Το Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο υπερψήφισε νόμο – ορόσημο για την αποκατάσταση της φύσης
Ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για τη φύση και τη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη έγινε την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών υπερψήφισε τη θέσπιση νομικά δεσμευτικών στόχων για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων φυσικών περιοχών στην ΕΕ.
Ο Κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης – το πρώτο σημαντικό νομοθέτημα για την προστασία της βιοποικιλότητας στην ΕΕ τα τελευταία 30 χρόνια, δέχθηκε έντονες πιέσεις από τη μεγάλη μερίδα συντηρητικών βουλευτών, οι οποίοι έχουν τη στήριξη των λόμπι της βιομηχανικής γεωργίας, επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace. Όπως εξηγεί, η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις εναντίον του Κανονισμού για την Αποκατάσταση της Βιοποικιλότητας και μαζί τους συμφώνησαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές που ανήκουν σε αυτή την πολιτική ομάδα, παρά το γεγονός ότι η θέση αυτή αντιτίθεται στην εθνική πολιτική της Ελλάδας για την προστασία της φύσης.
«Η ευρωπαϊκή φύση βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. Η ψηφοφορία αυτή δείχνει ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα να αποκατασταθεί και να ευφορήσει ό,τι έχει απομείνει», δηλώνει η υπεύθυνη για το πρόγραμμα βιοποικιλότητας στο γραφείο της Greenpeace στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Špela Bandelj. «Καθώς ένας ακόμη πρωτοφανής καύσωνας κατακλύζει την Ευρώπη, είναι σαφές ότι για να επιβιώσουμε από την κλιματική κατάρρευση και να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό μας με τρόφιμα θα χρειαστούμε τη φύση στο πλευρό μας. Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ έχουν αποτύχει να δράσουν. Ο Κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης είναι ένα σαφές σημείο αναφοράς για να τους κρίνουμε με βάση τις ενέργειές τους».
Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, συμπληρώνει, σχετικά με τη στάση των ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος: «Όσο και αν είναι κατανοητή η σύμπλευση με τις επιλογές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και μάλιστα με τη χρήση αντι-επιστημονικών και ξεπερασμένων επιχειρημάτων, τίθεται σοβαρό θέμα κυβερνητικής αξιοπιστίας και συνέπειας. Η κυβέρνηση βαυκαλίζεται για την περιβαλλοντική πολιτική της, τόσο ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσο και ως προς την κατάρρευση της βιοποικιλότητας, ενώ οι εκπρόσωποί της στο Ευρωκοινοβούλιο πράττουν το ακριβώς αντίθετο».
Το 2021, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος διαπίστωσε ότι το 81% των οικοσυστημάτων της ΕΕ βρίσκονται σε «φτωχή» ή «κακή» κατάσταση. Ο Κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης θα αποτελέσει έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα έως το 2030 – σχετικά με την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης – και είναι η πρώτη νομοθεσία που στοχεύει συγκεκριμένα στην αποκατάσταση της φύσης της Ευρώπης.
Το τελικό κείμενο του Κανονισμού θα συμφωνηθεί μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των εθνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More