Το Ευρωπαϊκό Έργο AfroGrow ξεκίνησε την πορεία του στο Ναϊρόμπι, θέτοντας τις βάσεις για βιώσιμη διαχείριση της γης
Το έργο AfroGrow πραγματοποίησε τη δια ζώσης εναρκτήρια συνάντηση του στο Ναϊρόμπι της Κένυας, στις 10-12 Μαρτίου 2025, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην αποστολή του για την ανάπτυξη αγροδασικών Ζωντανών Εργαστηρίων (Living Labs) στην Αφρική. Υπό τον συντονισμό του Κέντρου Αριστείας Ερατοσθένης (ECoE) και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το AfroGrow συγκεντρώνει 25 εταίρους από 15 ευρωπαϊκές και αφρικανικές χώρες με στόχο την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης γης, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και την αύξηση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή μέσω των αγροδασικών συστημάτων.
Με χρηματοδότηση σχεδόν 6 εκατομμυρίων ευρώ, το έργο είναι αφοσιωμένο στην προώθηση της βιώσιμης γεωργικής καινοτομίας, ενσωματώνοντας αγροδασικές λύσεις προσαρμοσμένες στα τοπικά οικοσυστήματα. Μέσα από 6 Ζωντανά Εργαστήρια σε Μποτσουάνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Αιθιοπία, Κένυα, Σενεγάλη και Ζάμπια, το AfroGrow θα δοκιμάσει και θα επεκτείνει πρακτικές ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή, θα προωθήσει κυκλικές μεθόδους και θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΑΕ για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων.
Η εναρκτήρια συνάντηση αποτέλεσε ένα σημαντικό ορόσημο για την ευθυγράμμιση των οραμάτων των εμπλεκόμενων, τη συζήτηση στρατηγικών υλοποίησης και τη διαμόρφωση προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη του έργου. Φιλοξενούμενη από το Κέντρο Διεθνούς Δασικής Έρευνας και Παγκόσμιας Αγροδασοπονίας (CIFOR-ICRAF), βασικό εταίρο του έργου, η εκδήλωση περιείχε τοποθετήσεις από την Éliane Ubalijoro, Διευθύνουσα Σύμβουλο του CIFOR-ICRAF, τον Καθηγητή Διόφαντο Χατζημιτσή, Γενικό Διευθυντή του ECoE και Συντονιστή του Έργου, τον Ιωάννη Βαρβάρη, Αναπληρωτή Συντονιστή Έρευνας του ECoE, και τη Ζαμπέλα Πιττάκη, Επιστημονικά Υπεύθυνη του AfroGrow στο CIFOR-ICRAF, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, πολύτιμες τοποθετήσεις ως προς την καθοδήγηση της υλοποίησης του έργου και την ουσιαστική συμβολή στη διαμόρφωση του οδικού χάρτη των Ζωντανών Εργαστηρίων του AfroGrow μοιράστηκαν ο Luis Vivas-Alegre, Υπεύθυνος Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI), ο Πάνος Πανάγος, Ερευνητής στο Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και η Martina Desole, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ζωντανών Εργαστηρίων (ENoLL).
Ο Καθηγητής Διόφαντος Χατζημιτσής, Διευθύνων Σύμβουλος του ECoE, υπογράμμισε τη σημασία του στρατηγικού σχεδιασμού:
«Τις επόμενες τρεις ημέρες, οι εταίροι θα συμμετάσχουν σε δράσεις για την ανάπτυξη ενός δομημένου και ρεαλιστικού σχεδίου δράσης, ευθυγραμμισμένου με τη Συμφωνία Επιχορήγησης. Ενθαρρύνω όλους τους εταίρους να συμμετάσχουν ενεργά στις συζητήσεις που θα διαμορφώσουν τον αντίκτυπο του έργου.» Στη συνέχεια, τόνισε το ευρύτερο όραμα της πρωτοβουλίας: «Το AfroGrow αποτελεί μια συλλογική δέσμευση για τη βιώσιμη μετάβαση και τη συνδημιουργία λύσεων που δεν είναι μόνο επιστημονικά τεκμηριωμένες, αλλά και κοινωνικά συμπεριληπτικές και προσαρμοσμένες στις περιφερειακές ανάγκες.»
Ο Ιωάννης Βαρβάρης, Αναπληρωτής Συντονιστής Έρευνας του ECoE, τόνισε τον στόχο του έργου:
«Η μεγαλύτερη επιτυχία μας θα είναι η ίδρυση 6 βιώσιμων Ζωντανών Εργαστηρίων, τα οποία θα ενταχθούν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ζωντανών Εργαστηρίων. Αυτά τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν ως γέφυρα μεταξύ της Αφρικανικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκολύνοντας την ανταλλαγή γνώσης και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως παγκόσμιας πρόκλησης.» Επιπλέον, ανέδειξε τη σημασία της διαρκούς πολιτικής υποστήριξης: «Η υποστήριξη του Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου ΕΕ-ΑΕ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου αυτών των Ζωντανών Εργαστηρίων πέρα από την τετραετή διάρκεια του έργου.»
Η Éliane Ubalijoro, Διευθύνουσα Σύμβουλος του CIFOR-ICRAF, ανέδειξε τη συνολική σημασία του AfroGrow:
«Το AfroGrow δίνει έμφαση σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, από τη δημιουργία γνώσης έως την εφαρμογή της στο πεδίο. Στοχεύει στην ενίσχυση των ικανοτήτων – ανθρώπινων, θεσμικών και υποδομών – ενώ προωθεί δράσεις στα Ζωντανά Εργαστήρια, διασφαλίζοντας ότι η έρευνα και η καινοτομία φτάνουν σε αυτούς που τις χρειάζονται περισσότερο: τους αγρότες, τις κοινότητες και τους τοπικούς επιχειρηματίες.» Επιπλέον, επισήμανε το μακροπρόθεσμο όραμα του έργου: «Ένας βασικός πυλώνας αυτού του οράματος είναι η ίδρυση του παναφρικανικού κόμβου αγροδασοπονίας. Μια πρωτοβουλία που θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Αφρικανικής Ένωσης, θα ενθαρρύνει την ανταλλαγή γνώσεων και θα αναπτύξει ικανότητες για βιώσιμες πρακτικές χρήσης γης.»
ΗΖαμπέλα Πιττάκη,Επιστημονικά Υπεύθυνη του AfroGrow στο CIFOR-ICRAF, ανέδειξε τη σημασία των Ζωντανών Εργαστηρίων του έργου:
«Τα Ζωντανά Εργαστήρια θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και διακυβέρνηση καινοτόμων αγροδασικών λύσεων σε πραγματικές συνθήκες. Φέρνοντας κοντά διαφορετικούς φορείς, διασφαλίζουμε ότι οι λύσεις είναι πρακτικές, επεκτάσιμες και προσαρμοσμένες στις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων.» «Αυτή η συνάντηση δεν αποτελεί απλώς την έναρξη του έργου – είναι μια δέσμευση για δράση, καινοτομία και ουσιαστικές συνεργασίες», προσθέτει η Ζαμπέλα Πιττάκη. «Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, θέτουμε τα θεμέλια για ένα μέλλον όπου η αγροδασοπονία δεν είναι απλώς μια βιώσιμη λύση, αλλά μια κινητήρια δύναμη για την ανθεκτικότητα στο κλίμα, την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των κοινοτήτων. Μαζί, θα καλλιεργήσουμε πραγματικό αντίκτυπο.»
Η εναρκτήρια συνάντηση του AfroGrow έθεσε τα θεμέλια για μια πορεία αλλαγής στον τομέα της αγροδασοπονίας, ενώνοντας διαφορετικές ειδικότητες για την αντιμετώπιση κρίσιμων περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων. Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών, οι εταίροι συνεργάστηκαν για την ευθυγράμμιση στρατηγικών και τη διαμόρφωση του οδικού χάρτη του έργου.
Προχωρώντας, το AfroGrow θα μετατρέψει το όραμά του σε πράξη, αξιοποιώντας τα 6 Ζωντανά Εργαστήρια για την εφαρμογή και την κλιμάκωση καινοτόμων αγροδασικών πρακτικών. Μέσα από διασυνοριακή ανταλλαγή γνώσης και ισχυρή πολιτική δέσμευση, το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός βιώσιμου πλαισίου για τη διαχείριση γης, επωφελώντας αγρότες, κοινότητες και οικοσυστήματα.
Η δέσμευση για τη συνεργασία μεταξύ της Αφρικανικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει ακλόνητη. Το AfroGrow δεν αφορά μόνο την ανάπτυξη αγροδασικών λύσεων – αφορά τη διαμόρφωση ενός ανθεκτικού μέλλοντος για τα αφρικανικά τοπία και τις τοπικές κοινωνίες.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More