από μικρό παιδί στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου Ανατόλια τροφοδότησαν τη μετέπειτα πορεία του στη λογοτεχνία, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος σε συνεντεύξεις του. Στο πλαίσιο της υποτροφίας του, ο νεαρός τότε Περικλής, ανέλαβε καθήκοντα βοηθού βιβλιοθηκάριου στη μεγάλη σχολική βιβλιοθήκη, μυήθηκε στην ελληνική και ξένη λογοτεχνία, ενώ είχε την τύχη να διδαχθεί αρχαία και σύγχρονα κείμενα από κορυφαίους δασκάλους και φιλολόγους της εποχής, όπως τον Νικόλαο Παπαχατζή, τον Λάμπρο Παραρά, τον Γιώργο Μπακαλάκη.

Τιμώντας την πολιτιστική του προσφορά το Κολλέγιο Ανατόλια έχει θεσπίσει το Βραβείο Σφυρίδη για τους μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου που διακρίνονται στη λογοτεχνία. Ο ίδιος ήταν πάντα παρών στη ζωή του σχολείου με ομιλίες του προς τα παιδιά, και, όπως αποδεικνύει η γενναιόδωρη χειρονομία του, με τη δωρεά του προσωπικού του αρχείου του στο Τμήμα Βιβλιοθηκών και Αρχείων του Κολλεγίου Ανατόλια

Η πολύτιμη αυτή παρακαταθήκη περιλαμβάνει βιβλία, περιοδικά, κριτικές βιβλίων, φωτογραφίες, αρχείο της αλληλογραφίας του, έργα τέχνης, το δικό του «εργαστήρι του συγγραφέα» με το προσωπικό του γραφείο. Πρόκειται για ένα πρωτογενές, απτό υλικό που προσφέρεται για ακαδημαϊκή και πολιτιστική έρευνα, και θα φωτίσει και άλλες πτυχές – ίσως άγνωστες  – της προσωπικότητας και της βιωμένης πραγματικότητας του Περικλή Σφυρίδη.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Συλλογή και το Αρχείο Σφυρίδη: https://anatolia.libguides.com/sfyridis

·Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, 2023, 18:30, Βιβλιοθήκη Bissell, ACT (American College of Thessaloniki), Σεβενίδη 17, Πυλαία.

Σύντομο βιογραφικό Περικλή Σφυρίδη

Γεννημένος το 1933 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Ιατρική στο ΑΠΘ, υπηρέτησε ως στρατιωτικός γιατρός και διετέλεσε Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της γενέτειράς του (1975-1981), ενώ από το 1974 συνεργάστηκε με τον κύκλο του λογοτεχνικού περιοδικού Διαγώνιος, τόσο στον λογοτεχνικό τομέα, όσο και στον εικαστικό. Εξέδωσε το περιοδικό Παραφυάδα (1985-1990), δημοσιεύοντας μόνον ανέκδοτα κείμενα πεζογράφων της Θεσσαλονίκης ή της ευρύτερης περιοχής της, χρημάτισε σύμβουλος έκδοσης, υπεύθυνος ύλης, του περιοδικού Το Τραμ (1987-1991/96) και διοργάνωσε τέσσερα σημαντικά επιστημονικά συνέδρια για τη Λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης στον 20ό αιώνα («Παραμυθία Θεσσαλονίκης», το 1996· «Η Ποίηση στη Θεσσαλονίκη», το 2001· «Φυτώρια λογοτεχνίας. Τα λογοτεχνικά περιοδικά της πόλης», το 2005· «Η Κριτική και οι κριτικοί της Θεσσαλονίκης», το 2008). Παράλληλα δημοσίευσε δύο ποιητικές συλλογές, δεκαέξι συλλογές διηγημάτων, τέσσερα μυθιστορήματα, δύο Αυτοσχόλια πνευματικής πορείας, ενώ έγραψε πολλές μελέτες για συγγραφείς ή ζωγράφους και συνέταξε τρεις ανθολογίες με πεζογράφους της Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε και με το σενάριο, μεταφέροντας στην οθόνη διηγήματα δικά του, αλλά και γράφοντας κείμενα για τα ντοκιμαντέρ της σειράς «Λογοτεχνία και κοινωνική πραγματικότητα στη Θεσσαλονίκη» και «Λογοτεχνικοί Περίπατοι στη Βόρεια Ελλάδα». Τέλος, στο διάστημα 2009-2010, ως μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, δημιούργησε τη λογοτεχνική σειρά των εκδόσεων του Βαφοπούλειου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More