Το επετειακό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «CERN, 70 χρόνια, το ελληνικό αποτύπωμα» σε μια εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο στο Ίδρυμα Ευγενίδου την Τετάρτη 4/12
Μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στα 70 χρόνια του CERN, του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου στον κόσμο που έχει συμβάλει σε σπουδαίες ανακαλύψεις στην επιστήμη και την τεχνολογία, διοργανώνουν το Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 18:00, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, με ελεύθερη είσοδο.
Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ειδική προβολή του επετειακού ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ με τίτλο «CERN – 70 χρόνια, το ελληνικό αποτύπωμα», το οποίο φωτίζει την έρευνα στο μεγαλύτερο εργαστήριο σωματιδιακής φυσικής του κόσμου, όπου οι επιστήμονες επιχειρούν να ανακαλύψουν τα κρυμμένα μυστικά του Σύμπαντος.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω live streaming από την ΕΡΤ, ενώ θα υπάρχει και ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα από την Ρωξάνη Ζήκα.
Μέσα από συνεντεύξεις αναδεικνύεται και ο ρόλος της Ελλάδας, καθώς η χώρα μας είναι ένα από τα 12 ιδρυτικά μέλη ,με σημαντική συμμετοχή στην έρευνα κυρίως των πειραμάτων CMS και ATLAS. Την έρευνα υπογράφει και παρουσιάζει η δημοσιογράφος και Επικεφαλής Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΡΤ, Αντριάνα Παρασκευοπούλου, η οποία και θα προλογίσει την ειδική αυτή προβολή.
Ομιλίες θα πραγματοποιηθούν από τους:
– Παρασκευά Σφήκα, Καθηγητή Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ, Principal Scientist του CERN με θέμα: «Τα μυστικά της φύσης και το CERN»
– Εμμανουήλ Τσεσμελή, Principal Physicist CERN, Επισκέπτη Καθηγητή Πανεπιστημίου Οξφόρδης με θέμα: «CERN: 70 χρόνια διεθνούς συνεργασίας και η ελληνική συμμετοχή»
– Σταμάτη Κριμιζή, Επικεφαλής Ερευνητής Αποστολών Voyager NASA, Προέδρου Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Αριστεία και ομαδική δουλειά»
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Προέδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης και ο Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Μάνος Κιτσώνας.
Χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου, Καθηγητή Ιωάννης Γκόλιας.
«CERN, 70 χρόνια, το ελληνικό αποτύπωμα»
Η κάμερα του ΕΡΤNews βρέθηκε στα άδυτα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών, 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, στα σύνορα Γαλλίας – Ελβετίας, εκεί όπου οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν πώς γεννήθηκε το σύμπαν και πώς άρχισε να μετράει ο χρόνος, αντιγράφοντας τις συνθήκες του Big Bang -πρίν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια- στο μεγαλυτερο πείραμα της ανθρωπότητας, όπου στον μεγάλο επιταχυντή, συγκρύονται πρωτόνια σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.
Η ελληνική συμμετοχή στην έρευνα είναι ισχυρή, καθώς πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN είναι ο καθηγητής Κώστας Φουντάς, ενώ περισσότεροι από 300 Έλληνες επιστήμονες, μηχανικοί και φοιτητές, που μίλησαν στην Αντριάνα Παρασκευοπούλου, εργάζονται στο μεγαλύτερο κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής στον κόσμο.
Ο καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Κώστας Φουντάς είναι ο πρώτος Έλληνας στην ιστορία του οργανισμού που ανέλαβε πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN
Στα 70 του χρόνια το CERN δεν σταμάτησε να εξερευνά. Από την επινόηση του παγκόσμιου ιστού, μέχρι την ανακάλυψη το 2012 του σωματιδίου HIGGS, το CERN συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας έρευνας, επιστήμης και καινοτομίας.
Το ΕΡΤNews μας ξεναγεί στα control rooms του CERN, καθώς και στη βάση δεδομένων, εκεί όπου συγκεντρώνονται 50 petabytes δεδομένων ετησίως. Αν δηλαδή τα δεδομένα έμπαιναν σε DVD, θα χρειαζόταν 10 εκατομμύρια δίσκοι. Αν τα στοιβάζαμε, θα έφταναν σε ύψος περίπου 12 χιλιομέτρων, υψηλότερα από το ύψος στο οποίο πετούν τα επιβατικά αεροπλάνα. Η διάθεση των πληροφοριών είναι ελεύθερη κάθε μέρα, κάθε λεπτό, στον οποιονδήποτε παγκοσμίως.
Το CERN παραμένει από την πρώτη στιγμή πιστό στις αρχές της ανοικτής επιστήμης, προωθώντας την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και τη συνεργασία χωρίς σύνορα.
Στο επετειακό ντοκιμαντέρ μίλησε και ο «ζωντανός θρύλος» του CERN, θεωρητικός φυσικός John Ellis, ο οποίος από τη δεκαετία του 1970 είχε προβλέψει την ύπαρξη του μποζονίου HIGGS.
Ο John Ellis είναι θεωρητικός φυσικός του CERN και Καθηγητής Φυσικής King’s College Λονδίνου
Υπενθυμίζεται ότι η Αντριάνα Παρασκευοπούλου έχει τιμηθεί το 2018 για το πρώτο της ντοκιμαντέρ με τίτλο «CERN, τα μυστικά του σύμπαντος» από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ έχει επίσης λάβει διεθνή βραβεία για το αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Το αίνιγμα της Κέρου».
Έρευνα – αρχισυνταξία – παρουσίαση: Αντριάνα Παρασκευοπούλου
Εικόνα: Ανδρέας Δημόπουλος
Ήχος: Παναγιώτα Δερβιτσιώτη
Δημοσιογραφική παραγωγή: Μιχάλης Αρβανίτης
Σκηνοθετική επιμέλεια: Άλεξ Δημητριάδης
Επιστημονικός σύμβουλος: Πάνος Χαρίτος (φυσικός CERN, υπεύθυνος διάχυσης επιστημονικών αποτελεσμάτων)
*Πρόκειται για μια εσωτερική παραγωγή του ΕΡΤNews (τηλεοπτική έκδοση)
«CERN, 70 χρόνια, το ελληνικό αποτύπωμα»: Ολόκληρο το επετειακό ντοκιμαντέρ του ΕΡΤNews για το μεγαλύτερο πείραμα της ανθρωπότητας – Στο ΕΡΤflix υπάρχει διαθέσιμο και με διερμηνεία στη νοηματική
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More